Dainoro Bradausko nušalinimo istorijoje – nauji faktai

Jaučiasi teisus

D.Bradauskas pirmadienį po ligos grįžo į darbą ir tikina iš Finansų ministerijos kol kas negavęs informacijos, kuo yra įtariamas.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
D.Bradauskas pirmadienį po ligos grįžo į darbą ir tikina iš Finansų ministerijos kol kas negavęs informacijos, kuo yra įtariamas.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 9, 2017, 8:22 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 1:15 PM

BNS žiniomis, vienas pagrindinių teisėsaugos Finansų ministerijai perduotų epizodų susijęs būtent su D.Bradausko ir „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio ryšiais ir susitikimais derinant veiksmus dėl vykdomų tyrimų. 

Neoficialiomis žiniomis, D.Bradauskas po to, kai 2015 metų balandį pradėjo vadovauti VMI, netrukus asmeniškai ne kartą yra susitikęs su R.Kurlianskiu, šiuose neskelbtuose susitikimuose buvo aptariami VMI atliekami tyrimai stambių verslo grupių – „Vilniaus prekybos“, „MG Baltic“ – atžvilgiu. 

Įtariama, kad D.Bradauskas ir R.Kurlianskis galėjo tartis, kaip paveikti šiuos tyrimus atliekančius VMI darbuotojus, be to, D.Bradauskas, įtariama, mainais už R.Kurlianskio žadėtą politinę paramą D.Bradauskui galėjo dalytis VMI tyrimų informacija, tarėsi dėl palankios ir abipusiškai priimtinos šių tyrimų baigties. 

Įtariama, kad D.Bradauskas galėjo kai kurių svarbių tyrimų eigą derinti ir su „Vilniaus prekybos“ grupės valdybos nare Diana Dominiene. 

VMI nuo praėjusių metų vasaros tiria galimas mokesčių vengimo schemas „Vilniaus prekybos“ grupėje. Šiame tyrime VMI bendradarbiauja ir su Latvijos bei Estijos mokesčių inspekcijomis. Ikiteisminį tyrimą dėl VP grupės įmonių ir jos akcininkų veiklos atliko ir Lietuvos generalinė prokuratūra, tačiau šiemet rugpjūtį jis buvo nutrauktas nenustačiusi pažeidimų. 

VMI pernai rudenį skelbė taip pat atliekanti „MG Baltic“ prezidento ir vienintelio akcininko Dariaus Mockaus bei keturių koncerno įmonių patikrinimus. 

Didžiausioje 2016-ųjų politinės korupcijos byloje buvo apklausta „Vilniaus prekybos“ pagrindinio akcininko Nerijaus Numavičiaus kontroliuojamos bendrovės „Bertona Holdings Limited“ Lietuvos skyriaus vadovė D.Dominienė. Ji teigė, kad buvo apklausta dėl pažinties su papirkinėjimu tame tyrime įtariamu R.Kurlianskiu. 

R.Kurlianskis įtariamas politikų Vytauto Gapšio ir Eligijaus Masiulio papirkimu, prekyba poveikiu ir neteisėtu disponavimu valstybės paslaptimi. 

Anot Finansų ministerijos, Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pateikė informaciją dėl D.Bradausko galimo tam tikrų verslo grupių protegavimo, naudojimosi tarnybine padėtimi tam tikriems verslo subjektams teikiant neviešą informaciją apie kitus verslo subjektus bei fizinius asmenis, su tam tikrų verslo grupių atstovais aptariant VMI ir teisėsaugos institucijų atliekamus tyrimus jų atžvilgiu bei konkrečius veiksmus tam tikrų verslo subjektų naudai.

Jaučiasi teisus

Tačiau D.Bradauskas tikina esantis teisus ir sako bendradarbiausiantis su jo veiklą tiriančia Finansų ministerija.

„Aš jaučiuosi teisus ta prasme, nes mūsų institucijai yra keliami labai aukšti reikalavimai, juos keliame ir vadovybei šios institucijos, ir tiesiog nežinau, apie ką būtų kalba kol kas, todėl jaučiuosi teisus.

Galiu tik pakartoti, kad jeigu įvyks kažkoks nušalinimas ir tarnybinio nusižengimo tyrimas, aš bendradarbiausiu, sieksiu, kad būtų civilizuotai, greitai, objektyviai ir efektyviai atliktas tas patikrinimas, ir kai bus rezultatai, aš išsakysiu savo nuomonę ir komentuosiu“, – BNS pirmadienį ryte sakė D.Bradauskas.

Jis pirmadienį po ligos grįžo į darbą ir tikina iš Finansų ministerijos kol kas negavęs informacijos, kuo yra įtariamas.

„Neturiu jokios informacijos, kol kas dirbu įprastai savo darbą“, – tikino VMI vadovas. Jis taip pat nekomentavo jokių galimų nusižengimo versijų, tikindamas, kad nenori spėlioti. D.Bradauskas sakė kol kas nesulaukęs finansų ministro kvietimo susitikti: „Aš, kaip suprantu, finansų ministras turėtų mane, jeigu aš būsiu reikalingas, kažkaip išsikviesti. Kol kas nesu gavęs nei kvietimo, nei nieko.“

Anot VMI vadovo, kuris nuo praėjusio trečiadienio turėjo nedarbingumo pažymėjimą, jis „dar norėtų sirgti“.

