Po moksleivių žiemos atostogų – naujienos Kauno mokyklų valgyklose

[[ge:lrytas:lrytas:586039]]

Mokyklų valgyklose bus mažinama energinė pietų vertė, atsisakoma riebių padažų, maltų mėsos patiekalų su dideliu batono ar džiūvėsėlių kiekiu.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Mokyklų valgyklose bus mažinama energinė pietų vertė, atsisakoma riebių padažų, maltų mėsos patiekalų su dideliu batono ar džiūvėsėlių kiekiu.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 9, 2017, 7:48 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 12:16 PM

Didinamas asortimentas patiekalų, pagamintų iš žuvies, natūralios liesos mėsos, ankštinių daržovių, įvairių kruopų, pilno grūdo miltų. Ant mokinių pietų stalo kasdien pateikiami vaisiai ir daržovės.

O šią savaitę po atostogų į mokyklas sugrįžę mokiniai gali džiaugtis dar sveikesniais ir įvairesniais patiekalais, kuriais pasirūpino 17 Kauno rajono mokyklų valgyklų personalas, dalyvavęs specializuotuose mokymuose „Sveikatai palankių patiekalų gamybos technologija“.

Pasak Kauno rajono mero patarėjo Edmundo Mališausko, dar praėjusiais mokslo metais Kauno rajono savivaldybės administracijos Kultūros, švietimo ir sporto skyrius ir Kauno technologijos universitetas pasirašė bendradarbiavimo sutartį dėl bendros veiklos Maisto mokslų ir kompetencijų (MMK) centre.

Šio moderniausio Baltijos šalyse centro mokomojoje virtuvėje reguliariai vyksta Kauno rajono mokyklų virėjų ir maitinimo įmonių vadovų teoriniai ir praktiniai mokymai.

Maisto ruošimo pratybos Kauno rajono virėjoms – ne tik puiki galimybė pasitobulinti, bet ir galimybė pabendrauti su kolegėmis iš kitų mokyklų, pasikeisti turima informacija, pasidalinti patirtimi, pasiruošti tolesniam atsakingam darbui mokykloje.

Šį kartą MMK centro mokomojoje virtuvėje mokymus vedė KTU lektorė Žydronė Valatkevičienė. Mokomajai gamybai buvo pasirinkti nauji patiekalai iš paukštienos, žuvies ir įvairių daržovių – morkų, burokėlių, salierų. Lektorė pasidalino įdomių padažų bei garnyrų receptais, kurie pagrindiniams patiekalams suteikė naują, subtilų skonį. Virėjos savo bei kolegių pagamintus patiekalus degustavo, vertino, išsakė pasiūlymus. Didelis dėmesys buvo skiriamas ne tik patiekalų skoniui, bet ir jų patraukliai išvaizdai, patiekimui, serviravimui.

Kauno rajono savivaldybės pranešime teigiama, kad vadovaujantis įsigaliojusiais naujais norminiais aktais, mokyklų valgyklose bus mažinama energinė pietų vertė, atsisakoma riebių padažų, maltų mėsos patiekalų su dideliu batono ar džiūvėsėlių kiekiu.

Bent vienas iš mokiniams siūlomų patiekalų privalo būti paruoštas, naudojant sveikatą tausojančias gamybos technologijas: virimą vandenyje ar garuose, troškinimą ar kepimą konvekcinėje garo krosnyje. Numatyta siaurinti keptų patiekalų asortimentą, mažiau bus siūloma saldžių valgių bei gėrimų. Rekomenduota sudaryti sąlygas vaikams bet kada mokykloje atsigėrimui rasti geriamo vandens, nesaldintos arbatos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.