„Aukštųjų mokyklų mugė 2017“ – viskas apie aukštąjį mokslą Lietuvoje

Sausio 18-ąją Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) organizuojamoje Aukštųjų mokyklų mugėje dalyvaus 36 šalies aukštosios mokyklos. Didžiausioje Lietuvos arenoje – Kauno Žalgirio arenoje – jos pristatys studijų programas, įvairias naujoves, inovacijas. Atskiroje erdvėje bus demonstruojami išradimai, o arenos amfiteatre planuojami renginiai, kurių metu vyks įvairių sričių profesionalų diskusijos.

„Praktinės priemonės ir vaizdiniai dalykai labai svarbūs. Pavyzdžiui, kažkurioje mugėje mačiau robotus, tai įdomu“, – tikina būsimas studentas.<br>J. Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
„Praktinės priemonės ir vaizdiniai dalykai labai svarbūs. Pavyzdžiui, kažkurioje mugėje mačiau robotus, tai įdomu“, – tikina būsimas studentas.<br>J. Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 10, 2017, 12:29 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 11:24 AM

Renginyje dalyvaus, švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė, Lietuvos universitetų rektorių konferencijos prezidentas prof. habil. dr. Juozas Augutis, Lietuvos kolegijų direktorių konferencijos prezidentas Gintautas Bužinskas, Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis, seimo nariai, žinomi verslininkai. Gausaus būrio lankytojų tikimasi iš visos Lietuvos: moksleivių, jų tėvų, mokytojų ir karjeros ugdymo specialistų.

Kasmet į Lietuvos aukštąsias mokyklas įstoja per 25 tūkst. žmonių. Dažnas neretai turi abejonių dėl savo pasirinkimo ir galybę klausimų, tad po vienu stogu susirinkusių aukštųjų mokyklų atstovai lauks kiekvieno.

Štai į mugę žadantis vykti vienos Panevėžio rajono gimnazijos moksleivis Deividas svarsto apie porą studijų programų. Vaikinas tikisi pabendrauti su jau ten mokslus kremtančiais studentais, dėstytojais.

„Kokių naujovių atsirado, koks buvo konkursas, su kokiu žemiausiu balu galima patekti, kokius egzaminus būtina laikyti ir kiek balų maždaug surinkti iš valstybinių brandos egzaminų, kokius dalykus studijuosime pirmame kurse, rūpi, koks įsidarbinimo baigus procentas. Visiems, manau, rūpi panašiai tie patys dalykai“, – vardija savo klausimų sąrašą Deividas.

Moksleiviui aktuali ir papildoma veikla, todėl mugėje apsilankys ir išradimams skirtoje erdvėje, norės sudalyvauti ir ne viename susitikime, kurie vyks arenos amfiteatre. Vaikinui svarbu pamatyti kuo daugiau įvairių išradimų ir kitų vaizdinių priemonių, kuriuos šiemet žada pristatyti ne viena aukštoji mokykla.

„Praktinės priemonės ir vaizdiniai dalykai labai svarbūs. Pavyzdžiui, kažkurioje mugėje mačiau robotus, tai įdomu“, – tikina būsimas studentas.

Deividas sako, kad jo gimnazijoje mokiniai aktyviai ir įdomiai gyvena po pamokų: dalyvauja gimnazijos organizuojamuose renginiuose, čia moksleiviai gali rinktis daug įvairių būrelių, dalyvauti tarptautiniuose projektuose. Vaikinas lankė robotikos būrelį, domisi medijomis, tad tikisi ir studijų metu laisvalaikį leisti turiningai.

Moksleivius neretai į tokio pobūdžio muges lydinti vienos Panevėžio rajono gimnazijos mokytoja Asta sako, kad jai labai dažnai tenka patarti auklėtiniams studijų pasirinkimo klausimais, todėl tikina, kad tokie renginiai ypatingai naudingi visai mokyklos bendruomenei.

