Skandalas Vilniaus savivaldybėje: ar Vido Urbonavičiaus sūnus į darželį pateko neteisėtai?

Vilniaus miesto savivaldybėje – sujudimas. Vicemeras, tarybos Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Valdas Benkunskas kreipėsi į Savivaldybės kontrolierių ir vidaus audito skyrių dėl skubaus audito atlikimo.

Vidas Urbonavičius neigia, kad jo sūnus į darželį pakliuvo neteisėtai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vidas Urbonavičius neigia, kad jo sūnus į darželį pakliuvo neteisėtai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Reaguodamas į susidariusią situaciją, Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius antradienį surengė spaudos konferenciją.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Reaguodamas į susidariusią situaciją, Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius antradienį surengė spaudos konferenciją.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 24, 2017, 9:49 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 2:35 PM

Prašoma nustatyti, ar frakcijos nario Vido Urbonavičiaus sūnui buvo teisėtai paskirta vieta savivaldybės lopšelyje-darželyje „Žirniukas“. Politiko sūnus pagal Vilniaus miesto savivaldybės tarybos patvirtintą tvarką į darželį pateko praeitų metų rudenį, kuomet buvo įsteigtos papildomos vietos darželio grupėse.

Reaguodamas į susidariusią situaciją, Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius antradienį surengė spaudos konferenciją.

Įtarimai kilo gavus netikėtą prašymą

  Meras pasakojo, kad praėjusių metų pabaigoje savivaldybę pasiekė gana neįprastas tėvų prašymas – iš populiaraus darželio „Žirniukas“ paimti jų vaiką ir grąžinti atgal į vietos laukiančiųjų eilę.

„Panagrinėjus detaliau, kodėl taip atsitiko ir kokia situacija, mane penktadienio vakare Povilas Poderskis (mero patarėjas – red.) informavo, kad situacija tikrai visiškai nebūdinga, kad buvo ne į to amžiaus grupę paskirta daug vaikų ir paaiškėjo, kad paskutinis ar priešpaskutinis tų vaikų eilėje yra tarybos nario Vido Urbonavičiaus sūnus“, – žurnalistams sakė R.Šimašius.

Pastebėjus tokią situaciją kilo, pasak mero, pagrįsti įtarimai. Paaiškinti situacijos buvo iškviestas „E.miesto“ departamento vadovas, kuris patikino šia tema gavęs, kaip sakė meras, „primygtinų užklausimų“, bet atsisakė imtis bet kokių neleistinų veiksmų.

Tada meras pasikvietė Švietimo departamento vadovą Algminą Pakalniškį, kuris nieko smulkiai nekomentuodamas prisiėmė atsakomybę, dėl neleistino V.Urbonavičiaus sūnaus patekimo į darželį, ir įteikė R.Šimašiui atsistatydinimo prašymą. Tai, kad patyrė spaudimą patvirtino ir Švietimo departamento specialistė, vykdžiusi vadovo nurodymą. „Akivaizdu, kad yra padarytas sistemos apėjimas, veiksmas, kurio neturėjo būti, netinkamas veiksmas ir akivaizdu, kad kyla labai pagrįstas įtarimas, kad tai yra susiję su politiniu spaudimu.

Tai yra unikalus atvejis, kitų tokių atvejų, kad vaikai būtų priskiriami į grupę ir net ne to amžiaus, nėra, ir būtent tas atvejis sutampa su tarybos nario giminyste. Akivaizdu, kad ir politinės atsakomybės klausimas čia aiškus yra, o dėl administracijos irgi yra pradėtas tyrimas ir visi detalesni atsakymai bus pateikti“, – spaudos konferencijoje kalbėjo Vilniaus miesto meras.

Viską tvirtai neigia

Paklaustas, ar darė politinį spaudimą Švietimo departamento vadovui, V.Urbonavičius tai vienareikšmiškai neigė. „Būtų juokinga, jei nebūtų graudu. Tas, kuris kaltinimais švaistosi, tegul pats atsako, kokį spaudimą darė vakar vakare įvairiems savivaldybės administracijos darbuotojams“, – kaltės purtėsi V.Urbonavičius.

