Ramūnas Karbauskis vėl atsitraukia – po kritiškų pareiškimų švelnina toną

„Valstiečių“ vedlys Ramūnas Karbauskis kritikos strėles paleido į prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotą vaikų globos namų pertvarką. Po tokių lyderio žodžių prezidentė nusprendė nevanoti R.Karbauskio, tik priminė programines nuostatas. Tiesa, jau trečiadienio popietę R.Karbauskis bandė švelninti situaciją ir ėmė tikinti, kad palaiko D.Grybauskaitės iniciatyvą.

Po R.Karbauskio kritikos – keistas D.Grybauskaitės atsakas.<br>T.Bauro nuotr.
Po R.Karbauskio kritikos – keistas D.Grybauskaitės atsakas.<br>T.Bauro nuotr.
Po R.Karbauskio kritikos – keistas D.Grybauskaitės atsakas.<br>T.Bauro nuotr.
Po R.Karbauskio kritikos – keistas D.Grybauskaitės atsakas.<br>T.Bauro nuotr.
Po R.Karbauskio kritikos – keistas D.Grybauskaitės atsakas.<br>T.Bauro nuotr.
Po R.Karbauskio kritikos – keistas D.Grybauskaitės atsakas.<br>T.Bauro nuotr.
Prezidentė nelinkusi veltis į konfliktą su R.Karbauskiu.<br>T.Bauro nuotr.
Prezidentė nelinkusi veltis į konfliktą su R.Karbauskiu.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis ir D.Grybauskaitė.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis ir D.Grybauskaitė.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis pritaria prezidentės inicijuotai pertvarkai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
S.Skvernelis pritaria prezidentės inicijuotai pertvarkai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Karbauskis kelis kartus pakartojo, kad skeptiškai vertina prezidentės inicijuotą vaikų globos namų pertvarką.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Karbauskis kelis kartus pakartojo, kad skeptiškai vertina prezidentės inicijuotą vaikų globos namų pertvarką.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Feb 1, 2017, 4:01 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 12:45 AM

R.Karbauskis sukritikavo prezidentės iniciatyvą

Pirmadienį ir antradienį „valstiečių“ partijos pirmininkas R.Karbauskis skeptiškai įvertino Lietuvos be vaikų namų idėją. Jis išdėstė nuomonę, kad vaikų namų atsisakymas perkeliant vaikus globoti į šeimas daugiabučiuose sukurs papildomų problemų, išardys globos sistemą ir neduos realios naudos vaikams.

„Matau labai prastą situaciją dėl to požiūrio, kad mes dabar sugriausime, sunaikinsime vaikų globos namų sistemą, sukišime tuos vaikus, ypač miestuose, į butus ir taip išspręsime problemą. Problema taip neišsispręs.

Ten yra ir neįgalių vaikų, yra vaikų, kuriems reikia specifinės pagalbos, jos negalima suteikti tuose butuose. Labai daug pavyzdžių yra, kad mes užkūrėme tą problemą. Čia dar bręsta problema. Mes dar tik nesusidūrėme su kokiais nors įvykiais, neužsidegė koks nors butas, nenusižudė kas nors tokiame bute, bet tai gali atsitikti bet kurią minutę“, – antradienį į pertvarką kritiškai žvelgė R.Karbauskis.

Pirmadienį Seime per Savižudybių prevencijos komisijos posėdį jis aiškino, kad pokyčiai sukėlė naują riziką. „Man teko būti tuose butuose. Supranti, kad susirgus globėjui tuose namuose ateis tas, kuris visai tų vaikų nepažįsta, nežino jų problemų, ligos istorijos.

Nuėjome į lozungus, bet juk ką daryti, kai tie vaikai užauga? Kas jais rūpinasi? Juk vaikų namuose sukurta infrastruktūra. Negalime sukišti visų vaikų į butus ir sakyti, kad problemą išsprendėme – visi šeimynose auga“, – sakė R.Karbauskis ir pridūrė, kad permainos turi būti apsvarstytos ir Seimo salė ne vieta ginčams.

