Mykolas Majauskas: „Policija, prokuratūra ir Vaiko teisių apsaugos tarnyba dirbo aplaidžiai“

Tirdamos pranešimą apie galimą

Seimo Savižudybių prevencijos komisijos pirmininkas konservatorius M.Majauskas kaltina tarnybas aplaidumu.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo Savižudybių prevencijos komisijos pirmininkas konservatorius M.Majauskas kaltina tarnybas aplaidumu.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 30, 2017, 12:41 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 4:33 AM

„Policija ir prokuratūra, mano supratimu ir iš to, ką girdėjome, aplaidžiai vykdė savo darbą. (...) prokuratūra ir policija nusprendė nutraukti ikiteisminį tyrimą ir paleisti neapklausus vaiko, pasirėmus tik mamos parodymais, tas iš tiesų kelia labai didelį nerimą“, – po komisijos posėdžio žurnalistams sakė M.Majauskas.

Neeilinis Seimo Savižudybių prevencijos komisijos surengtas po to, kai praėjusią savaitę mirė sunkiai namuose Kėdainiuose sumuštas keturmetis. Įtarimai dėl to pateikti vaiko motinai ir patėviui.

Pernai lapkritį, gavus signalą iš darželio dėl galimo smurto prieš tą patį vaiką, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, bet nuspręsta, kad berniukas galėjo susižaloti pats, todėl ikiteisminis tyrimas nutrauktas.

„Tikimės, kad artimiausiu metu prokuratūra tikrai principingai įvertins situaciją, taip pat ir policija. Labai tikimės iš jų, kad artimiausiu metu žinosime labai aiškius atsakymus, kas kaltas ir ką jie rengiasi toliau daryti“, – sakė M.Majauskas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis taip pat teigė, kad tiriant pirmą pranešimą apie galimą smurtą padaryta daug klaidų.

„Tyrinėjant situaciją, yra tiek klaidų padaryta – neinformuota, nepranešta. Tiek neatsakingo elgesio visos struktūrose, tikrai tą atsakomybę reikėtų išdalyti visiems“, – po komisijos posėdžio žurnalistams sakė ministras.

Anot jo, iki galo savo darbo neatliko ir Kėdainių savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojai.

„Šiuo atveju vaikas pasakė apie smurtą prieš jį, tuo metu vaiko teisės iki galo, iki 100 proc. įsitikinimo, kad viskas yra tvarkoje, neatstovavo (jam)“, – teigė L.Kukuraitis.

„Kėdainių vaiko teisių apsaugos skyrius vykdė savo darbą aplaidžiai, neužtikrino vaiko apsaugos. Mano supratimu, čia nepakanka vaiko teisių apsaugos skyriaus vadovės atsistatydinimo, girdėjau, kad ji seniai norėjo trauktis. Manau, kad ir savivaldybės administracija turi prisiimti atsakomybę ir administracijos vadovas galbūt turėtų pasitraukti“, – savo ruožtu sakė M.Majauskas.

Per komisijos posėdį paaiškėjo, kad Kėdainių vaiko teisių apsaugos specialistai nežinojo, jog berniuko patėvis buvo teistas už smurtą, jį prižiūrėjo probacijos tarnyba, o ši neinformuota, kad jų probuojamasis buvo apklaustas specialiuoju liudytoju dėl galimo smurto prieš keturmetį.

Be to, nors Vaiko teisių apsaugos tarnyba minėtą šeimą įrašė į stebimų šeimų sąrašą, jų raštas nepasiekė tos pačios savivaldybės Socialinio centro darbuotojų, kurie turėjo vykdyti stebėjimą.

Vasario 14 dieną Seime planuojama surengti neeilinę sesiją, kad būtų priimtos su vaiko teisių apsauga susijusios įstatymų pataisos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.