„Ypač padeda apsispręsti sunkiai besirenkantiems kelią. Padeda bendravimas su dėstytojais, studentais, gauta medžiaga, įdomūs praktiniai užsiėmimai“, – apie mugėse gautos informacijos naudą pasakoja Asta.

Vienoje Kauno gimnazijoje besimokantis Pavelas tikina jau nusprendęs, kuriuo keliu nori sukti baigęs mokyklą, tačiau prisipažįsta, kad norai gali ir keistis. Nepaisant to, vaikinas sako, kad verta būtų ir jam pačiam sudalyvauti.

„Tokie renginiai moksleiviams tikrai padeda, ypač jei absoliučiai neįsivaizduoji, ko nori, ir tau reikia pamatyti daugiau. Tikiesi surasti sau tinkamiausias sąlygas mokytis – universitetą, specialybę“, – tikina Pavelas ir priduria, kad tokie renginiai yra būtent tam, kad mokiniai informaciją gautų greičiau, patiems nededant pernelyg daug pastangų ieškant jos internete.

„Žinomų žmonių, ypač jei jie baigę medijos menus, žurnalistiką, buvimas ten kaip ir byloja apie tai, jog universitetas gali parengti žmogų, kuris atsidūrė čia. Išradimai – objektyvus pasiekimų, ypač mokslo srity, demonstravimas. Įvairios atrakcijos pritraukia žmones, kurie išgirs kažką naudingo sau“, – sako Pavelas, paklaustas, ką mano apie šiemet organizuojamą mugę, kur susirinkę universitetai pristatys ir savo išradimus, o savo istorijomis dalinsis daug pasiekę ir žinomi žmonės.

Vilnietės Gabija ir Lauryna tikina jau žinančios, kokias studijų programas rinksis. Merginos sutartinai tvirtina, kad prieš einant į tokią mugę vis dėlto reikia žinoti, ko ten ieškosi.

„Mugės būna gana didelės, todėl jose reikia žinoti, ko ieškai. Jeigu preliminariai žinai, ko nori, studijų mugėje tikrai gali rasti žmonių, kurie išsamiai papasakos apie tave dominančią studijų programą ir tai gali padėti apsispręsti. Studijų mugė suteikia galimybę nuodugniau išnagrinėti studijų programas ir pasirinkti sau tinkančią“, – sako Gabija.

Jai pritaria ir Lauryna, kurios teigimu, neretai sudėtinga suprasti, ką siūlo universitetai ir konkreti programa, todėl mugėje pabendravus su skirtingų universitetų atstovais ir įvertinus kiekvieno universiteto siūlomų dalykų skirtumus, panašumus, privalumus bei trūkumus tampa lengviau apsispręsti. Merginos manymu, šiose mugėse moksleiviai dažniausiai ieško užtikrinimo, kad jų pasirinktas kelias yra teisingas.

„Nori pamatyti, kokie žmonės dar renkasi, mąsto apie panašią ateitį, taip pat, manau, tikisi gyvai pabendrauti su žmogum, jo paklausti. Neretai sunku suprasti, ką siūlo universitetas ir konkreti programa“, – sako Lauryna.

Akivaizdu, kad moksleiviai pradeda vis labiau domėtis ir lyginti siūlomas studijų programas ir universitetus bei kolegijas, vertinti savo galimybes ir išbandyti save įvairiose srityse tam, kad atrastų save ir pasirinktų tinkamą kelią.

Visi norintys įsitikinti, kad pasirinko teisingai, turintys klausimų, ar tiesiog norintys susipažinti su Lietuvos aukštosiomis mokyklomis ir jų siūlomomis galimybėmis laukiami sausio 18 d. Kauno Žalgirio arenoje vyksiančioje Aukštųjų mokyklų mugėje, kur po vienu stogu bus galima sužinoti viską apie studijas Lietuvoje. Apsilankymas Aukštųjų mokyklų mugėje nemokamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.