Tuo metu prezidentė po R.Karbauskio kritiškų kalbų išliko lakoniška ir į žodžių karą nesivėlė.

„Principinės prezidentės, 17-osios LR Vyriausybės programos ir Valstiečių ir žaliųjų sąjungos rinkimų programos nuostatos dėl vaikų globos pertvarkos sutampa“, – tokią lakonišką D.Grybauskaitės poziciją portalui lrytas.lt perdavė jos spaudos tarnyba. Ir daugiau – jokių komentarų.

Pakeitė nuomonę

Tačiau trečiadienio pavakarę R.Karbauskis jau pakeitė toną ir savo socialinėje paskyroje pareiškė, kad jį stebina tai, jog jis neva kyla į kovą prieš prezidentę.

„Tokią mintį skleidžiantys žmonės bando sąmoningai supriešinti politikus. Aš absoliučiai pritariu prezidentės iniciatyvai, jog turime siekti, kad visi vaikai augtų šeimose. Mano abejonės niekaip nesusijusios su šio tikslo siekimu, tai susiję su sprendimais, kuriuos priima savivaldybės, atsakingų institucijų valdininkai siekdami šio tikslo įgyvendinimo.

Šneku apie sprendimus pirkti butus daugiabučiuose namuose, kuriuose apgyvendinami vaikų globos namuose gyvenę vaikai. Ar tuo pagerinamos vaikų gyvenimo sąlygos? Ar tai tinkamas sprendimas laikinai globai? Nenoriu plėstis į problemas ir galimas grėsmes, nes apie tai turime šnekėtis dabar, ieškoti skubių sprendimų, o ne laukti, kol atsitiks tragiška nelaimė“, – savo „Facebook“ paskyroje dėstė R.Karbauskis.

Trečiadienį jis aiškino, kad vaikų globos namų pertvarka yra būtina, bet turime suprasti, jog juose sutelkti materialiniai ištekliai ir būtina kompetencija, kuria turime deramai pasinaudoti.

Stojo į skirtingas puses

„Valstiečių“ partijos pirmininko R.Karbauskio skeptišką vertinimą iš dalies palaikė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis. Pasak jo, neturėtų būti skubama vykdyti pertvarkos ir „dėlioti vaikų iš stalčiaus į stalčių“.

Su R.Karbauskio pozicija nesutiko premjeras S.Skvernelis. Jis mano, kad prezidentės įgyvendinamas vaikų globos namų pertvarkos kelias yra teisingas ir jis toliau turi būti įgyvendinamas. Šis modelis yra perspektyvus ir neturėtų būti stabdomas ar keičiamas.

„Premjeras palaiko globos namų pertvarką, kurią inicijuoja prezidentė. Vaikus iš globos namų, jei tik yra galimybė, reikėtų perkelti į šeimas. Tai tik padeda jų vystymuisi“, – premjero poziciją portalui lrytas.lt perdavė patarėjas viešųjų ryšių klausimais Tomas Beržinskas.

S.Skvernelis atsisakė komentuoti bendražygio R.Karbauskio pasisakymus dėl vaikų globos namų pertvarkos.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis taip pat pritarė, kad vaikams kur kas geriau augti šeimai artimoje aplinkoje nei globos institucijoje.

B.Matelis: „Specialiai ieško konflikto“

Praėjusią savaitę „valstiečius“ palikęs Seimo narys Bronislovas Matelis mano, kad R.Karbauskis specialiai ieško konflikto su prezidente D.Grybauskaite.

Politikas atkreipė dėmesį, kad R.Karbauskis nekalba apie dalykus, kuriuos galbūt reikia taisyti priimant naujus įstatymus, jis nesiūlo lengvinti tvarkos perduodant vaikus laikiniems globėjams, jis kalba apie tai, kad senoji vaikų globos sistema buvo jau nusistovėjusi, teisinga, ir todėl jos griauti nėra reikalo.

Net reformos stabdymo priežastį R.Karbauskis nurodo gąsdinančią, kad labiau sietųsi su šių dienų realijomis: kas nors bute nusižudys, kas nors ką nors gali padegti. Ir nesivargina įžvelgti teigiamų dalykų ir jų analizuoti.

