Gretos Kildišienės melo kaina pritrenkia: ar „valstiečiai“ susimokės?

Gretai Kildišienei atsisakius Seimo nario mandato Vyriausioji rinkimų komisija jau apskaičiavo, kiek gali atsieiti naujo Seimo nario rinkimai. VRK pateikti skaičiai nustebino ne vieną.

Už Gretos Kildišienės skandalą – pusė mln. iš valstybės kišenės.<br>Montažas
Už Gretos Kildišienės skandalą – pusė mln. iš valstybės kišenės.<br>Montažas
Už Gretos Kildišienės skandalą – pusė mln. iš valstybės kišenės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Už Gretos Kildišienės skandalą – pusė mln. iš valstybės kišenės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
VRK pirmininkas Z.Vaigauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
VRK pirmininkas Z.Vaigauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 23, 2017, 3:58 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 3:25 PM

„Valstiečių“ deleguota G.Kildišienė per antrąjį Seimo rinkimų turą buvo išrinkta Anykščių-Panevėžio vienmandatėje rinkimų apygardoje. Seimo nare ji pabuvo itin trumpai – nuo lapkričio 14 dienos. Artimiausiu metu šioje apygardoje turės būti rengiami nauji Seimo nario rinkimai.

Rinkimai vienoje apygardoje – pusė milijono eurų

Rinkimų organizavimas vienoje apygardoje, pasak VRK pirmininko Zenono Vaigausko, kainuoja apie 500 tūkst. eurų. Tačiau balandžio 23 dieną vyks nauji merų rinkimai Jonavoje ir Šakiuose, todėl ketinama kartu organizuoti rinkimus ir Anykščių-Panevėžio apygardoje.

Apytiksliai tiesioginiai merų rinkimai dviejuose rajonuose ir vienoje vienmandatėje gali kainuoti apie 700 tūkst. eurų. Organizuojant rinkimus kartu – jie pigesni. Pasak pirmininko, vien apie 115 tūkst. eurų pigiau kainuoja kompiuterinės sistemos paleidimas.

VRK pirmininkas skubėjo pažymėti, kad į jo nurodytą sumą įeina daug organizacinių dalykų – biuletenių gamyba, rinkėjų kortelių gamyba, leidiniai su kandidatų programomis, kalbų per televiziją organizavimas ir kiti dalykai.

Nekompetencija kainuos dešimt „Range Rover“

Tokių skaičių pro akis nepraleido ir žurnalistas Andrius Tapinas. Jis mano, kad „valstiečių“ partijos vedlys Ramūnas Karbauskis pats turėtų sumokėti už naujų rinkimų organizavimą.

„Kažkaip labai nekošernai čia viskas. Atsivedi į partiją žmogų, nepatikrini nei praeities, nei biografijos faktų, kyla skandalas, mosteli piršteliu, žmogus lekia iš Seimo ir Karbauskio bei visos LVŽS nekompetencija kainuoja Lietuvai pusę milijono. Arba 10 Range Roverių. Šiaip būtų gražu, jei savo hobius Naisių ponas apsimokėtų pats“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė A.Tapinas.

Turėtų sumokėti patys „valstiečiai“

Konservatoriai Irena Degutienė ir Jurgis Razma taip pat kritikavo G.Kildišienę ir „valstiečių“ partiją. Konservatoriai mano, kad valdančiojoje daugumoje sėdinti partija turi atsakyti už savo deleguotus partijos narius ir prisidėti prie naujų rinkimų organizavimo.

„Tai dar kartą parodo, kad neatsakingas elgesys ir ypač kaip šiuo atveju (G.Kildišienės. – Red. pastaba), kainuoja didelius mokesčių mokėtojų pinigus iš naujo rinkimams organizuoti. Kai žmogus dalyvauja Seimo rinkimuose, tai turi gerai perkratyti savo biografiją, pirmiausia teisingai surašyti, o po to nepriekaištingai elgtis. Kai susiruoši dalyvauti Seimo rinkimuose, tai turi žinoti, kad esi ne privatus asmuo, o viešas.

