VTEK pirmininkas paskubėjo užstoti Gretą Kildišienę

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pirmininkas Romas Valentukevičius paskubėjo užstoti Seimo narę Gretą Kildišienę ir VTEK bendru vardu paskelbti išvadą. Paaiškėjo, kad tai tik pirmininko nuomonė, o komisijos nariai šios situacijos net nesvarstė.

VTEK pirmininkas paskubėjo užstoti G.Kildišienę: komisija net nesvarstė.<br>Montažas
VTEK pirmininkas paskubėjo užstoti G.Kildišienę: komisija net nesvarstė.<br>Montažas
G.Kildišienė vairavo „Range Rover“ automobilį.<br>T.Bauro nuotr.
G.Kildišienė vairavo „Range Rover“ automobilį.<br>T.Bauro nuotr.
G.Kildišienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Kildišienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
VTEK pirmininkas R.Valentukevičius.<br>T.Bauro nuotr.
VTEK pirmininkas R.Valentukevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 17, 2017, 11:39 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 1:37 AM

Pirmininkas R.Valentukevičius pirmadienį pateikė VTEK atsakymą, kad G.Kildišienė nenusižengė nedeklaravusi, kad naudoja artimo asmens automobilį „Range Rover“, kurį jis išperkamosios nuomos būdu įsigijo iš Ramūno Karbauskio vadovaujamo Agrokoncerno.

„Taigi aplinkybės, kad artimas asmuo sudarė automobilio lizingo sandorį ir leidžia jums laikinai juo naudotis, nėra deklaruotinos ir savaime interesų konflikto nekelia“, – VTEK išplatintoje išvadoje skelbė komisijos pirmininkas ir pateikė išsamias išvadas.

Komisija nesvarstė

Antradienį R.Valentukevičiaus išvados sukėlė kitų VTEK komisijos narių nuostabą. VTEK narys Virginijus Kanapinskas patvirtino, kad ši komisija net nesvarstė šio klausimo, o pirmininkas skubėjo pareikšti savo nuomonę.

„Galiu patvirtinti, kad VTEK, kaip kolegiali institucija, ponios Kildišienės atvejo nesvarstė. Vadinamoji išvada yra tik komisijos pirmininko asmeninė nuomonė.

Manau, kad tokie svarbūs visuomenei sprendimai turėtų būti svarstomi kolegialiai ir priimamas kolegialus sprendimas. Darbotvarkėje to klausimo nebuvo“, – tvirtino V.Kanapinskas.

Komisijos narys teigė, kad pirmininkas pagal įstatymus galėjo pasakyti savo nuomonę, jei buvo paklausimas, tačiau jis, pateikdamas išvadą tokiais svarbiais visuomenei klausimais, turėjo atsižvelgti į visus komisijos narius ir neskubėti paskalbti savo požiūrio, o gerai apsvarstyti pateiktus dokumentus ir situaciją.

„Nemačiau nei paties G.Kildišienės paklausimo, nei susijusių dokumentų. Tokią teisę pirmininkas galbūt ir turi, bet noriu pabrėžti, kad tokie sprendimai, mano nuomone, turi būti priimami kolegialiai. Mes įvertinsime šį dalyką pasitarę su kitais komisijos nariais“, – sakė pašnekovas.

VTEK narys pripažino, kad priimant komisijos sprendimus trūksta skaidrumo. Visuomenė nežino, kaip komisijos nariai balsuoja konkrečiu atveju, tik paskelbiamas sprendimas. „Siūlyčiau įtvirtinti atskirosios nuomonės institutą. Kai komisijos narys nesutinka su komisijos narių daugumos nuomone, galėtų pateikti savo alternatyvią nuomonę ir teisiškai, argumentuotai išdėstyti visuomenei“, – siūlė VTEK narys.

Šiuo metu VTEK sudaro penki komisijos nariai, kad sprendimas būtų priimtas, turi pritarti trys nariai iš penkių. G.Kildišienės atveju balsuota net nebuvo.

VTEK pirmininkas nematė reikalo kreiptis į komisiją

VTEK pirmininką R.Valentukevičių nustebino komisijos nario V.Kanapinsko išsakyta nuomonė. Jis teigė, kad tokie dalykai netelpa į jokius padorumo rėmus.

