Medaus mėnuo baigėsi: Ramūnas Karbauskis kyla į kovą su prezidente

Iš Seimo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos dėl Gretos Kildišienės skandalo pasitraukęs parlamentaras Bronislovas Matelis įžvelgia, kad Ramūnas Karbauskis tyčia provokuoja konfliktą su šalies vadove Dalia Grybauskaite.

D.Grybauskaitė pareiškė, kad su R.Karbauskiu susiję skandalai jau kenkia visai valdančiajai daugumai ir jos stabilumui.<br>D.Umbraso ir M.Patašiaus nuotr.
D.Grybauskaitė pareiškė, kad su R.Karbauskiu susiję skandalai jau kenkia visai valdančiajai daugumai ir jos stabilumui.<br>D.Umbraso ir M.Patašiaus nuotr.
Anksčiau vengęs šalies vadovės kritikos šiomis dienomis R.Karbauskis pakeitė toną ir kritiškai atsiliepė apie prezidentės inicijuotą vaikų globos įstaigų pertvarką.<br>T.Bauro nuotr.
Anksčiau vengęs šalies vadovės kritikos šiomis dienomis R.Karbauskis pakeitė toną ir kritiškai atsiliepė apie prezidentės inicijuotą vaikų globos įstaigų pertvarką.<br>T.Bauro nuotr.
Anot B.Matelio, R.Karbauskiui šiuo metu verkiant reikia naujos kovos, kuri nukreiptų visuomenės dėmesį nuo jo ir G.Kildišienės skandalų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Anot B.Matelio, R.Karbauskiui šiuo metu verkiant reikia naujos kovos, kuri nukreiptų visuomenės dėmesį nuo jo ir G.Kildišienės skandalų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 1, 2017, 11:28 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 1:18 AM

Tokią įžvalgą B.Matelis padarė po R.Karbauskio išsakytos kategoriškos nuomonės apie D.Grybauskaitės inicijuotą vaikų globos įstaigų pertvarką.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas pareiškė, kad ši iniciatyva jam kelią nerimą ir užsiminė apie reformos stabdymą.

B.Matelis įsitikinęs, kad valdančiųjų lyderis taip bando pradėti kovą su prezidente, kuri jo neužstojo per įsiplieskusį skandalą: „Niekam Valstiečių ir žaliųjų frakcijoje nebuvo paslaptis, kad formuojant Vyriausybę R.Karbauskis darė daug nuolaidų prezidentei, visi jos pageidavimai buvo įvykdyti, o dabar R.Karbauskis tikėjosi šalies vadovės užtarimo jo paties skandaluose.

Tačiau D.Grybauskaitė pareiškė, kad su R.Karbauskiu susiję skandalai jau kenkia visai valdančiajai daugumai ir jos stabilumui. Žinant, kad į kritiką R.Karbauskis reaguoja labai skaudžiai, jis tikriausiai nutarė stoti į kovą.“

Anot B.Matelio, anksčiau R.Karbauskis nėra sakęs, kad D.Grybauskaitės siūloma vaikų globos pertvarka yra visiškai netikusi, o dabar staiga pasiūlė ją stabdyti. „Tai reiškia, kad viskas vėl stos į senas vėžes. Ir aš tikiu, kad R.Karbauskiui pavyks taranuoti D.Grybauskaitės pradėtas reformas, nes turi didžiulę įtaką Seime“, – viešai išplatintame pareiškime sako parlamentaras.

Jis taip pat prognozuoja, kad valdančiosios frakcijos vadovas netrukus paskelbs ir apie kitą iniciatyvą – ims priešintis mokyklų vadovų kadencijų ribojimui, nes tai irgi pasiūlė prezidentė.

Anot B.Matelio, R.Karbauskiui šiuo metu verkiant reikia naujos kovos, kuri nukreiptų visuomenės dėmesį nuo jo ir G.Kildišienės skandalų. „Jis tikisi griežtos prezidentės reakcijos ir tą konfliktą būtinai dar pats pakurstys, jeigu tik pasitaikys proga“, – mano buvęs R.Karbauskio bendražygis.

Pasak politiko, partijos vedlys negali kurti naujo konflikto su Vyriausybe, nes tai sukeltų frakcijos skilimą. Tuo metu konfliktas su žiniasklaida ir neva blogio jėgomis jau rusena, tačiau tai nebeveikia. „Jam reikia naujų audrų, kurios padėtų suburti frakciją aplink lyderį“, – pareiškė B.Matelis.

Parlamentaras sutinka, kad naujoji vaikų globos sistema stringa dėl dar nepriimtų įstatymų, natūralaus valdininkų pasipriešinimo ir šeimų, kurios galėtų priimti vaikus laikinai globoti, stokos: „Tačiau kategoriškas siūlymas viską stabdyti ir grįžti prie sovietinės sistemos liudija, kad vaikų globos problemos tampa politinės kovos įrankiu įtakingiausios Seime frakcijos lyderio R.Karbauskio rankose.

Tai ypač naudinga R.Karbauskiui, nes jis jaučia nesutarimus frakcijoje ir nenori, kad visi kalbėtų apie tai, jog griūtis įvyko dėl jo kaltės. Tiesiog ieškoma išorės priešų, kurie ir bus apkaltinti, jeigu nepavyks įgyvendinti pažadėtų darbų.“

Beje, nerimą dėl prezidentės pradėtos globos namų pertvarkos išsakė ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

R.Karbauskio bendražygis trečiadienį pareiškė skeptiškai vertinantis iniciatyvą kuo greičiau vaikus iš globos namų perkelti į šeimas ir butus. „Vaikas taip pat yra asmenybė ir negalima jo dėlioti iš stalčiaus į stalčių, kaip mes manome. Bet kad pamažu pereitume prie sistemos perkėlimo į šeimas, tai reikia“, – „Žinių radijui“ sakė V.Pranckietis.

Lietuva be vaikų globos namų yra vienas šalies vadovės prezidentės D.Grybauskaitės įvardijamų siekių. Šalies vadovės iniciatyva nuo sausio įsigaliojo Civilinio kodekso pataisa, pagal kurią iš šeimos paimti vaikai iki trejų metų į globos namus gali patekti tik išimtiniais atvejais ir būti juose ne ilgiau kaip tris mėnesius.

Prezidentė prieš keletą savaičių taip pat inicijavo pataisas, kuriomis būtų įteisinti budintys globėjai – asmenys, savo ar savivaldybės skirtuose namuose bet kuriuo paros metu pasirengę priimti vaikus, kurie netenka tėvų globos ir kuriems reikia užtikrinti saugią aplinką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: prasideda „Eurovizija“ – kas laimės ir kur bus Lietuva?