Paprašytas sukonkretinti apie ką kalba, tarybos narys atsakė, kad neužsiima gandų platinimu ir jei tas asmuo, apie kurį jis kalba, norės, atsakys pats.

„Į klausimą ar aš kam nors spaudimą, ar aš apskritai kreipiausi, galiu atsakyti – ne. Aš nedariau, aš nesikreipiau. Vienintelis asmuo, su kuriuo bendravau, kada ta eilė kažkaip, mano nuomone, neaiškiai pradėjo judėti, tai buvo vicemeras Valdas Benkunksas, kuris, kaip žinia, yra frakcijos seniūnas“, – kalbėjo nesąžiningu elgesiu kaltinamas tarybos narys.

V.Urbonavičius sakė, kad jo kaltė gali būti ta, kad jis nesikreipė raštu, nerašė skundų ar prašymų ar neskelbė to viešai. „Aš nežinau ar mane kažkur pakišo. Mano vaikas lanko „Žirniuką“. Jis ten pakliuvo legaliai“, – tvirtai teigė V.Urbonavičius.

Tarybos nario sūnus darželį lankyti pradėjo spalio mėnesį, o į V.Benkunską berniuko tėvas kreipėsi rugsėjį: „Kaip žinote, elektroninė savivaldybės sistema ne kartą strigo, gedo ir davė neteisingus rezultatus, tai logiška, kad ėjau pasiteirauti ar vėl to paties neatsitiko.“

Prakalbo apie intrigas savivaldybėje

Darželio „Žirniukas“ direktorė pripažino patyrusi Vilniaus miesto savivaldybės administracijos spaudimą, tačiau V.Urbonavičius teigė apie tai nieko nežinantis.

  „Iš tiesų, tai labai keista ir tai būtų labai skandalingas dalykas, jei iš savivaldybės administracijos kažkas darė spaudimą, nes aš nieko neprašiau, neprašiau daryti spaudimo, aš norėjau bendra tvarka, kaip ir visi Vilniaus gyventojai, gauti vietą darželyje, tuo labiau, kad gavome prioritetus aukštai eilėje“, – sakė V.Urbonavičius.

Antradienio ryte „Lietuvos ryto“ televizijos žurnalistei telefonu V.Urbonavičius sakė, kad tokie R.Šimašiaus veiksmai primena, lyg meras būtų neišsimiegojęs ar ne ta koja išlipęs iš lovos: „Tokie kaltinimai skamba labai keistai, juolab iš miesto galvos. Aš manau, kad jis puikiai galėjo išsiaiškinti tą situaciją ir jeigu yra kažkur problema ar pažeidimas, tai viską sudėti labai aiškiai.

Dėl visiško skaidrumo aš kreipiausi į Vilniaus miesto savivaldybės Etikos komisiją ir kadangi ten vadovauja opozicija, manau, kad objektyviai šitą reikalą išaiškins ir atsakys į visus klausimus.“

 Paklaustas, ar skandalas gali būti ne dėl pačio darželio, o dėl kokių nors savivaldybėje vykstančių veiksmų, V.Urbonavičius pajuokavo, kad nereikia jo statyti į R.Karbauskio vietą, kad jis pasakotų apie kokius nors medžioklės įstatymus.

„Taip, savivaldybėje dedasi labai daug dalykų, gaila, meras būdamas toks viešas apie juos nepasakoja, apie tuos pačius autobusus, bet aš manau, kad visus klausimus reikia spręsti darbine tvarka, kaip normaliai elgiamasi institucijose ir valstybėje.

Kalbėdamas apie autobusus turėjau omenyje tai, kas dėjosi kada buvo ieškoma kaip tuos autobusus įsigyti brangesniu būdu“, – kalbėjo V.Urbonavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.