Vytautas Bruveris. Greta Kildišienė traukiasi palikusi savo partijoje svilėsių kvapą

Ar G.Kildišienės sprendimas atsisakyti Seimo nario mandato nėra jau pavėluotas žingsnis? Kaip ilgai partijai dar reikės laižytis žaizdas? Ar visos jos kaip niekur nieko gali užgyti?

Valdančiųjų „valstiečių“ vedlys R.Karbauskis paskelbė aukojantis savo globotinę G.Kildišienę.<br>T.Bauro nuotr.
Valdančiųjų „valstiečių“ vedlys R.Karbauskis paskelbė aukojantis savo globotinę G.Kildišienę.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 22, 2017, 8:10 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 6:13 PM

Valdančiųjų „valstiečių“ vedlys R.Karbauskis paskelbė aukojantis savo globotinę G.Kildišienę – esą pirmadienį ji atsisakys Seimo nario mandato.

Neatmestina tikimybė, jog lemiamą smūgį kirto į viešumą išlindusi istorija apie tai, kad G.Kildišienė buvo apsivogusi vienoje savo buvusių darboviečių, kurios nė neminėjo biografijoje kandidatuodama į Seimą.

Bet ar visa tai užbaigs visą skandalą?

Juk į kone absoliučios valdžios viršūnę ant tautos rankų „valstiečiai“ buvo įnešti pirmiausia dėl to, jog žadėjo, kad bus visiškai kitokie nei visi jų pirmtakai – skaidrūs tarsi krištolas, principingi kaip popiežius ir nepriekaištingai sąžiningi.

Žodžiu, didelė dalis tautos buvo papirkta patikinimais, kad visokie skandalai ar skandalėliai, susiję su korupcija, šešėliniais pinigais, purtys nebent kitų partijų stovyklas.

Vis dėlto kokia šio skandalo esmė? Bene svarbiausi visuomenei kilę klausimai: ar pagrindinės Seimo frakcijos seniūno pavaduotoja gyvena pagal pajamas, ar nuo visuomenės ir valstybės neslepia savo pajamų šalinių; jei taip, tai iš kur tie pinigai – iš R.Karbauskio kišenės ar iš kur nors kitur; ir kodėl pastarasis taip žūtbūtinai šią moterį nuo tų klausimų gina?

Akivaizdu, jog prabangiais kailiniais ir papuošalais pasidabinusi, visureigiu važinėjanti parlamentarė gyveno plačiai.

Tačiau politikės naujokės deklaracijos, kuriose ji nurodė savo materialinę padėtį prieš patekdama į Seimą, rodo, kad vieniša ir su vaiku gyvenanti moteris turėjo verstis vos su kiek daugiau kaip trimis šimtais eurų per mėnesį.

Kita vertus, kaip kas mėnesį po tūkstantį eurų už tą garsųjį visureigį R.Karbauskio valdomam Agrokoncernui išgalėjo mokėti G.Kildišienės motina?

Juk pagal tą nuomos sutartį, kurią „valstiečiai“ pagaliau ryžosi parodyti žiniasklaidai, V.Mikalauskienė iš viso turėjo sumokėti apie 47 tūkst. eurų.

Iš kur darželio auklėtoja dirbusi moteris, turinti dar ir įmonę, nemokėjusią nė cento mokesčių, gali turėti tokius pinigus?

Ilgai trypčioję „valstiečiai“ per antras ar trečias lūpas atskleidė, esą didžioji dalis šių pinigų – Prancūzijos valstybės išmoka už tos šalies svetimšalių legione tarnavusio G.Kildišienės brolio žūtį. Tie 30 tūkst. eurų esą ilgai gulėjo nejudinami, nes netekties palaužta šeima nenorėjo prie jų liestis.

Šias ir kitas istorijas, be abejo, dar turėtų išsiaiškinti mokesčių prievaizdai, nes būtent tai – skandalo šerdis.

