Algimantas Salamakinas apie skandalą: „Į Seimą skverbiasi naujas korupcijos modelis“

Buvęs Seimo Etikos ir procedūrų komisijos vadovas socialdemokratas A.Salamakinas nuogąstauja, kad gali būti bandoma pateisinti naują ir ypač pavojingą korupcijos modelį.

A.Salamakinas įžvelgia grėsmę, kad principingai neįvertinus dabartinio skandalo gali būti sukurta landa be didesnės baimės papirkinėti Seimo narius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Salamakinas įžvelgia grėsmę, kad principingai neįvertinus dabartinio skandalo gali būti sukurta landa be didesnės baimės papirkinėti Seimo narius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 17, 2017, 7:48 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 12:48 AM

Tokią nuomonę politikas portalui išsakė stebėdamas „valstiečių“ viršūnes drebinantį skandalą ir kaip į galimus pažeidimus reagavo Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) vadovas R.Valentukevičius.

Etikos sargas viešai pareiškė, kad Seimo narė Greta Kildišienė neprivalėjo viešai deklaruoti, jog beveik metus nemokamai naudojasi automobiliu „Range Rover“, kuris priklauso R.Karbauskio valdomam Agrokoncernui.

Tokią išvadą, nesitardamas su kitais komisijos nariais, R.Valentukevičius padarė patikėjęs G.Kildišienės teigimu, kad šį automobilį iš koncerno išperkamosios nuomos būdu yra įsigijęs jos artimas giminaitis.

Politikos naujokė ir jos globėjas R.Karbauskis neatskleidžia geradario giminaičio, tačiau antradienį surengtoje spaudos konferencijoje pranešė, kad kilus skandalui ji nusprendė atsisakyti šio automobilio.

BNS žiniomis, tai gali būti parlamentarės motina. Pati G.Kildišienė žada pirkti kitą automobilį. „Dar neapsisprendžiau. Esu atvira pasiūlymams“, – paklausta, į kokį automobilį ruošiasi persėsti, atsakė parlamentarė. Ji įsitikinusi, kad važinėdama svetimu brangiai kainuojančiu automobiliu jokių įstatymų nepažeidė.

Bet R.Karbauskio ir G.Kildišienės aiškinimai, kad Seimo narys gali naudotis neįvardijamų asmenų parama, stebina buvusį etikos sargą A.Salamakiną.

Vienas tarnybinės etikos kodekso rengėjų bei Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymo autorių taip pat pliekė ir G.Kildišienę skubiai išteisinusius etikos sargus. „Bijau, kad jei institucijos oficialiai įvardys, jog viskas yra teisėta, turėsime naują korupcijos modelį, kuris atvertų landą lengviau papirkinėti politikus“, – piktinosi Seimo senbuvis.

Jį šokiravo tai, kad tiek VTEK vadovaujantis R.Valentukevičius, tiek Seimo etikos sargams vadovaujanti Lenkų rinkimų akcijos atstovė Rita Tamašunienė politikus išteisino nepasitarę su kitais komisijos nariais. „Todėl tai nėra ir negali būti laikoma išvadomis, kuriomis dabar mojuoja R.Karbauskis ir G.Kildišienė. Be to, jie galėtų nebent komentuoti komisijos išvadas, o ne priimti sprendimus. Tokios teisės jie neturi“, – pareiškė A.Salamakinas.

Bet labiausiai politikui užkliuvo tai, kad į Seimą skverbiasi naujas galimos korupcijos modelis: „Juk jeigu būtų nuspręsta, kad Seimo narys gali gauti paramą iš šalies, tuoj ir kiti Seimo nariai atsidurs įvairių verslo kompanijų kišenėse.

Nes, pagal R.Karbauskio modelį, kurį jis mano esant teisėtą, kokia nors verslo grupė gali Seimo nario giminaičiui išnuomoti ne tik mašiną, bet ir namą ar kokius nors apartamentus miesto centre ir ten įkurdinti politiką.

Įsivaizduokime situaciją: gyvena Seimo narys ketverius metus kokio nors koncerno name, už nieką nemoka ir tarnauja šiai įmonei. Jeigu gerai tarnaus, žiniasklaida nieko neužuos, kaip dabar apie šituos du ponus, gal net paliks tą namą.

Mano galva, tai – akivaizdi korupcija ir šiuo atveju modelis taikomas toks pats. Nuo papirkinėjimo jis skiriasi tuo, kad verslininkams net nereikės sukti galvos, į kokią dėžutę įpakuoti pinigų ir kaip juos perduoti.

Blogiausia, kad net jeigu kas nors išsiaiškintų, jog Seimo narys gyvena koncerno name, parlamentaras galėtų ramiai sakyti: jis priklauso giminaičiui, aš jo nenuomoju ir todėl deklaruoti neprivalau. Būtent tokia logika dabar remiasi skandalo veikėjai ir etikos sargai.“

Anot A.Salamakino, iš pradžių gana juokingai atrodžiusi situacija vis dėlto nėra tokia jau nekalta. „Tai kelia grėsmę valstybei, nes bijau, kad pusę Seimo narių gali atsidurti neskaidrių verslo struktūrų kišenėje – važinėti jų mašinomis, gyventi jų namuose ir apsimesti, kad nieko blogo tame nėra“, – piktinosi parlamentaras.

Jam atrodo niekiniai R.Karbauskio ir G.Kildišienės aiškinimai, kad jie negali atskleisti privačių asmenų, kurie leidžia parlamentarei naudotis automobiliu. „Bet juk G.Kildišienė yra viešas asmuo. Etikos komisija turėtų pakviesti tuos asmenis ir jų paklausti, kodėl Seimo narys dykai naudojasi automobiliu, kodėl pasirinktas R.Karbauskiui priklausantis Agrokoncernas, o ne kitos kitos įmonės, koks jo santykis su šia bendrove. Panašių situacijų yra buvę daugybė ir kol į šiuos klausimus nebus atsakyta, skandalas nesibaigs. Bet aš bijau, kad jeigu į tai bus numota ranka, mes sukursime negerą precedentą, kai neskaidrios verslo grupės galės be didesnio vargo ir pavojaus pirkti politikus, jais manipuliuoti ir tampyti už virvučių“, – grėsmę įžvelgė A.Salamakinas.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija antradienį nusprendė klausimą dėl G.Kildišienės naudoto automobilio svarstyti kovą. „Paskyrėme išvadų rengėjus, komisija surinks visą medžiagą išvadai parengti, nustatyta kovo 1 dieną apsvarstyti išvadą“, – sakė komisijos pirmininkė R.Tamašunienė, kuri dėl iš anksto pareikštos nuomonės nusišalino ir nepirmininkavo posėdžiui.

Jam vadovavo „valstietis“ Justas Džiugelis. Jis abejojo galimybe į kreiptis į Agrokoncerną, kad šis pateiktų bent nuasmenintą sutartį dėl automobilio išperkamosios nuomos. Esą jis gali nieko neatsakyti, be to, abejojo, ar etiška klausti apie automobilio nuomos sąlygas. „Aš palaikau poziciją, kad skaidrumo reikia, bet skaidrumą turi įnešti pati G.Kildišienė, o ne Agrokoncernas ar R.Karbauskis“, – svarstė „valstiečių“ atstovas komisijoje.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijai priklausė ir G.Kildišienė, tačiau ji antradienį pranešė, kad iš komisijos pasitraukia. Tokį jos žingsnį dar turi patvirtinti Seimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.