Vilniaus meras ūsuotą bebrą griebs už skaudžios vietos

Nors Remigijus Šimašius apie vagystes „Grindoje“ kalba užuominomis, aišku, kad jis galvoje turi buvusį savivaldybės įmonės vadovą Algimantą Vilūną.

Sniegas šią žiemą uoliai grandomas ne tiktai V.Kudirkos aikštėje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Sniegas šią žiemą uoliai grandomas ne tiktai V.Kudirkos aikštėje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Vilūnas: „Paskaičiau mero mintis apie ūsuotą bebrą, pakraipiau galvą. Čia toks to vaikino stilius“.
A.Vilūnas: „Paskaičiau mero mintis apie ūsuotą bebrą, pakraipiau galvą. Čia toks to vaikino stilius“.
Daugiau nuotraukų (2)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

2017-01-23 16:51, atnaujinta 2017-04-11 15:19

„Kiek ūsuoti bebrai pavagia iš valdiškų įmonių? Ar gali pavogti pusę visų medžiagų ir dar trečdalį darbo laiko?“ – prieš kelias dienas internete klausė sostinės vadovas R.Šimašius, įrašą papuošęs bebro nuotrauka.

Anot mero, klausimai, aišku, subtilūs, nes už rankos juk niekas nepagavo. Bet artimiausiu metu jis ketina iškloti visą tiesą apie „Grindą“ ir ūsuotą bebrą – buvusį įmonės vadovą A.Vilūną, užsitraukusį didžiulę mero nemalonę.

O kol kas tik lygindamas „Grindos“ duomenis R.Šimašius džiūgavo: įvairių sąnaudų šioje įmonėje 15–30 procentų mažiau, o darbų atlikta dviem trečdaliais daugiau!

Kol kas – tik prielaidos

Anot R.Šimašiaus, po to, kai buvo atleistas A.Vilūnas, „Grindoje“ smarkiai sumažėjo atsargų, mechanizmų remonto, degalų, transporto sąnaudos.

„Medžioklėms skirti automobiliai įmonės sąskaita tokiu atveju tampa tik gėlytėmis“, – apie „Grindos“ nuomojamus visureigius užsiminė R.Šimašius.

Mero patarėjas Aleksandras Zubriakovas aiškino, kad R.Šimašiaus įrašas buvo skirtas labai preliminariems įmonės veiklos rezultatams, kurie patikslinti vėliau bus skelbiami kitą arba dar kitą savaitę. Tai priklauso nuo dabartinių „Grindos“ vadovų darbo spartos.

Daroma prielaida, kad mero paminėti ūsuoti bebrai nevisiškai skaidriai tvarkė įmonės apskaitą, dalis statybinių medžiagų dingdavo.

Asfalto drožlės išgaravo

A.Zubriakovas pateikė tokį pavyzdį. Remontuojama gatvė, prieš paklojant naują asfaltą, nugremžiamas senas. Nors jis nemažai kainuoja, jo apskaitos įmonė niekaip nevykdė.

Nebuvo detalios ir kitų medžiagų apskaitos. Tad meras daro prielaidą, kad medžiagos buvo tiesiog išvagiamos.

Ar asfalto drožlės iš tiesų toks didelis turtas? Pavyzdžiui, bendrovė „Gerbūvio projektai“ jų toną parduoda už 12 eurų, „Hernita“ – už 10 eurų be pridėtinės vertės mokesčio.

Nemalto asfalto laužo tonos kaina „Gerbūvio projektuose“ – 2,69 euro, panašiai tiek prašo ir kiti pardavėjai. Tik imk ir vežk.

Iš gatvių vėl veža sniegą

2015-aisiais „Grindos“ nuostoliai siekė 1 mln. eurų, o praėjusiais metais įmonė džiaugėsi 0,8 mln. eurų pelnu.

Tačiau R.Šimašius užmiršo pridurti, kad beveik visos „Grindos“ skolos atsirado dėl to, kad su ja laiku neatsiskaitė ta pati savivaldybė.