„Turiu pagrindo manyti, kad R.Karbauskis tiesiog rado tinkamą pretekstą pradėti kovą su prezidente D.Grybauskaite“, – pranešime dėstė B.Matelis.

Pasak parlamentaro, niekam Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijoje nebuvo paslaptis, kad formuojant Vyriausybę R.Karbauskis darė daug nuolaidų prezidentei, visi jos pageidavimai buvo įvykdyti.

„R.Karbauskis tikėjosi šalies vadovės užtarimo jo paties skandaluose. Tačiau D.Grybauskaitė pareiškė, kad su R.Karbauskiu susiję skandalai jau kenkia visai valdančiajai daugumai ir jos stabilumui. Žinant, kad į kritiką R.Karbauskis reaguoja labai skaudžiai, jis tikriausiai nutarė stoti į kovą“, – savo įžvalgomis dalijosi buvęs „valstiečių“ frakcijos narys.

„Valstiečių“ programoje – siekis sumažinti globos namų tinklą

„Valstiečių“ ir R.Karbauskio liaupsintoje Darnios Lietuvos Vyriausybės programoje, kuria vadovaujasi dabartinė Vyriausybė, kaip vienas prioritetų nurodomas vaikų globos namų tinklo minimizavimas.

„Yra svarbu minimizuoti vaikų globos namų tinklą ir skatinti tėvų globos netekusių vaikų apgyvendinimą vaikus globojančiose šeimynose ir šeimose ir atlikti tų atvejų, kai vaikai kuriant mažus globos namų filialus tiesiog iškeldinami į butus, auditą, įvertinant, ar toks vaikų iškeldinimas atitinka vaiko interesus.

Vertintina ir Kartų namų steigimo galimybė, kuri leistų drauge gyventi bendruomeninį gyvenimą tiek tėvų globos netekusiems vaikams, tiek ir senjorams, kuriems reikalinga globa“, – skelbiama Darnios Lietuvos Vyriausybės programoje.

„Valstiečiai“ programoje nusibrėžė tikslą – „skatinsime šeimynų kūrimąsi siekdami, kad vaikas būtų globojamas kuo artimesnėje šeimai aplinkoje“. Atrodo, kad rengiant šias programines nuostatas R.Karbauskiui nekilo jokių abejonių.

Prezidentė yra už globą šeimose

Lietuva be vaikų globos namų yra vienas prezidentės D.Grybauskaitės įvardijamų siekių. Jos iniciatyva nuo sausio įsigaliojo Civilinio kodekso pataisa, pagal kurią iš šeimos paimti vaikai iki trejų metų į globos namus gali patekti tik išimtiniais atvejais ir būti juose ne ilgiau kaip tris mėnesius.

Prieš pusmetį prezidentė D.Grybauskaitė džiaugėsi, kad pradėta vaikų globos sistemos pertvarka, priimtos ir įsigaliojo prezidentės inicijuotos įstatymų pataisos, skatinančios ir spartinančios vaikų globą šeimose bei šeimynose ir įvaikinimą.

Per dvejus metus globos įstaigose augančių vaikų, anot prezidentės, sumažėjo puse tūkstančio. Pirmieji žingsniai mažinant vaikų globos namų skaičių – pertvarkyti „Putino“ vaikų globos namai Marijampolėje, tokia pat reforma įvykdyta ir Pabradės globos namuose, Žolyno vaikų globos namuose Vilniuje, Viešvilės globos namuose.

Šalies vadovė ne kartą yra viešai pasakiusi, kad Lietuvos siekis būtų atsisakyti vaikų globos namų, o vaikams sukurti geras gyvenimo sąlygas šeimynose ir skatinti žmones kuo aktyviau globoti vaikus šeimose.

Prezidentė prieš keletą savaičių taip pat inicijavo pataisas, kuriomis būtų įteisinti budintys globėjai – asmenys, savo ar savivaldybės skirtuose namuose bet kuriuo paros metu pasirengę priimti vaikus, kurie netenka tėvų globos ir kuriems reikia užtikrinti saugią aplinką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.