Gretai Kildišienei – Remigijaus Šimašiaus raginimas trauktis iš Seimo

Vilniaus miesto meras liberalas Remigijus Šimašius ragino Gretą Kildišienę nebetrukdyti Seimo darbo ir pasitraukti iš Seimo.

Remigijus Šimašius ragino Gretą Kildišienę trauktis iš Seimo.<br>Montažas
Remigijus Šimašius ragino Gretą Kildišienę trauktis iš Seimo.<br>Montažas
Remigijus Šimašius ragino Gretą Kildišienę trauktis iš Seimo.<br>Montažas
Remigijus Šimašius ragino Gretą Kildišienę trauktis iš Seimo.<br>Montažas
Remigijus Šimašius ragino Gretą Kildišienę trauktis iš Seimo.<br>Montažas
Remigijus Šimašius ragino Gretą Kildišienę trauktis iš Seimo.<br>Montažas
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 19, 2017, 2:53 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 10:02 PM

„Juk norime, kad Seimo įvaizdis būtų nustotas žeminti, o žmonės nesijaustų kvailinami. Tad Gretai Kildišienei reikėtų pagalvoti, ar jai neverta tiesiog trauktis iš Seimo. Nes juk akivaizdu, kad būtent jos laikysena ir painūs nieko nepaaiškinantys paaiškinimai kaip tik ir trukdo dirbti“, – savo paskyroje feisbuke skelbė liberalų atstovas.

Vilniaus miesto meras aiškino, kad gerbia oponentus, kai jie sąžiningi, tiesūs ir garbingi. „Valstiečiai“ atsinešė pažadą, kad politika Lietuvoje po nomenklatūriškai socdeminio įšalo pasikeis.

„Dabar yra tas metas, kai paaiškės, ar tai buvo tik rinkimų pažadai, ar tikras vidinis nusistatymas“, – teigė R.Šimašius.

E.Gentvilas: „valstiečiai“ turėtų atsiprašyti

Pasak liberalo Eugenijaus Gentvilo, užteko 2 mėnesių, kad naujosios valdžios Seimo įvaizdžio gerinimo „programa“ patirtų visišką fiasko. Tiksliau, pakako vieno „Agrokoncerno“ automobilio. Tai galima konstatuoti kaip faktą.

„Valstiečiai“ turėtų atsiprašyti rinkėjų ir prisiminti, kuo baigiasi tokie (jų požiūriu) nekalti žaidimai. Gal kai kam nekaltai atrodė L.Karaliaus Seimo posėdžių salėje „palikta“ parlamentaro kortelė, dėl kurios jis galiausiai prarado ne tik ją, bet ir Seimo nario mandatą. Ar krypstame link to paties scenarijaus?“ – klausė jis.

Dabar lieka klausimas, ar, nepaisant visko, šios kadencijos valdančiųjų parlamentas grįš prie normalios politinės darbotvarkės. Kada ir kaip tai galėtų įvykti šiame gaisrų gesinimo fone?

„Matau tik kelis galimus scenarijus. Pirma: kalbėdamas apie valdančiuosius, vilties matau tik S.Skvernelio Vyriausybėje ir jos įstatymų iniciatyvose, kurios, labai tikėtina, išryškins dar didesnę takoskyrą tarp „valstietiškos“ Seimo dalies ir Vyriausybės.

Antra – tai viltis, kad parlamente valdantieji automatiškai neatmes visų opozicijos siūlymų. Priešingu atveju galiu daryti prielaidą, kad svarbios Vyriausybės iniciatyvos tiesiog atsimuš į sieną (nes dalis to paties „valstietiško“ Seimo jų neparems).

Norint išsaugoti viltį, reikia peržengti aroganciją, savigynos instinktus ir atsigręžti į tuos aukštus standartus, apie kuriuos prieš ir po rinkimų „valstiečiai“ kalbėjo. Tiesą sakant, pavyzdį, kaip tai padaryti, rodo premjeras S.Skvernelis. Garbė jam, pirmam iš valdančiųjų viešai ir be užuolankų išsakiusiam, jog „konfidencialiais“ anksčiau įvardyti automobilio lizingavimo dokumentai, susiję su viena Seimo nare, turi būti paskelbti viešai“, – pranešime dėstė liberalas.

