Kauniečiams sušalti savo namuose neleidžia ir kaimynai

Pernai daugiau nei 15 tūkstančių kauniečių gavo kompensacijas už šildymą. Kitiems nesušalti padėjo geri žmonės. Miesto seniūnijų atstovai teigė, kad gyventojų prašymai padėti šildytis vėl pasipils, jeigu šalčiai užtruks ilgiau.

V.Batutienė norėtų namus šildytis elektriniu šildytuvu arba dujiniu katilu, tačiau įranga sugedusi arba gali būti nesaugi.<br>G.Bitvinsko nuotr.
V.Batutienė norėtų namus šildytis elektriniu šildytuvu arba dujiniu katilu, tačiau įranga sugedusi arba gali būti nesaugi.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

Jan 9, 2017, 6:52 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 1:21 PM

Žiemą kauniečiai naudojasi galimybe gauti kompensacijas už šildymą, jei jos jiems priklauso. Tačiau kartais vienišiems žmonėms reikia ir kitokios paramos.

Kad galėtų šildyti savo būstus, jiems stinga pinigų skoloms susimokėti. Kiti dovanų nori gauti malkų.

Pernai tokios pagalbos sulaukusi kaunietė Vladzė Batutienė iki šiol prisimena gerus žmones ir jiems jaučiasi dėkinga.

Senolę slėgė skola

Seniūnijų atstovai su socialiniais darbuotojais kiekvieną žiemą lanko tuos žmones, kurie gyvena vargingiau ir žiemą gali šalti. Jiems teikiama įvairi pagalba.

Praėjusią žiemą pagalbos sulaukė Aleksote, Erdvės gatvėje, gyvenanti 80-metė V.Batutienė. Moteris savo 23 kvadratinių metrų butą šildė elektriniu šildytuvu.

Tačiau vargingai gyvenanti kaunietė neturėjo pinigų sumokėti už elektrą, buvo įsiskolinusi 423 eurus.

Aleksoto bendruomenė surinko pinigų, skolą padengė. Taip pat moteriai padovanojo šildyklę, šiltų drabužių, kojinių, batų.

Namuose – su kailiniais

Šią savaitę prisimindama netikėtą aplinkinių žmonių gerumą V.Batutienė šypsojosi. Moteris sakė, kad ją iki šiol džiugina praėjusią žiemą pasiekusios dovanos.

Šios žiemos šalčių moteris sakė taip pat laukianti su siaubu. Už elektrą ji nebeskolinga, nors iki šiol ja šildosi savo būstą.

Stengiasi taupyti, nes nenori vėl įbristi į skolas, todėl šildytuvą įjungia retai. Namuose vaikšto apsitūlojusi storais drabužiais.

Norėtų sulaukti meistrų

Moters namuose yra įrengtas ir dujinis katilas.

„Dujomis šildytis būtų pigiau, tačiau katilą gali pataisyti tik meistrai. Nerimauju ir dar dėl vieno elektrinio šildytuvo, esančio koridoriuje. Bijau jį įjungti, kad nekiltų gaisras. Tačiau jei neįjungsiu, namuose gali sprogti vamzdžiai“, – bėdomis dalijosi senolė.

Vėl prašyti paramos iš svetimų žmonių kaunietė nesiryžo, tačiau prasitarė, kad būtų labai laiminga, jei jos elektros įrenginius ir dujinį katilą apžiūrėtų meistrai.

„Būtų malonu, jei kas nors pasakytų, ar jie nepavojingi, ar katilą įmanoma suremontuoti“, – sakė V.Batutienė.

Apie bėdas praneša kaimynai

Aleksoto seniūnė Liukrecija Navickienė sakė, kad dažniausiai socialiai remtini gyventojai už šildymą nori gauti pinigines kompensacijas.

Pernai Aleksoto seniūnijoje kompensacijų už centralizuotai tiekiamą šilumą ir karštą vandenį prašė 374 gyventojai, kompensacijų už kietąjį kurą – 196 kauniečiai. Dar 20 žmonių gavo kompensacijas už kietąjį kurą ir vandens pašildymą.

„Apie žmones, kurie šąla ir kuriems reikia malkų, paprastai sužinome, kai šalčiai tvyro ilgiau. Tada apie šąlančius kaimynus mums praneša gyventojai“, – pasakojo seniūnė.

Patys seniūnijos atstovai drauge su socialiniais darbuotojais taip pat ketina aplankyti kauniečius, kuriems šiais metais gali reikėti pagalbos.

Skundžiasi, kai atšąla

Panaši situacija ir Žaliakalnyje. Šio gyvenamojo rajono seniūnas Bronius Girdauskas pasakojo, kad didžiosios dalies Žaliakalnio gyventojų namuose šiluma tiekiama centralizuotai.

Pernai į sunkią padėtį buvo patekusi viena daugiavaikė motina. Jos namai buvo šildomi centralizuotai. Seniūnija ir verslininkai padėjo gauti pinigų sąskaitoms sumokėti. Šiais metais problemos dėl šildymo moteris nebeturi.

Kita šeima buvo prašiusi padovanoti malkų. Jų nupirko ir padovanojo verslininkai. B.Girdauskas sakė, kad prieš Kalėdas lankė socialiai remtinas šeimas, domėjosi jų buitimi. Tą patį padarys ir artimiausiu metu, kai šalčiai padidėjo.

Nuolat stebi socialinės rizikos šeimas

Diana Šatienė

Kauno socialinių paslaugų centro direktorė

„Socialiai remtini gyventojai kompensacijas gali gauti, jei būstai šildomi ne tik centralizuotai, bet ir dujomis, kietuoju kuru.

Dažniausiai kompensacijų prašo tie gyventojai, kurių būstai šildomi centralizuotai. Pernai tokių buvo 14 087. Iš viso jiems buvo sumokėta beveik 1 milijonas 238 tūkstančiai eurų.

1875 gyventojai prašė kompensuoti išlaidas, patirtas įsigyjant ar naudojant kitos rūšies kurą. Išmokėta suma – 190 tūkstančių eurų.

Per pirmąsias tris šių metų darbo dienas jau 366 kauniečiai kreipėsi su prašymais kompensuoti išlaidas už šildymą.

Socialiniai darbuotojai, lankydami kauniečius, nuolat domisi ir jų būstų šildymo problemomis. Ypač daug dėmesio skiriama socialinės rizikos šeimoms, gyvenančioms savo namuose. Jei stinga kietojo kuro, ieškoma rėmėjų, kurie galėtų juos paremti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.