„Dar norėčiau sirgti, bet kadangi žiniasklaidoje daug prisiskaičiau. Nedarbingumo lapelis, pasitikslinau ligoninėje, užbaigtas penktadienį, aš esu darbe“, – sakė D.Bradauskas.

 STT informaciją gavusi Finansų ministerija praėjusį trečiadienį pradėjo tarnybinį patikrinimą dėl galimo D.Bradausko tarnybinio nusižengimo.

D.Bradauską nušalinus nuo pareigų, jai nuo pirmadienio laikinai vadovauja VMI viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas. 

Nuo praėjusio trečiadienio D.Bradauską laikinai, kol baigsis jo nedarbingumo pažymėjimas, buvo pakeitęs jo pavaduotojas Vygantas Ivanauskas. D,.Bradauskas pirmadienį grįžo į darbą, su juo susitikęs finansų ministras Vilius Šapoka jam pateikė klausimus dėl informacijos, susijusios su Specialiųjų tyrimo tarnybos (STT) raštu. 

D.Bradauskas gali per 5 darbo dienas atsakyti į tyrimą atliekančios Finansų ministerijos komisijos klausimus, vėliau komisija įvertins visą turimą informaciją ir pateiks išvadą finansų ministrui, kuris priims sprendimą.

D.Dominienė: su VMI bendravau tik oficialiai 

Vienos didžiausių verslo grupių Lietuvoje, vadinamosios VP grupės pagrindino akcininko Nerijus Numavičius kontroliuojamų holdingų vadovė Diana Dominienė kategoriškai  neigia bet kokius įtarimus įtakos darymu. 

„Su p. D. Bradausku, kai jis ėjo VMI viršininko pavaduotojo, o po to viršininko pareigas, esu susitikusi vienintelį kartą. Tai buvo 2015 metų antroje pusėje – po to, kai kilo visuomenėje kilo ažiotažas dėl akcininko M. Marcinkevičiaus mestų nepagrįstų kaltinimų dėl su „Vilniaus prekybos“ grupe susijusių įmonių mokesčių nemokėjimo. 

Susitikimas buvo oficialus, jame dalyvavo ir kiti Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) darbuotojai, o taip pat keletas kitų Vilniaus prekybos įmonių darbuotojų. Susitikimo metu mes pranešėme, kad bendradarbiausime dėl pradėtų VMI tyrimų bei pateikėme pasiūlymus, kaip pagreitinti procesą. VMI atsiribojo nuo net kokios mūsų pagalbos, pareikšdami, kad  bus atlikti išsamūs tyrimai bei jiems priimtinais terminais, pasinaudojant kitų šalių mokesčių administratorių pateikta medžiaga, tad mūsų užsienyje registruotų įmonių dokumentų jiems nereikia. 

Jokių kitokių susitikimų ar telefoninių pokalbių su p. D. Bradausku, kai jis tapo VMI viršininko pavaduotu ar viršininku nesu turėjusi. Norėčiau pabrėžti, kad STT apklausose nebuvo jokių  klausimų apie p. D. Bradauską ar apie tyrimus, kuriuos vykdo VMI su Vilniaus prekyba siejamose įmonėse“, – tokį komentarą raštu pateikė D.Dominienė.

Savo ruožtu UAB „Vilniaus prekyba“  pat pat pateikė komentarą raštu, kuriame teigia nuolatos teikianti visą prašomą informaciją VMI ir niekada nedariusi jokio spaudimo nei šiai institucijai, nei jos vadovui. 

„Kilus akcininkų ginčui „Vilniaus prekyba“ mokesčių inspekcijai yra ne kartą viešai sakiusi, kad plėtoja savo veiklą skaidriai ir visapusiškai bendradarbiauja su VMI bei tikisi, kad visi atliekami tyrimai bus užbaigti ir paskelbti kuo greičiau“, – teigiama įmonės išplatintame pranešime spaudai.

V.Šapoka nuo detalesnių komentarų susilaiko

Finansų ministras Vilius Šapoka kol kas nekomentuoja, kokioms konkrečiai verslo grupėms galėjo būti palankūs nuo pareigų nušalinto Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) vadovo Dainoro Bradausko sprendimai. Tai, pasak jo, bus galima atskleisti po D.Bradausko veiklai ištirti sukurtos specialios ministerijos komisijos išvadų. 

„Komisija tiria D.Bradausko veiklą dėl galimų tam tikroms verslo grupėms palankių sprendimų priėmimo, su tam tikrų verslo grupių vadovais aptariant VMI ir kitų teisėsaugos institucijų atliekamus tyrimus, galimo naudojimosi tarnybine padėtimi, teikiant neviešą informaciją“, – pirmadienį spaudos konferencijoje sakė V.Šapoka. 

Jis teigė negalintis komentuoti, ar tyrimas susijęs su galimais D.Bradausko susitikimais su koncerno “MG Baltic“ viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu, derinant veiksmus dėl VMI vykdomų tyrimų. 

„Šiuo metu susilaikyčiau nuo detalesnių komentarų, kol vyksta tyrimas. Vertinant galimą tarnybinį nusižengimą, vienokia ar kitokia verslo grupė neturėtų reikšmės“, – kalbėjo V.Šapoka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.