Kratų karštinė supurtė ir Europos milijonų dalintojus

Su trenksmu ir keiksmais iš posto išvirtus Valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkui Dainorui Bradauskui, politikai ir valdininkai baimingai dairosi – kas kitas? Jiems besidairant, juodi debesys susikaupė virš kitos svarbios institucijos – Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA).

Erikas Bėrontas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Erikas Bėrontas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Erikas Bėrontas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Erikas Bėrontas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 26, 2017, 9:26 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 9:16 AM

Šią įstaigą, valdančią Europos paramos milijardus žemės ūkiui, nusiaubė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) kratos. FNTT patvirtina tik patį faktą, jog agentūroje ji atliko kratas, tačiau kada tai įvyko – šiukštu nesako. Lrytas.lt duomenimis – trečiadienį.

„Galiu tik patvirtinti, kad tarnyba NMA atliko procesinius veiksmus – kratas“, – tik tai lrytas.lt tegalėjo pasakyti tarnybos atstovė Rūta Andriuškaitė ir tardoma toliau, daugiau neištarė nė žodžio.

Tačiau svarbiausia, jog pačioje Žemės ūkio ministerijoje, kontroliuojančioje agentūrą, pasklido žinios, jog kratos – ne vienininteliai nemalonūs rūpesčiai, užgriuvę ir patį agentūros vadovą Eriką Bėrontą. Esą jam suteiktas specialiojo liudytojo statusas, kuris suteikiamas asmeniui, kai teisėsauga turi duomenų apie jo galimai įvykdytą nusikaltimą, tačiau jų nepakanka, norint jam pareikšti oficialius įtarimus.

Dėl to NMA vadovas ketvirtadienį esą net skubiai apsilankė pas žemės ūkio ministrą Bronių Markauską.

„Tokių duomenų neturiu“, – taip lakoniškai į lrytas.lt klausimą apie savo santykius su teisėsauga atsakė E.Bėrontas.

„Pas mus jie čia lankosi kone kiekvieną savaitę ir vis išsineša kokių nors dokumentų“, – taip apie FNTT kratas atsiliepė jis.

Mat tarnyba centrinę NMA būstinę užgulė vykdydama seną didžiulės apimties tyrimą dėl beveik 4 mln. eurų vertės Europos ir Lietuvos paramos išgrobstymo. Taikiklyje – 11 tokios paramos projektų ir dešimtys juos vykdžiusių įmonių.

Tačiau centrinė tyrimo figūra – buvęs NMA vadovas Saulius Silickas bei jo vadovaujama įmonė „Biržų žemtiekimas“, kurios vienas iš akcininkų yra „valstiečių“ parlamentaras Viktroras Rinkevičius.

Teisėsauga yra iškrėtusi tiek „Biržų žemtiekimą“, tiek S.Silicko namus, o pats buvęs NMA vadovas dar rudenį yra paskelbtas specialiuoju liudytoju.

Neoficialiais duomenimis, E.Bėrontas į visą šį reikalą galėjo įsivelti todėl, jog galbūt mėgino pridengti savo pirmtaką.

Tačiau pats dabartinis NMA vadovas, pakeitęs S.Silicką 2014 m., tikino, jog jis pats ir jo vadovaujama NMA ne mažiau griežtai, nei teisėsauga, nagrinėjo įtarimų sukėlusius projektus, juos stabdė ir siekė susigrąžinti jiems skirtus pinigus. Šis darbas, pasak jo, yra iš esmės baigtas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.