Arūnas Dumalakas. Lipkite į autobusą, kurio stiklai nutirpę

Įjungti šildymą – per sunku, tvarkingai sustoti prie stotelės – irgi.

Daugiau nuotraukų (2)

Arūnas Dumalakas

Jan 7, 2017, 6:00 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 3:09 PM

Žinoma, nėra ko norėti, kad sename autobuse būtų šilta ir jauku kaip namuose. Gyvename pagal išgales. Tačiau per šalčius ir vairuotojai neretai nepajudina nė piršto, kad keleiviams būtų patogiau nuvažiuoti į darbą ar grįžti namo.

Štai speiguotą penktadienio rytą miesto autobusas į sostinės pakraštį vėlavo. Niekas labai nesipiktino – gal transporto grūstys jį sustabdė, gal pats autobusas užšalo. Kai pagaliau atriedėjo, vairuotojas labai nesiskubino.

Visos kelionės metu vairuotojas kalbėjosi telefonu. Ir vėlgi keleiviai labai nepyko, manydami, kad jis tariasi su mechanikais. Autobusas keistai trūkčiojo, vos judėjo, atrodė, kad tuoj sustos.

Daugiausia dėmesio skyręs pokalbiui, vairuotojas vos šildomą autobusą stabdė kiekvienoje stotelėje, pavyzdingai atidarinėjo visas duris ir šaldė saloną, nors buvo puikiai matyti, kad nė vienas keleivis nei įlipti, nei išlipti nenori. O lauke – 20 laipsnių šalčio.

Prieš maršruto pabaigą vairuotojas baigė pokalbį ir tada autobusas šovė į priekį. Pasirodo, nebuvo jis sugedęs ar užšalęs – tiesiog vairuotojas užsiplepėjo.

Be jau minėtų nuodėmių, tokie vairuotojai sugeba kirsti stabdžiais ten, kur visai nereikia. Švelniai sustabdyti autobusą ar troleibusą, taip pat pajudėti iš vietos – ne jų jėgoms.

Įjungti šildymą – per sunku, tvarkingai sustoti prie stotelės – irgi.

Prastą vairuotoją išduoda netgi saloną apšviečiančios lempos. Jas tokie vairuotojai uždega visas, o nuovokesnis vairuotojas arčiausiai kabinos esančią užgesina, kad ji nepliekstų į akis ir netrukdytų žiūrėti į kelią.

Ar per šalčius autobuse ar troleibuse pakenčiama, išduoda langai. Apšalę, užburbėję – salone krosnelės vos gyvos arba mirusios. Jei pro langus bent šis tas matyti – lipti į tokią transporto priemonę galima.

Kur senuose autobusuose ar troleibusuose pučiamas šiltas oras, taip pat išduoda langai – jų stiklas būna nutirpęs. Tačiau surasti, kur yra krosnelė, gali tik labiausiai patyrę keleiviai.

Vežėjai per šalčius teisinasi, kad autobusuose ir troleibusuose šilumos neišsaugosi, nes duris tenka nuolat atidarinėti.

Tačiau reikia tik pažvelgti į tas pačias duris, kad įsitikintum, jog nelabai kas stengiasi, kad būtų jaukiau. Kiauros, su didžiausiais plyšiais, iki galo neužsidarančios. Juk tikrai nereikia didelių investicijų prieš žiemą jas suremontuoti.

Vis dėlto meras R.Šimašius penktadienį pripažino, kad seni autobusai ir troleibusai neatlaikė šalčių ir stojo gatvių viduryje.

Bet pakalbėjęs apie naujas transporto priemones, jis čia pat pridūrė: „Išgyvenome dar ne tokius laikus.“

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.