„Jaunuolis (V.Kanapinskas. – Red.) nematęs, negirdėjęs, nežino ir kažkokią informaciją sugaudęs komentuoja, kažkokias aplinkybes sudaro ir kažkokio skaidrumo trūksta. Kur skaidrumas? Tegul paskaito jis VTEK įstatymą, reglamentą ir pamatys, kad čia viskas pagal įstatymą. Valentukevičius nepiktnaudžiauja, nieko nedangsto. Valentukevičius jokiai partijai savo gyvenime nepriklausė ir nepriklauso. Man visos partijos yra vienodos.

Ką aš galiu tartis su komisijos nariais? Ką jie man patars kitaip? Čia jie išvedžioja. Nori būti labai gudrūs. Jei aš kiekvienu klausimu klausiu komisijos nario, ar aš galiu eiti pas tą darbuotoją pasikalbėti? Tiesiog anekdotiškai skamba“, – kalbėjo komisijos pirmininkas.

VTEK pirmininkas aiškino, kad ne visi paklausimai patenka į komisijos narių rankas: „Jei jie nori, gali eiti skaityti į raštinę. Viešai ateina dokumentai, gali skaityti. Jei jie neskaito, tai jau kitas klausimas. Aš atsakinėju pagal įstatymą, nė vienu žodžiu nenusižengiau, pagal Viešųjų ir privačių interesų įstatymo 6 straipsnį atsakiau. Klausė žmogus, ar turėjo deklaruoti. Aš atsakiau: ne, neturėjo deklaruoti, ir paaiškinau. Tai kokios čia man reikia konsultacijos? Ką, aš neišmanėlis? Suprantu, jei čia būtų alternatyva: taip ar kitaip, tada tarčiausi su komisijos nariais, kaip balsuotų“, – sakė pirmininkas.

Pasak R. Valentukevičiaus, komisija kolegialiai svarsto klausimus, kada reikia pradėti tyrimą, nepradėti tyrimo, nutraukti jį arba pratęsti. Tada komisija renkasi ir kolegialiai sprendžia. „Tai komisijos reikalas, kada jau atliekamas tyrimas ir po to priimami sprendimai, kai ištiriamos visos aplinkybės“, – aiškino jis.

„Dabar šiuo atveju kreipėsi Seimo narė, o tokiais atvejais aš per dieną konsultuoju dešimtimis. Ypač po šių rinkimų pas mane eina ir Seimo nariai, ir politinio pasitikėjimo pareigūnai, viceministrai ir ministrai“, – sakė R.Valentukevičius.

Pirmininkas dėstė, kad ne komisija klausimus sprendžia, kai reikia žmogui operatyviai paaiškinti ir jam terminas baigiasi. Pirmininkas taip pat citavo ir VTEK paskelbtą jo atsakymą G.Kildišienei.

„Ji prašė išaiškinimo, ar privalėjo pildyti deklaraciją, ar ne. Jei būtų kilęs klausimas, kad ji privalėjo deklaruoti, tada būtų surinkta komisija ir būtų pradėtas tyrimas arba nepradėtas – kaip komisija apsispręstų. Šiuo atveju tai yra paprastas išaiškinimas žmogui. Tai rutininis, kasdienis darbas. Valentukevičius negali užsidaryti nuo visų ir visuomenės“, – sakė pirmininkas.

Pirmininkas aiškino, kad komisija turi savo darbą ir tų tyrimų užtenka. „Darbo pakankamai, ištiriame per metus netoli šimto (atvejų. – Red.) ir čia ne problema“, – kalbėjo pašnekovas.

Antradienį per spaudos konferenciją G.Kildišienė pranešė, kad ji ir jos artimieji nusprendė nutraukti išperkamosios nuomos sutartis su Agrokoncernu. Ji nebevažinės automobiliu „Range Rover“ ir ketina artimiausiu metu nusipirkti naują automobilį.

„Mano sprendimas yra įsigyti asmeninį automobilį, o kokį, dar šiuo metu nenusprendžiau. Esu atvira pasiūlymams“, – teigė Seimo narė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.