Vilniaus meras įsitikinęs, jog „Grindos“ rezultatų pagerėjimas susijęs ir su tuo, kad įmonės atliekamų darbų apskaita tapo skaidri, be to, ir tų darbų nuveikta daugiau.

Vilniečiai tai jau pastebėjo: iš miesto gatvių ir aikščių vėl išvežamas sniegas, nors keletą metų to nebuvo daroma. Vienas miesto vadovų prieš keletą metų net mestelėjo: „O kam jį vežti, juk vis tiek ištirps?“

Tada „Grindai“ dar vadovavo A.Vilūnas.

2016-ųjų balandį A.Vilūnas buvo išverstas iš „Grindos“ vadovų. Reikia pripažinti, kad savivaldybės įmonės direktoriaus kėdę jis paliko vienas paskutinių. Po jo turėjo pasitraukti tik Vilniaus vystymo kompanijos vadovas.

A.Vilūnas „Grindoje“ dirbo 40 metų, nuo 1993-iųjų buvo įmonės vadovas, o dabar mero vadinamas ūsuotu bebru.

Užkliuvo visureigio nuoma

Savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybos praėjusiais metais atlikto „Grindos“ patikrinimo išvados – nedžiuginančios.

Štai A.Vilūnui už gerą darbą buvo paskirta padidinta 6950 eurų premija.

Negana to, jis kiekvieną mėnesį gaudavo pinigų už tarnybinio automobilio naudojimą ne darbo metu.

Grinda“ užpernai su bendrove „Transporent“ pasirašė sutartį dėl 2015 metų visureigio „Toyota Land Cruiser 150“, už kurio nuomą per trejus metus turės pakloti per 32 tūkst. eurų.

Beje, kai „Toyota Land Cruiser 150“ istorija iškilo į viešumą, pradėta A.Vilūną versti iš kėdės. Tik šis automobilis užkliuvo ne R.Šimašiaus komandai, o tarybos narei Aušrai Maldeikienei.

Pričiupti ūsuotą bebrą užsimojęs R.Šimašius prabilo apie neskaidrius „Grindos“ sandorius. Tokie paminėti savivaldybės audito specialistų.

Pavyzdžiui, įmonė kai kurias prekes ir paslaugas įsigijo pagal neterminuotąsias daugiau nei penkerių metų senumo sutartis, kurias sudarydama netaikė įstatymuose numatytų procedūrų.

Net pagal 2006 metų sutartis, sudarytas dėl statybinės technikos, transporto priemonių ir kitų mechanizmų nuomos, „Grinda“ užpernai iš Česlovo Šukevičiaus įmonės įsigijo 63 tūkst. eurų vertės, o iš Tadeušo Monkevičiaus įmonės – 82 tūkst. eurų vertės paslaugų.

Tikrintojų išvada – siekdama didesnio skaidrumo „Grinda“ privalo nutraukti panašias neterminuotąsias sutartis.

Apie seną asfaltą, kurį, anot mero, galbūt kas nors nugvelbė, nei savivaldybės audito specialistų dokumentuose, nei kasmet bendrovės „Audito paslaugos“ atliekamuose finansinių rinkinių audituose nekalbama.

Girtis dar per anksti

Kaip ir meras, pati „Grinda“ užsimena, kad su kai kuriais darbuotojais teko atsisveikinti nustačius korupcijos ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi faktų. Buvo ir gaminių bei statybinių medžiagų vagysčių.

A.Vilūnas prisipažino skaitęs mero samprotavimus apie ūsuotus bebrus. „Paskaičiau, pakraipiau galvą.

Čia toks to vaikino stilius“, – neliko skolingas R.Šimašiui buvęs „Grindos“ vadovas.

Jo nuomone, jeigu savivaldybė būtų iškapsčiusi rimtų nusižengimų, pirmiausia turėtų kreiptis į teisėsaugos pareigūnus, o ne žadėti po savaitės ar kitos pranešti daugiau ir šaipytis iš ūsuotų bebrų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.