Politologas: „Greta Kildišienė nesuvokia, kur pateko ir ką veikia“

Socialiniai tinklai sprogsta nuo pašaipių komentarų. Seimo nariai Greta Kildišienė ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis juokais vadinami lietuviškaisiais Romeo ir Džuljeta, Bonie ir Klaidu.

G.Kildišienė pasakė, ką mano apie skandalą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Kildišienė pasakė, ką mano apie skandalą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Kildišienė ir R.Karbauskis pateikė savo versiją apie kilusį skandalą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Kildišienė ir R.Karbauskis pateikė savo versiją apie kilusį skandalą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Politologas V.Dumbliauskas apie „valstiečių“ Seimą: „Toliau bus dar blogiau.“<br>R.Neverbicko nuotr.
Politologas V.Dumbliauskas apie „valstiečių“ Seimą: „Toliau bus dar blogiau.“<br>R.Neverbicko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 17, 2017, 6:02 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 1:02 AM

Tiesa, žinios apie šių dviejų politikų santykius grįstos gandais – politologų manymu, R.Karbauskio ir pačios G.Kildišienės autoritetui labiau kenkia mįslinga Agrokoncernui priklausančio automobilio nuoma ir abejonės dėl Seimo delegacijos Tarpparlamentinėje Sąjungoje pirmininko pavaduotojos kompetencijos.

„Katalikiškame krašte nesantuokiniai santykiai netoleruojami, kai nors vienas iš poros yra vedęs. Tačiau nėra įrodymų, kad tokie santykiai R.Karbauskį ir G.Kildišienę siejo. Bet tai, kad G.Kildišienė naudojosi firmos automobiliu, o faktui iškilus į viešumą R.Karbauskis ją dangstė, jau yra dingstis abejoti šių politikų skaidrumu“, – sakė politologas Vytautas Dumbliauskas.

Kilęs iš pažiūros nedidelis skandalas, mokslininko nuomone, apnuogino šios kadencijos Seimo ydas apskritai.

„Tai vienas silpniausių Seimų apskritai per visą atkurtos nepriklausomybės laiką. R.Karbauskis gal ir turi gerų, pažangių idėjų, tačiau jis surinko labai margaspalvę publiką. Pasiklausius jų kalbų ir stebint veiksmus susidaro įspūdis, kad nemažai Seimo narių naujokų nesuvokia, kur jie pateko ir ką veikia. Bloga klausytis, pavyzdžiui, Dainiaus Kepenio ir Kęstučio Smirnovo, kai jie ėmė paistyti apie Rusiją, kad su ja reikia draugauti. Palaikyti dalykiškus santykius – taip, bet draugiškus su valstybe, kur įvykdė agresiją prieš kitą šalį? Nesąmonė“, – piktinosi V.Dumbliauskas.

Mokslininkui sukėlė abejonių ir G.Kildišienės kompetencija atstovauti Lietuvai tarptautiniame renginyje Niujorke. Abejonės kilo pasiklausius jos emocingų komentarų ir paaiškėjus, kad politikė pateikė klaidingus savo biografijos duomenis.

Pavyzdžiui, Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) puslapyje G.Kildišienė teigė, kad buvo įstojusi į Vilniaus kolegijos Teisės fakultetą. Tačiau „Lietuvos rytas“ išsiaiškino, kad šioje aukštojoje mokykloje tokio fakulteto nėra.

„Šis nedidelis skandalas – tik pradžia. Toliau bus blogiau, išlįs daug naujųjų politikų nekompetencijos faktų“, – pesimistinę pranašystę paskelbė politologas V.Dumbliauskas.

Kitas politologas, Mindaugas Jurkynas, padėtį apibūdino ne taip dramatiškai.

„Šioje istorijoje turime atskirti du dalykus: moralinį ir teisinį. Moralinį aspektą tenka atidėti į šalį. Dviejų žmonių, nors ir politikų, santykiai yra asmeninis jų reikalas. Išskyrus tuos atvejus, jei viešas asmuo meluoja, tarkime, skelbia šeimos vertybes, bet pats jų nesilaiko. Nėra įrodymų, kad R.Karbauskis šioje vietoje meluotų, paneigęs gandus“, – kalbėjo politologas.

M.Jurkynas priminė praėjusio amžiaus pabaigoje JAV kilusį sekso skandalą, kai Baltųjų rūmų stažuotoja Monica Lewinsky paviešino turėjusi intymių santykių su tuomečiu prezidentu Billu Clintonu. Amerikiečiai labiau piktinosi ne tuo, kad vedęs vyras B.Clintonas suvedžiojo merginą, o tuo, jog jis melavo tautai.

„Turi būti atsakyta į klausimą, ar G.Kildišienė teisėtai nuomojosi automobilį iš privačios bendrovės, ar nebuvo pažeistas įstatymas. Tik tada bus galima padaryti aiškią išvadą, kad Seimo narė melavo“, – paaiškino politologas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.