VMI Juozui Pundziui kuria pirtį – reikalaus sumokėti mokesčius už palikimą

Iš kur atsirado milžiniški pinigai – toks klausimas kilo, kai pernai paaiškėjo, kokius turtus medikas ir tuometis konservatorių kandidatas į Seimą Juozas Pundzius paveldėjo iš savo tėvo, taip pat mediko Aloyzo Pundziaus.

Profesorius J.Pundzius palikimu greičiausiai turės pasidalinti su valstybe – gali tekti sumokėti gyventojų pajamų mokestį.<br>M.Patašiaus nuotr.
Profesorius J.Pundzius palikimu greičiausiai turės pasidalinti su valstybe – gali tekti sumokėti gyventojų pajamų mokestį.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 13, 2017, 2:11 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 6:19 AM

Buvęs ilgametis Kauno klinikų vadovas deklaracijoje Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) nurodė, kad prieš dvejus metus iš tėvo paveldėjo 752 tūkst. litų (217 tūkst. eurų) grynais ir dar panašios vertės turto.

Po tėvo mirties J.Pundzius didžiulę pinigų sumą užfiksavo su antstoliu A.Pundziaus name Plungėje. Jis tikino pats esąs nustebęs, kaip tėvas sukaupė tokius pinigus.

Stebėjosi ir visa visuomenė. Mat 2002 metais pateiktoje deklaracijoje profesoriaus tėvas A.Pundzius tikino grynais turįs kelis tūkstančius litų ir nekilnojamojo turto už kone 160 tūkst. litų.

Kilus įtarimams, kad lėšos galėjo būti sukauptos nelegaliu būdu ir neapmokestintos, Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) ėmėsi tyrimo.

„Mokesčių inspekcija pradėjo rekontrolę Kauno mokesčių inspekcijos atlikto patikrinimo. Ta rekontrolė atliekama iki šiol.

Galiu patvirtinti tai, kad Mokesčių inspekcija kreipėsi į Plungės teismą, prašydama atkelti paveldėjimo terminą.

VMI be jokios naudos valstybės biudžetui to nedarytų. Tai paprastai daroma tam, kad būtų galima pareikšti pretenzijas dėl mokesčių“, – tiek tepaaiškino VMI atstovas spaudai Darius Buta.

Buvo kreiptasi būtent į Plungės teismą, nes tame mieste buvo paskutinioji A.Pundziaus gyvenamoji vieta. Ten buvo rasti ir neva 91-erių metų velionio sukaupti turtai.

Palikimas – tik priedanga?

Neoficialiais portalo lrytas.lt duomenimis, inspekcija sieks iš J.Pundziaus išreikalauti gyventojų pajamų mokesčio (15 proc.) už didžiąją paveldėtų pinigų dalį.

Į valstybės biudžetą profesorius už tėvo bute rastus, anksčiau nedeklaruotus pinigus bus paprašytas sumokėti per 90 tūkst. litų (27 tūkst. eurų).

„Negaliu pasakyti, kas – tėvas ar sūnus – tuos pinigus sukaupė. Aišku tai, kad inspekcija sieks juos apmokestinti“, – sakė portalo šaltinis VMI.

Su pačiu J.Pundziumi portalui susisiekti nepavyko.

Medikas, ilgametis Kauno klinikų vadovas pernai rudenį kaip konservatorių partijos narys kandidatavo į Seimą.

Jam sėkmingai įveikus pirmą rinkimų turą Dainavos vienmandatėje apygardoje, kilo skandalas dėl neaiškios kilmės palikimo.

TS-LKD priežiūros komitetas pašalino jį iš partijos. Antrame rinkimų ture J.Pundzius pralaimėjo.

Deklaravo ženkliai mažiau

Kaip portalas jau skelbė, žinomas gydytojas, Plungės garbės pilietis ir aktyvus visuomenės veikėjas A.Pundzius mirė 2014 metais būdamas 91-erių.

Anksčiau A.Pundzius buvo išrinktas į Plungės rajono tarybą, o 2002 metų gruodį VRK taip pat pateikė turto ir pajamų deklaraciją.

Plungės ligoninėje tuo metu dirbęs medikas nurodė ataskaitiniu laikotarpiu gavęs 8977 litus (2599 eurus) pajamų ir sumokėjęs 2922 litus (846 eurus) mokesčių.

A.Pundzius taip pat nurodė, kad lėšų ne banke, banko sąskaitose ir indėlių bendra suma ataskaitinio laikotarpio pradžioje buvo 5466 litai (1583 eurai), pabaigoje – 9664 litai (2779 eurai).

Plungiškio valdyto nekilnojamojo turto vertė per metus nepasikeitė ir siekė 158,1 tūkst. litų (45,7 tūkst. eurų).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.