Arūnas Karaliūnas. Kuo panašūs Kauno ir „Ryanair“ vadovai?

„Laikinoji sostinė“

Arūnas Karaliūnas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Arūnas Karaliūnas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauniečių dovana Vilniui sukėlė gausybė teigiamų emocijų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauniečių dovana Vilniui sukėlė gausybė teigiamų emocijų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-01-29 06:00, atnaujinta 2017-04-11 06:11

Išvydę sostinėje iškabintą sveikinimo plakatą vilniečiai visais įmanomais ryšio kanalais siuntė padėkas kauniečiams už draugišką poelgį, taip pat galimybę autobusu nemokamai atvykti į Kauną, jį apžiūrėti kartu su gidu ir dar pasivaišinti kai kuriose kavinėse su nuolaida.

Svečių pasikvietę kauniečiai tik santūriai šypsojosi: namai sutvarkyti, stalas paruošas – jūs tik atvažiuokite. Socialiniai tinklai tiesiog ūžė nuo diskusijų, ir net pikčiausi komentatoriai šįkart nesugebėjo rasti argumentų, kaip supeikti šią idėją.

Kai už lango boluoja sniegas, prie ežero ar jūros nėra ką veikti. Kodėl nepasinaudoti proga įsitikinti, ar Kaunas tikrai keičiasi?

Prarasti kalbos dovaną galima jau įvažiavus į naująją Kauno autobusų stotį, kuri vartus ir duris atvėrė tik šią savaitę. Kitos tokios stoties daugybę metų nebus visoje Lietuvoje, o ir kaimyninėse šalyse dar reikėtų gerokai paieškoti.

Nemokama ekskursija pasirinkta tema – kita maloni staigmena. Galima ir pačiam visa tai pamatyti, bet kiekvienam žmogui malonu, kai juo kas nors pasirūpina ir dar suteikia svarbiausią informaciją.

O tuomet – šildanti arbata arba sotūs pietūs kavinėje su nuolaida. Daugeliui vilniečių net be nuolaidų kainos Kauno kavinėse taps malonia staigmena – jos gerokai mažesnės.

Šioje Vilniaus gimtadienio šventėje neliko pralaimėjusiųjų. Galbūt kiek nuliūdo į ją nepakliuvę kitų miestų gyventojai, tačiau turbūt tai ne paskutinis smagus renginys, ateis ir jų eilė.

Kaunas gavo neįtikėtinai didelę dozę palankumo taškų už neįtikėtinai mažą kainą, tačiau gali kilti klausimas, kas už visa tai sumokėjo. Keleivius iš Vilniaus į Kauną autobusais nemokamai sutiko vežti privati bendrovė „Kautra“, kuri ir pastatė naująją miesto stotį.

Grįždami namo vilniečiai jau pirko bilietus, todėl galiam sakyti, kad vežėjai taikė 50 proc. nuolaidą visiems bilietams. Jeigu visi bilietai buvo parduoti, galima spėti, jog bendrovė net nepatyrė nuostolių arba jie buvo labai menki.

Pigių skrydžių bendrovė „Ryanair“ kartais parduoda bilietus po 1 vieną eurą, nes apskaičiavo, kad taip daryti naudingiau negu išvis neskraidinti keleivių. Galbūt žmogus taip susižavės nauja vietove, kad po kelių mėnesių sutiks mokėti už skrydį kelias dešimtis ar šimtus eurų.

Kelios papildomos gidų darbo valandos miesto biudžeto turbūt nenuskurdins, o kavinių taikomas 10–15 proc. nuolaidas tikrai kompensuos padidėjusios pajamos.

Nors buvo švenčiamas Vilniaus gimtadienis, žmonės dar ilgai kalbės apie Kauną ir jame vykstančius pokyčius. Galbūt net patars, ką galima padaryti dar geriau.

Panašiai elgiasi oro linijų „Ryanair“ vadovas Michaelas O'Leary, kuris nesidrovėdamas tauškia apie mokamus tualetus lėktuvuose, stovimąsias vietas keleiviams ar nemokamai dalijamus bilietus.

Dauguma šio garsaus Airijos verslininko pareiškimų smarkiai prasilenkia su tikrove ir niekada netaps tikrove, tačiau vadovo skleidžiamos idėjos verčia žmones kalbėti apie „Ryanair“. Tai nieko nekainuoja ir didina bendrovės žinomumą.

M.O'Leary neslepia, kad dažnai mėgsta pajuokauti, tačiau kas gali uždrausti žmogui kelti net keisčiausias idėjas?

Galbūt netrukus Kaunas sumanys pasveikinti ne tik Vilnių, bet ir Londoną, Stokholmą ar Kopenhagą. Šių miestų gatvėse taip pat atsiras didžiulių plakatų, o jų gyventojams kils noras artimiau susipažinti su sveikintoju.

O vilniečiams jau reikėtų pagalvoti, kaip jie nustebins kauniečius. Kaunas gimtadienį švenčia gegužę.

„Laikinoji sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.