Tautininkams vadovaus Užupio Respublikos premjeras

Vidinių rietenų draskoma Tautininkų sąjunga turi naują vadovą. Juo šeštadienį vykusiame suvažiavime išrinktas šios organizacijos iždininkas Sakalas Gorodeckis, Vilniuje žinomas kaip Užupio Respublikos premjeras.

Tautininkams vadovaus S.Gorodeckis (dešinėje), o buvęs šios partijos veidas J.Panka neišrinktas net į tarybą .<br>V.Balkūno nuotr.
Tautininkams vadovaus S.Gorodeckis (dešinėje), o buvęs šios partijos veidas J.Panka neišrinktas net į tarybą .<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 15, 2017, 1:59 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 4:13 AM

S.Gorodeckas šiose pareigose pakeitė šiek tiek daugiau kaip metus Tautininkų sąjungai vadovavusį nepriklausomybės akto signatarą ekonomistą Audrių Rudį.

Į sąjungos vadovus taip pat pretendavo jos Klaipėdos skyriaus vadovas Petras Pareigis, taip pat – ūkininkas iš Raseinių rajono Marijus Čekavičius. Tarp kandidatų buvo minimas ir eksparlamentaras Gediminas Navaitis, bet jis šeštadienį pasitraukė iš partijos tarybos narių, todėl negalėjo dalyvauti ir rinkimuose.

Į tarybą nebuvo išrinktas ir į partiją sugrįžęs Julius Panka, kuris pernai buvo sustabdęs narystę Tautininkų sąjungoje ir į Seimą kandidatavo partijos „Tvarka ir teisingumas“ sąraše.

Į tarybą nepateko ir Marius Kundrotas, kuris, pasitraukus J.Pankai ir Ričardui Čekučiui, buvo vienintelis partijos vicepirmininkas. Naujieji pavaduotojai išrinkti nebuvo, todėl M.Kundrotas dar kurį laiką eis šias pareigas.

Tačiau už partijos ideologiją buvęs atsakingas M.Kundrotas užsiminė, kad jo ir naujosios vadovybės keliai ėmė skirtis. „Tautininkų sąjungą perėmė žmonės su kitomis vertybėmis ir strateginėmis pozicijomis. Dar tebesvarstau – ar tai Dievo bausmė, ar dovana ir proga pagaliau atsisaistyti nuo organizacijos, tvirtai apsisprendusios apsiriboti pusę procento“, – internete po suvažiavimo paskelbė vienas iš Tautininkų sąjungos vadovų.

Ši sąjunga praėjusiuose rinkimuose į Seimą sudarė koaliciją su Stanislovo Buškevičiaus „Jaunąja Lietuva“, tačiau surinko vos pusę procento rinkėjų balsų.

M.Kundrotas portalui sakė dar neapsisprendęs, ar liks Tautininkų sąjungoje, bet pripažino, kad partijoje yra nesutarimų. „Partijoje yra dalis žmonių, kurie kitaip supranta vertybes ir su šitais žmonėmis galimybės dirbti aš šiuo metu nematau“, – pareiškė tautininkas.

Jis paaiškino, kad partijoje egzistuoja net kelios grupės, ją sukančios skirtingais keliais: „Viena grupė siūlo eiti itin radikaliu keliu. Ši grupė simpatizuoja tokioms nacionalizmo formoms, kurios yra istoriškai pasmerktos ir kurias itin kritiškai vertino tautinio judėjimo patriarchai. Šioje grupėje, į partiją atėjusioje su R.Čekučiu, yra teistų žmonių. Kiek žinau, vienas jų yra nuteistas už užrašą „priimk Hitlerį į savo širdį“.

Kita grupė įsivaizduoja, kad tautininkai turėtų vienytis su visomis antisisteminėmis politinėmis jėgomis ir žmonėmis, kurie simpatizuoja Kremliui. Tai prieštarauja visai ligšiolinei mūsų laikysenai ir programai. Paradoksalu, bet viena kitos visiškai nemėgusios grupės pastaruoju metu susivienijo prieš mane ir J.Panką ir sudarė koaliciją, o savo lyderiu išsirinko tokį išoriškai lyg ir neutralų asmenį, kaip S.Gorodeckis, kuris, matyt, bet kokia kaina norėjo tapti partijos lyderiu“.

M.Kundrotas ir J.Panka bei jų šalininkai siekė, kad naujuoju partijos vadovu taptų G.Navaitis. „Tačiau jis, pamatęs su kokia komanda gali tekti dirbti, pats pasitraukė iš tarybos ir pagal partijos įstatus, negalėjo būti renkamos jos pirmininku“, – aiškino tautininkas.

Šeštadienį posėdžiavę tautininkai taip pat pritarė jungimosi su Respublikonų partija planams. Šiai partijai vadovauja buvęs parlamentaras Biržų meras Valdemaras Valkiūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.