Linas Linkevičius: „Nereikia lenktyniauti, kas labiau myli Rusiją“

„Mums visiems, europiečiams, svarbu kuo greičiau įsijungti dialogą su konkrečia jau paskirta naująja administracija be jokių emocijų, kurios užgožtų realų turinį, mes turime grįžti į realų darbinį ritmą“, – apie santykius su JAV „Žinių radijuje“ kalbėjo užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Paklaustas, ar Lietuvos diplomatija nepatiria fiasko dėl Astravo AE, nes kaimyninės valstybės nepalaiko jos kvietimo blokuoti elektros importą iš būsimos AE, L.Linkevičius tikino, kad stengtis reikia, net jei norimų rezultatų nepasiekiama.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Paklaustas, ar Lietuvos diplomatija nepatiria fiasko dėl Astravo AE, nes kaimyninės valstybės nepalaiko jos kvietimo blokuoti elektros importą iš būsimos AE, L.Linkevičius tikino, kad stengtis reikia, net jei norimų rezultatų nepasiekiama.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, lrytas.lt inf.

Jan 26, 2017, 8:21 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 10:53 AM

Ministras sakė manantis, kad naujojo JAV prezidento Donaldo Trumpo kadencijos pradžia teikia pakankamai geras prognozes.

„Pati pradžia, paskyrimai arba klausimai kongrese parodė, kad tuo prognozuotumo atsiranda daugiau, ypač iš komandos narių, tai, kaip jie komentuoja.

Pavyzdžiui, daugeliui tikrai paliko teigiamą įspūdį tai, kad naujasis gynybos sekretorius pirmą darbo dieną paskambino NATO generaliniam sekretoriui, tuo lyg ir turėdamas išsklaidyti tas abejones dėl to, kad JAV liks įsipareigojusi aljansui“, – kalbėjo L.Linkevičius.

Jis sakė, kad yra aišku, jog aljansui būtinas atsinaujinimas, kad reikalingas adekvatus finansavimas grėsmėms, kurių pasak jo, pakanka.

Užsienio reikalų ministro nuomone, Donaldas Trumpas yra akivaizdžiai kitoks JAV prezidentas, bet valdžių balansas išlieka.

„Dabar, vyksta pareiškimai prezidento, matyt ir ateityje bus tokių, nes jis yra akivaizdžiai kitoks prezidentas, negu esame įpratę matyti, bet yra valdžių balansas, yra nusistovėjusi tam tikra situacija ir mes tada matysime bendrą vaizdą, nes aš manau, kad dabar yra šiek tiek anksti, tie tokie pareiškimai, kai kurie iš jų turėtų būti patvirtinti kongrese arba gauti finansavimą kongreso, tada ir matysim vaizdą, kaip atrodo visa tai iš užjūrio“, – sakė L.Linkevičius.

Ministras mano, kad tai jog JAV prezidentas stengiasi sureguliuoti santykius su Rusija, yra sveikintinas dalykas.

„Kad stengsis sureguliuoti santykius su Rusija tai akivaizdu, tas matosi ir iš pareiškimų. Bet manau, vadovaujantis vertybėmis, įsipareigojimais, principais, netoleruojant apgaulių, kurios yra pasitaikiusios ne vieną kartą ir ne du iš tos kitos valstybės pusės, netoleruojant viso to, tikrai principinė pozicija, bandymas gali įvykti.

Todėl pats noras sureguliuoti santykius nėra yda, tai yra sveikintinas dalykas ir mes labai linkime ir tikimės, kad bus visa tai sudaroma vadovaujantis vertybėmis ir principais“, – kalbėjo URM vadovas.

Jis sakė, kad europiečiams svarbu kuo greičiau įjungti dialogą su jau paskirta naująja administracija be jokių emocijų, kurios užgožtų realų turinį, nes mes turime grįžti į realų darbinį ritmą.

Paklaustas, ką mano apie sankcijas Rusijai ir apie tai, kad Europos komisijos buvęs pirmininkas teigė, kad atėjus į valdžią naujai JAV administracijai, Europa turėtų nedelsdama atšaukti Rusijai taikomas sankcijas. Pasak jo, tai būtų prevencinis smūgis, kad JAV neįgytų privilegijuoto partnerio vaidmens santykiuose su Rusija.

Linas Linkevičius tokį pareiškimą pavadino apgailėtinu ir sakė, kad neturėtume lenktyniauti, kas labiau pamils Rusiją, ne apie tai kalba turėtų būti.

Lietuvai neramu dėl Baltarusijos retorikos po TATENA vizito į Astravą

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) ekspertams praėjusią savaitę pareiškus, kad Baltarusija tinkamai atsižvelgė į grėsmes, kylančias Astravo atominės elektrinės aikštelei, Lietuvos užsienio reikalų ministras sako, kad tai neramina.

„Šita žinia dar labiau suneramino todėl, kad visiškai yra iškraipomi faktai ir mes dar kaltinami tuo, kad nesidžiaugiame jų sėkme, bet sėkmės čia labai mažai galima įžiūrėti. Pasakysiu vieną priežastį, kad jų tas pateikimas informacijos apie saugumą yra labai selektyvus, pasirinktinis ir galbūt net ne visi klausytojai žino, kad TATENA neatvažiuoja tikrinti pati, kas jai šauna į galvą, bet ji atvažiuoja tada, kai kviečia ir yra labai specializuotos brigados, komisijos, ekspertų grupės, kurios tikrina tik tuos segmentus, kuriuos nurodo kviečiančioji pusė“, – interviu Žinių radijui ketvirtadienį sakė L.Linkevičius.

Anot jo, Baltarusija, gavusi fragmentiškas išvadas, mėgsta apibendrinti, lyg būtų kalbama apie viso projekto sėkmę.

„Pavyzdžiui, aikštelės parinkimo atveju yra šeši patikrinimo moduliai ir patys jautriausi, kuriuos ir reikalaujame atlikti, visiškai nevykdomi. Pakviečiant tam tikro fragmento ištyrimo grupę, kuri galbūt pateikia ir teigiamas išvadas, tačiau Baltarusijos pusė labai mėgsta daryti apibendrinančias išvadas ir komentarus apie visą projekto sėkmę. Ir tai ne tai, kad neramina, bet ir verčia griežčiau reaguoti, ką mes tikrai darome ir darysime“, – sakė Lietuvos ministras.

Paklaustas, ar Lietuvos diplomatija nepatiria fiasko dėl Astravo AE, nes kaimyninės valstybės nepalaiko jos kvietimo blokuoti elektros importą iš būsimos AE, L.Linkevičius tikino, kad stengtis reikia, net jei norimų rezultatų nepasiekiama.

„Fiasko bus tada, kai bus rezultatas, o pastangos vis tiek turi būti, nepaisant to, kad jos neduoda tokio rezultato, kokio tikimės. Tačiau Latvija, Estija – būdamas Lenkijoje kėliau tuos klausimus – jų politinis palaikymas yra, galbūt nėra tokio radikalaus palaikymo, priimant tokius įstatymus, kokį mes ruošiame apie ribojimą priėjimo prie rinkos, to tikrai nėra, bet politinis palaikymas yra“, – tikino L.Linkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.