Be abejo, negalima nurašyti ir melagingų įrašų Seimo narės biografijoje, ir žūtbūtinio G.Kildišienės su R.Karbauskiu vengimo aiškiai atsakyti į visus visuomenei rūpimus klausimus.

Vienaip ar kitaip, skaidruolių „valstiečių“ vėliava – jau sutepta. Nors visų tų, kurie turėtų domėtis tokiais dalykais, bent pirmoji reakcija daug vilties nesuteikė.

Antai tiek Seimo etikos sargų vadovė R.Tamašunienė, tiek Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pirmininkas R.Valentukevičius, tiek Vyriausiosios rinkimų komisijos galva Z.Vaigauskas šoko mūru užstoti „valstiečių“ grietinėlę, nedelsdami paskelbę, jog visoje šioje istorijoje nieko rimto neįžiūri.

Vienam iš jų, R.Valentukevičiui, tai jau kainavo postą. Seimo pirmininkas „valstietis“ V.Pranckietis pareikalavo iš komisijos vadovo trauktis, nes jis iš anksto vienasmeniškai paskelbė, kad G.Kildišienė niekuo nekalta.

Negana to, Seimo vadovas griežtai pareiškė, jog atsakymus į visus svarbiausius skandalo klausimus reikia gauti kuo greičiau.

Aišku, toks V.Pranckiečio žingsnis galėjo būti tiesiog „valstiečių“ manevras, naudojantis proga pakeisti vienos svarbių institucijų vadovą.

Kad ir kaip būtų, tai, kad „valstiečiams“ atstovaujantis, bet neturintis didelio politinio svorio Seimo pirmininkas žengė tokį žingsnį – ir įdomu, ir iškalbinga.

Juk jau plika akimi buvo matyti, kad „valstiečių“ laive stiprėja bruzdesys prieš įklimpusią porą, kuri su savimi žemyn pradėjo traukti ir visą partiją.

Griežtos pozicijos, nesutampančios su R.Karbauskio aklos gynybos linija, laikėsi ir partijai atstovaujantis premjeras S.Skvernelis, neslėpti galvos smėlyje ragino ne vienas Seimo „valstiečių“ frakcijos narys.

Kitaip sakant, ir frakcijoje, ir partijoje plito maišto nuotaikos. O kaipgi kitaip? Juk net žali politikos naujokai puikiai suprato, kad po šio skandalo partijai bus labai sunku (o gal net neįmanoma) kalbėti apie skaidrumą, kovą su korupcija ar korupcija kaltinti kitus.

Maža to, tai iš pamatų ėmė judinti ir partijos reitingą, kuris kol kas, regis, saugiai ilsisi svaiginančiose viršūnėse.

Kažin ar blaiviau galvojančius „valstiečius“ galėjo guosti tai, kad kol kas daugelis ištikimų partijos rėmėjų kartojo tą pačią mantrą kaip ir R.Karbauskis: „Viskas sugalvota ir išpūsta lygioje vietoje, o iš tiesų mus puola priešai.“

Kokie priešai? Net aklam matyti, kad visą šį skandalą iki tokio masto išvyniojo pats R.Karbauskis su globotine – nesutvarkę nei finansinių reikalų, nei santykių taip, kad niekam nebūtų prie ko prikibti.

Ligšiolinis poros elgesys buvo nepriimtinas ir daugeliui R.Karbauskio bendražygių, kuriems, matyt, šūkiai apie skaidrumą dar nėra tušti žodžiai.

Gali būti, jog būtent tie idealistai „valstiečiai“ ir privertė R.Karbauskį paaukoti draugės politinę karjerą.

Bet kokiu atveju svilėsių kvapas liko, o ir partijos vidaus atmosfera, atrodo, ne iš gerųjų.

Dabar kiekvienas pilietis gali pasvarstyti, kokią naujų Lietuvos gelbėtojų kadenciją žada tokia jos pradžia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.