Po siūlymo pasirašyti nepuolimo sutartį su Rusija – griežta reakcija

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) atstovas Zbignevas Jedinskis pareiškė, kad, užuot didinusi krašto apsaugos finansavimą, Lietuva turėtų pasirašyti nepuolimo sutartį su Rusija, o gynybos finansavimą turime grąžinti į 0,8 proc. BVP lygį. Tai prieštarautų Lietuvos įsipareigojimams NATO.

L. Kasčiūnas laišku kreipėsi į J.Kaczynskį.<br>T. Bauro nuotr.
L. Kasčiūnas laišku kreipėsi į J.Kaczynskį.<br>T. Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 25, 2017, 1:42 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 12:11 PM

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Laurynas Kasčiūnas pabrėžė, kad, atsižvelgiant į istorines nepuolimo sutarčių tarp Rusijos ir Lietuvos pamokas, šis pasiūlymas kelia rimtų abejonių dėl lojalumo Lietuvos valstybei.

„Į šį pasiūlymą jau ir sureaguota. Vertinu tai kategoriškai neigiamai. Tas Seimo narys tai jau daro ne kartą. Jo išpuoliai prieš Ukrainos vientisumą, Vakarus, NATO iš esmės kenkia Lietuvos nacionaliniam saugumui. Politinė jėga, turiu omenyje Lietuvos lenkų rinkimų akciją, negali būti tarpininkė tarp Lietuvos valstybės ir lenkų bendruomenės. Tai politinė jėga, kuri suinteresuota įtampos kurstymu valstybėje ir tam tikra prasme daugiau atstovauja Kremliaus interesams nei kokiai nors Lenkijos kultūrinei ar politinei tradicijai. Tai labai svarbu suvokti“, – kalbėjo parlamentaras.

Anot L.Kaščiūno, tokie jo kolegos Seimo nario teiginiai turėtų būti perduoti Lenkijos vadovybei, kuri galimai šiai politinei partijai simbolizuoja ar ją remia. „Labai svarbu, kad jie aiškiai suvoktų, su kuo turintys reikalą. Lietuvos lenkų bendruomenėje jau užaugo jauna ir labai intelektuali karta, su kuria reikėtų dirbti ir sieti ateitį, o ne ponas Tomaševskis ir jo bendražygiai“, – kalbėjo jis.

L.Kasčiūnas atviru laišku kreipėsi į Jaroslawą Kaczynskį, kuriame teigė, kad nors skatina ir palaiko bendrą Lietuvos ir Lenkijos tautų bendradarbiavimą ir bandymą atgrasyti Kremlių nuo galimo puolimo, vis dėlto šalių bendrystės potencialą menkina Lietuvos lenkų rinkimų akcija, kuri daug metų vykdo sistemingą Rusijos režimui naudingą politiką ir kuria dirbtinį pleištą tarp Lietuvos ir Lenkijos.

Kiek anksčiau Z.Jedinskis į žiniasklaidos akiratį buvo patekęs, kai Ukrainoje vykusį Maidaną palygino su 2009-ųjų riaušėmis prie Seimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.