E.Gentvilas teigė, kad nuo pat skandalingos istorijos pradžios buvo aišku, kad prisidengiant slaptumo ir konfidencialumo argumentais bus susimauta. „Kažkokiu būdu pats R.Karbauskis rado progą savo išrinktų kolegų rate pasidalinti jau minėta konfidencialia „Agrokoncerno“ sutartimi su privačiu asmeniu. Vėliau ta informacija dozuotai pasiekė ir žiniasklaidą. Nors iš TV ekrano aiškinta, kad tai tiesiog neįmanoma. Tokiu būdu „išslaptinta“ politikų artimųjų veikla, kurią romantiškai bandyta pristatyti kaip įgyvendintas „svajones“ (ar jos įgyvendintos teisėtai – tikiu, dar bus išsiaiškinta).

Valdantieji dabar gali pamiršti savo bei Seimo reitingus. Be atsakymų į likusius nutylėjimus, be atsakomybės prisiėmimo gražūs skaičiai ten tikrai nešvies.

Reikia atsiversti būtinų darbų sąrašą. Reikia tą sąrašą pirmiausia viešai paskelbti. „Valstiečių keliami ar aplink juos besisukantys skandalai, chaosas ir triukšmas jau nuo pat pirmų jų valdymo dienų įšaldė parlamentą. Per porą mėnesių nesuformuota jokia aiškesnė parlamento posėdžių darbotvarkė, neįvardyti prioritetai. Vietoj to dominavo pabiros, padrikos iniciatyvos. Todėl ir liko tik gaisrų gesinimai, kuriuos, tiesą sakant, sukelia ne kas kitas, o patys valdantieji.

Jei atsakomybės suvokimas baigsis ties „valstiečių“ frakcijos seniūno pavaduotojos visureigiu, gali būti, kad nebus spėta įgyvendinti net pirmojo Vyriausybės programos puslapio. To nelinkėčiau netgi dirbdamas opozicijoje“, – teigė liberalų atstovas.

A.Maldeikienė kreipėsi į Lietuvos banką

Seimo narė Aušra Maldeikienė kreipėsi į Lietuvos banką, iš kurio tikisi paaiškinimų, kokiu pagrindu Karbauskio UAB užsiima išperkamąja nuoma.

„Viešai skelbiamos lengvojo automobilio išperkamosios nuomos sutarties tarp UAB „Agrokoncernas“ ir su Seimo nare G.Kildišiene susijusio asmens sąlygos suteikia rimtų abejonių, ar UAB „Agrokoncernas“ laikosi Vartojimo kredito įstatymo nuostatų.

Pagrindinis koncerno akcininkas Seimo narys Ramūnas Karbauskis viešai aiškina, kad parduoti išperkamosios nuomos sąlygomis automobilius su įmone nesusijusiems fiziniams asmenims yra įprastinė UAB „Agrokoncernas“ praktika. Tarkime, Spaudos konferencijos Seime sausio 17 dieną metu jis sakė, jog „tai yra normali praktika, išperkamosios nuomos sutartis, palūkanos ir visa kita, kaip priklauso, tokių žmonių kaip Greta Kildišienė mūsų verslo praktikoje yra šimtai, tūkstančiai“.

Nors Vartojimo kredito įstatyme numatytos išimtys (tarkime, galimybė teikti kreditus savo darbuotojams be palūkanų arba už mažesnę nei rinkoje kainą, jų nesiūlant visuomenei), atsižvelgiant į viešumoje skelbiamas sutarties sąlygas nuolatinė tokio pobūdžio veikla, kai kredituojamas prekės (lengvojo automobilio) įsigijimas nuosavybėn skaičiuojant kredito palūkanas, sukelia papildomų teisinių reikalavimų.

Jeigu tokio pobūdžio veikla yra nuolatinė, tai įmonė privalo laikytis įstatymo reikalavimų dėl įtraukimo į vartojimo kreditų davėjų sąrašą, klientų mokumo vertinimo ir t.t. Be to, tokią įmonės veiklą turėtų prižiūrėti Lietuvos bankas.

Atsižvelgdama į principingą Lietuvos banko poziciją dėl Vartojimo kredito įstatymo reikalavimų laikymosi, kuri ne kartą pastaruoju metu buvo pademonstruota taikant atsakomybę už įvairius minimo įstatymo pažeidimus, tikiuosi gauti išsamų atsakymą, ar tokia UAB „Agrokoncernas“ veikla nepažeidžia valstybės įstatymų“, – savo socialinėje paskyroje skelbė Seimo narė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti