Ramūno Karbauskio atradimai ir toliau stebina kolegas

Bandydamas ginti į skandalus įklampojusią savo pavaduotoją Gretą Kildišienę Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis ėmė puldinėti kitus, tačiau jo šūviai skriejo visiškai pro šalį.

Šiomis dienomis R.Karbauskis nuolat kartoja, kad kažkas jį puola be pagrindo. Savo ruožtu R.Baškienę ir G.Kirkilą kai kurie „valstiečio“ pareiškimai stebina.<br>Lrytas. fotomontažas
Šiomis dienomis R.Karbauskis nuolat kartoja, kad kažkas jį puola be pagrindo. Savo ruožtu R.Baškienę ir G.Kirkilą kai kurie „valstiečio“ pareiškimai stebina.<br>Lrytas. fotomontažas
R.Karbauskio pareiškimas, kad iki šiol Seimo nariai neatsiskaitydavo už keliones į užsienį, sukėlė erzelį Seime.<br>T.Bauro nuotr.
R.Karbauskio pareiškimas, kad iki šiol Seimo nariai neatsiskaitydavo už keliones į užsienį, sukėlė erzelį Seime.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo vicepirmininkė „valstietė“ pripažino, kad R.Karbauskis pateikė neteisingą informaciją.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo vicepirmininkė „valstietė“ pripažino, kad R.Karbauskis pateikė neteisingą informaciją.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 19, 2017, 10:21 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 10:33 PM

Valdančiosios daugumos lyderis R.Karbauskis antradienį surengtoje spaudos konferencijoje išdidžiai pranešė, kad į Niujorką siunčiama jo globotinė G.Kildišienė taps Seime bręstančių pokyčių vėliavnešė.

Mat, anot didžiausios Seimo frakcijos seniūno, grįžusi iš Niujorko, kur vasario mėnesį yra siunčiama dalyvauti Tarpparlamentinės Sąjungos rengiamuose klausymuose Jungtinėse Tautose, G.Kildišienė pateiks išsamią ataskaitą apie kiekvieną komandiruotėje praleistą dieną.

R.Karbauskis tikino, kad jo bendražygė bus pirmoji Seimo narė, kuri pateiks tokią ataskaitą. „Nes niekas niekada jokių ataskaitų nėra teikęs“, – pabrėždamas kiekvieną žodį drąsiai rėžė „valstiečių“ lyderis.

Šiomis dienomis R.Karbauskis nuolat kartoja, kad kažkas jį puola be pagrindo.

Jam ir jo bendražygiams esą metami išgalvoti ir niekuo nepagrįsti kaltinimai. Tačiau paties R.Karbauskio antradienį viešai kitiems pažerti kaltinimai suglumino net jo partijos bendražygius.

Gindamasis puolė kitus

Mėgindamas išsklaidyti abejones dėl politikos naujokės G.Kildišienės kelionės į Niujorką R.Karbauskis antradienį pareiškė, kad krautis lagaminus nusprendė ne ji pati, o Seimo valdyba.

Anot politiko, Seimo delegacijos Tarpparlamentinėje sąjungoje pirmininko pavaduotoją į svarbų renginį už Atlanto nutarta siųsti primygtinai rekomenduojant Seimo vicepirmininkui Gediminui Kirkilui. „Jis įrodinėjo, kad G.Kildišienė puikiai atliks šią pareigą“, – globotinę gynė R.Karbauskis.

Jis tvirtino, kad bendražygės iš JAV parvežta informacija bus plačiai pristatyta Seimui ir visuomenei. „Aš tikiuosi, kad mes pradėsime įgyvendinti naują praktiką, kad po kiekvienos kelionės Seimo nariai duotų ataskaitą. Dabar apie Seimo narių užsienio keliones jūs nieko nežinote, nes niekada niekas jokių ataskaitų nepateikdavo. Aš tikiuosi, kad ta praktika pasikeis ir mes turėsime supratimą, ką ten veikia Seimo nariai, kokie klausimai pristatomi“, – rėžė R.Karbauskis.

Valdančiosios frakcijos vadovas pažėrė ir daugiau užuominų apie neaiškias Seimo narių keliones į Ameriką. „Aš siūlau pasidomėti, kas ten važiuoja, ir jūs nustebsite pamatę pavardes ir ko jie ten važiuoja“, – užuominomis kalbėjo R.Karbauskis, bet paprašytas patikslinti, kuo jam užkliuvo Seimo vadovybės palaimintos parlamentarų išvykos, negalėjo nieko konkrečiau pasakyti.

Jis tik užsiminė, kad į užsienį siunčiami vis tie patys asmenys, kurie atsieit turi daugiau patirties, o Seimo naujokai yra apeinami. „Išeina toks užburtas ratas“, – priekaištavo R.Karbauskis.

Ataskaitas pateikia laiku

R.Karbauskio teiginiai apie neva nepateikiamas kelionių į užsienį ataskaitas bei užuominos apie galimas neskaidrias parlamentarų išvykas pribloškė ir Seimo narius, ir parlamento darbuotojus.

Mat Seimo statutas numato, kad kiekvienas į užsienio kelionę parlamento valdybos komandiruotas Seimo narys grįžęs privalo raštu pateikti atliktų užduočių ataskaitą.

Šią prievolę parlamentarai privalo įvykdyti per dešimt dienų. Priešingu atveju jie neišleidžiami į kitas komandiruotes. Ar Seimo nariai laikosi patvirtintos tvarkos, ar galbūt piktnaudžiauja? „Tokios problemos nėra buvę. Tikiuosi, kad to pavyks išvengti ir šią kadenciją“, – tikino Seimo Tarptautinių ryšių skyriaus vadovas Rimantas Sinkevičius.

Sukritikavo ir bendražygė

R.Karbauskio mesti kaltinimai nustebino ir Valstiečių ir žaliųjų sąjungai priklausančią parlamento senbuvę Rimą Baškienę. „Negalėčiau to patvirtinti“, – sakė Seimo vicepirmininkė, paklausta, ar parlamentarai nepateikia ataskaitų iš kelionių.

Politikė tvirtino pati Seimo valdyboje anksčiau inicijavusi diskusiją dėl kelionių ataskaitų ir buvo patikinta, kad visi iš komandiruočių grįžę parlamentarai laikosi reikalavimo jas pateikti. „Galbūt tos ataskaitos ir lieka Seimo archyvuose. Galbūt R.Karbauskis kelia šią problemą? Bet aš tikrai negalėčiau teigti, kad jos nėra pateikiamos. Tokia problema, kad kas nors piktnaudžiauja ir nesilaiko valdybos patvirtintos tvarkos, nebuvo iškilusi“, – pripažino R.Baškienė.

Ji taip pat paneigė R.Karbauskio žodžius, esą neaišku, kas ir kodėl siunčiamas į Jungtines Valstijas. „Tai netiesa ir labai atsakingai galiu pareikšti, kad visos komandiruotės yra kruopščiai nagrinėjamos, atsižvelgiama, kad nebūtų siunčiami žmonės iš tų pačių frakcijų, kad komandiruotės netaptų ekskursijomis. Taip pat nėra taip, kad „valstiečių“ atstovai būtų ignoruojami, o į keliones vyktų tik Seimo senbuviai“, – „Lietuvos rytui“ sakė R.Baškienė.

Todėl jai atrodo, kad priešingai kalbėjęs R.Karbauskis tiesiog neturi pakankamai informacijos. „Manau, kad jis tiesiog nepasidomėjo, kaip yra iš tiesų“, – pripažino jo bendražygė.

Paklausta, kodėl dvylika metų Seime besidarbuojanti bendražygė nepasidalijo patirtimi ar net slepia informaciją nuo frakcijos vadovo, R.Baškienė prapliupo juokais: „Pralinksminote mane. Aš nesu jokia ryšininkė.

Kiekvienas dirbame savo darbą ir dėl savo užimtumo aš turiu vis mažiau laiko pasidalyti patirtimi su kitais. Manau, kad kiekvienas žmogus pats turi pasidomėti informacija prieš ką nors teigdamas, ypač Seimo narys. Noras padėti yra, tačiau negali spėlioti, kas ir ko nežino, gana sudėtinga.“

R.Karbauskiui trūksta žinių

Seimo vicepirmininką socialdemokratą G.Kirkilą irgi nustebino R.Karbauskio priekaištai. „Atrodo, kad jis neturi informacijos. Viskas yra priešingai, nei teigiama. Ataskaitų nepateikdavo gal vienetai“, – traukė pečiais Seimo senbuvis.

Jis prisiminė, kad po kelionės į JAV, kai keturi Seimo nariai vyko susitikti su šios šalies Kongreso, Senato ir Atstovų rūmų pareigūnais, buvo surengta spaudos konferencija.

Beje, į šią kelionę, be G.Kirkilo, vyko konservatoriai Žygimantas Pavilionis ir Emanuelis Zingeris, taip pat „valstietis“ Mindaugas Puidokas. „Manau, kad ir proporcijos buvo išlaikytos – buvo ir opozicijos, ir valdančiosios daugumos atstovų“, – dėl R.Karbauskio priekaištų stebėjosi socialdemokratas.

Tiesa, G.Kirkilas pripažino, kad ne visų kelionių ataskaitos gali būti viešos, nes parlamentarai dalyvauja susitikimuose, kur pateikiama nemažai konfidencialios informacijos. „Tokiose ataskaitose yra daug jautrios informacijos apie kitų šalių pozicijas. Mes dėl to ir uždarus posėdžius rengiame. Bet, manau, dalį tos informacijos bus galima pateikti ir plačiau“, – svarstė politikas.

G.Kildišienė pasisems patirties

Seimo delegacijai Tarpparlamentinėje sąjungoje vadovaujantis G.Kirkilas pripažino, kad G.Kildišienė į Niujorką yra siunčiama jo iniciatyva. Esą tam nereikia ypatingos kompetencijos. „Jungtinės Tautos parlamentarams iš viso pasaulio pristatys savo poziciją dėl klimato kaitos. Jie tik išklausys informaciją ir ją parveš į Lietuvą. Be to, nėra parlamentarų, kurie gerai išmanytų visas temas“, – mano G.Kirkilas.

Anot komiteto pirmininko, G.Kildišienei į Niujorką gali tekti vykti ir dar po mėnesio, taip pat planuojama kelionė į Kambodžą, kur taip pat posėdžiaus Tarpparlamentė sąjunga. „Todėl įgyta patirtis bus naudinga. Ji galės iš arčiau susipažinti su šios organizacijos struktūra“, – dėl G.Kildišienės kelionės kilusio erzelio nesureikšmino Seimo senbuvis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.