Bet koks paklydimas ar praeities nedoras elgesys, ypač šiandieninei valdančiajai daugumai, kuri šiandien deklaruoja sąžiningumą ir kitokį požiūrį į valstybės valdymą, tai šiuo atveju viskas atsisuko prieš juos pačius“, – sakė I.Degutienė.

Konservatoriai mano, kad „valstiečių“ prisidėjimas prie naujų rinkimų organizavimo yra moralės klausimas. Teisiškai jokiuose įstatymuose tai nėra apibrėžta, tačiau „valstiečiai“ turėtų pagalvoti, kaip prisidėti.

„Ją (G.Kildišienę) buvo iškėlusi Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, todėl ir jiems reikia prisiimti atsakomybę“, – sakė I.Degutienė.

Politikei antrino ir J.Razma. Jis mano, kad „valstiečiai“ bent dalį lėšų galėtų pervesti į valstybės biudžetą, nes šiuo metu partija gauna tikrai nemažą finansavimą

„Formalių galimybių pareikalauti to nėra, bet jie galėtų pasvarstyti skirti tam tikrą sumą. Turbūt neneigs, kad ne dėl pašalinių kaltės, ar žurnalistų, o jų pačių sukurtų problemų yra nauji rinkimai“, – teigė J.Razma.

Seime tokių žmonių neturi likti

Mišriai Seimo narių grupei priklausanti Aušra Maldeikienė teigė, kad kiek kainuotų nauji Seimo nario rinkimai, jie yra pigesni Lietuvai nei patiriamos patyčios.

„Kiek kainuos – net jei 3 milijonus – tai yra pigiau, negu laikyti Seime žmogų, kuris neturi jokio supratimo, ką čia daro“, – tvirtu balsu teigė A.Maldeikienė.

Pasak parlamentarės, politika yra gana brangus malonumas, o pigi politika yra itin brangu. Kadangi Lietuvoje turime pigią politiką, tai turime ir tokių politikų, kurie yra tiesiog iš anekdotų serijos.

„Ką rodo paskutiniai jos (G.Kildišienės. – Red. pastaba) pareiškimai, kad per valandą pasiuvamas paltas už 4,44 euro. Didelė laimė Lietuvai, kad laiku buvo sustabdyta. Tačiau kur buvo žurnalistai iki rinkimų? Pasirodo, buvo reportažai, tačiau niekas neanalizavo apie jos melus, susivokimą tikrovėje“, – į praeitį grįžo Seimo narė.

A.Maldeikienė mano, kad rinkėjai taip pat turi atsakyti už savo sprendimų pasekmes ir mokėti už naujus rinkimus. Politikė net nebandė spėlioti, kiek realiai gali kainuoti naujų rinkimų organizavimas, nes šiuo metu rinkimų sistemoje yra prigalvota daug kvailų taisyklių ir reikalavimų.

Pavardė skambėjo visą savaitę

G.Kildišienės pavardė buvo linksniuojama visą savaitę, kai „Lietuvos rytas“ paskelbė, kad Seimo narė važinėja prabangiu Agrokoncerno visureigiu. Vėliau paaiškėjo, kad prabangų automobilį pagal sutartį išsiperka jos motina – Vladislava Mikalauskienė.

Su didžiausia komunikacijos krize iki šiol susidūrusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga blaškėsi: žurnalistams per oficialias spaudos konferencijas nebuvo pateikti atsakymai į klausimus, kas gi tikrasis visureigio savininkas ir iš kur buvo gautos pajamos jam pirkti.

Savaitės pabaigoje išlindo ir vienas G.Kildišienės biografijos faktas – ji yra pasisavinusi pinigų iš įmonės, kurioje dirbo, tačiau nuteista nebuvo, nes su įmonės savininkais susitaikė. Tyrimas nutrauktas atlyginus žalą.

Prieš rinkimus „valstiečių“ kandidatė biografijoje nurodė, kad studijuoja aprangos technologiją ir verslą Vilniaus kolegijoje, o anksčiau ten pat Teisės fakultete studijavo teisę. Tačiau „Lietuvos rytas“ išsiaiškino, kad šioje aukštojoje mokykloje nėra nei Teisės fakulteto, nei teisės studijų programos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.