Namo prieigas sąvartynu pavertusį vyrą sutramdyti padėjo policijos pareigūnai

Ne tik savo namų valdas, bet ir jų prieigas sąvartynais pavertusius ir kaimynams nepatogumų keliančius šiukšlintojus sutramdyti įmanoma.

Aukštelkiškis savo namo prieigas buvo pavertęs sąvartynu.<br>G.Baranausko nuotr.
Aukštelkiškis savo namo prieigas buvo pavertęs sąvartynu.<br>G.Baranausko nuotr.
Šiaulių apskrities policijos viršininkas R.Bobinas aukštelkiškių interesus apginti padėjusiems pareigūnams padėkojo už sąžiningą tarnybą.<br>Šiaulių AVPK nuotr.
Šiaulių apskrities policijos viršininkas R.Bobinas aukštelkiškių interesus apginti padėjusiems pareigūnams padėkojo už sąžiningą tarnybą.<br>Šiaulių AVPK nuotr.
Vykdant teismo sprendimą visi seni automobiliai buvo išvežti.<br>G.Baranausko nuotr.
Vykdant teismo sprendimą visi seni automobiliai buvo išvežti.<br>G.Baranausko nuotr.
Aukštelkės kaimo gyventoja J.Kaščiuškienė padėkojo šiukšlintoją sutramdyti padėjusiems pareigūnams.<br>Šiaulių AVPK nuotr.
Aukštelkės kaimo gyventoja J.Kaščiuškienė padėkojo šiukšlintoją sutramdyti padėjusiems pareigūnams.<br>Šiaulių AVPK nuotr.
Pavaldinių darbu pasidžiaugęs R.Bobinas (dešinėje) sakė, kad tereikia pareigūno iniciatyvos, noro bei užsispyrimo ir problemos nebelieka.<br>Šiaulių AVPK nuotr.
Pavaldinių darbu pasidžiaugęs R.Bobinas (dešinėje) sakė, kad tereikia pareigūno iniciatyvos, noro bei užsispyrimo ir problemos nebelieka.<br>Šiaulių AVPK nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 3, 2017, 1:40 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 9:54 PM

Tai įrodė Šiaulių rajono, Aukštelkės kaimo gyventoja Jūratė Kaščiuškienė ir Šiaulių miesto ir rajono policijos komisariato Kaimiškosios nuovados tyrėjas Tomas Kaminskas bei Viešosios policijos skyriaus viršininkas Eugenijus Takuševičius.

Kaimyno savivalę kentė ne vienerius metus

Aukštelkės gyventojams ne vienerius metus teko kęsti sąvartynu savo sklypo prieigas pavertusio kaimyno savivalę.

Valstybinėje žemėje (važiuojamoje kelio dalyje) stovėjo apleistos, nevažiuojančios transporto priemonės (pastaruoju metu jų suskaičiuota šešiolika), buvo sandėliuojamos buitinės atliekos.

Gyventojams buvo sudėtinga įvažiuoti į savo kiemus ir iš jų išvažiuoti. Apleistos mašinos ir buitinės atliekos ne tik trukdė kelio priežiūros darbams – greideriavimui bei aplinkos prie kelio priežiūrai, bet ir kėlė realų gaisro bei taršos gamtai pavojų.

Stojo ginti bendruomenės intereso

Gyventojai ne kartą kreipėsi į įvairias institucijas, tačiau, pasak J.Kaščiuškienės, jiems padėjo ir tik vienintelė institucija – Šiaulių apskrities policijos Šiaulių miesto ir rajono komisariato Kaimiškoji policijos nuovada.

Ginti bendruomenės intereso stojo šios nuovados tyrėjas Tomas Kaminskas. 2015 metų balandžio mėnesį po gyventojų skundo, policijoje dėl neeksploatuojamų transporto priemonių laikymo bendro naudojimo vietose buvo pradėta administracinė byla, jų savininkas įspėtas apie gresiančią atsakomybę ir įpareigotas patraukti lūženas nuo kelkraščio.

Kadangi vyras įpareigojimo nepaisė, jam buvo paskirta bauda.

Bauda šiukšlintojo neišgąsdino

2016-ųjų sausį policiją vėl pasiekė žinia, kad aukštelkiškio kieme ir šalia esančioje gatvėje šiukšlių, buitinių atliekų ir automobilių kalnai tik didėja.

Tyrėjas dar kartą paprašė jų savininko susitvarkyti, tačiau į šį prašymą šiukšlintojas nereagavo.

Tada pareigūnas nusprendė vardan Aukštelkės gyventojų pradėti dar vieną bylą, kuri baigėsi nutarimu šiukšlyno savininkui paskirti administracinę baudą ir konfiskuoti neeksploatuojamas transporto priemones.

Šį policijos nutarimą pažeidėjas apskundė teismui, kuris paliko galioti paskirtą 140 eurų baudą, tačiau nepalaimino turto konfiskavimo, tik įpareigojo pašalinti visas neeksploatuojamas transporto priemones nuo valstybinės žemės.

Deja, tvarkos nemėgstantis Aukštelkės gyventojas nutartį ignoravo ir jos nevykdė. Po dar vieno policijos pareigūnų įspėjimo apsišvarinti, pernai gegužės 25-ąją aukštelkiškis vėl paragintas pašalinti automobilius. Tačiau bandymas susitarti ir vėl nuėjo perniek.

Dalį automobilių paslėpė

Pasak tyrėjo T. Kaminsko, pažeidėjas neieškojo kompromiso su seniūnija, nevykdė Nacionalinės žemės tarnybos specialistų nurodymų grąžinti valstybinę žemę, nevykdė Šiaulių aplinkos apsaugos agentūros nurodymo perduoti sukauptas atliekas jas tvarkančioms įmonėms, nepaisė Aukštelkės gyventojų interesų.

Išnaudojus visas priemones, pernai rugsėjo 9 dieną, vyrui buvo pradėta dar viena administracinė byla, nutarta konfiskuoti 16 įvairių valstybės žemėje sandėliuotų transporto priemonių.

Nutarimas, pažeidėjui apskundus, vėl pateko į Šiaulių apylinkės teismą, kuris paliko galioti policijos nutarimą.

Tačiau pažeidėjas pasiduoti neketino – apsiskundė aukštesnės instancijos teismui. Gruodžio 28 dieną šiukšlintojas išgirdo neskundžiamą Šiaulių apygardos teismo sprendimą: policijos nutartis konfiskuoti jo turtą yra teisėta.

Šių metų sausio pabaigoje buvo nutartis įvykdyta. Šešiolikos neeksploatuojamų transporto priemonių išgabenimo misija atiteko vienai Mažeikių rajono bendrovei.

Tačiau ir čia vėl prireikė policijos pagalbos, nes šiukšlintojas sugalvojo būdą, kaip išsaugoti bent dalį konfiskuojamų automobilių: jis juos paslėpė atokesnėse gyvenvietės vietose.

Surinkę paslėptus „turtus“, nutarties vykdytojai iš sąvartynu paverstų namo prieigų ant vilkikų keltuvų sukėlė visus automobilius.

Liejosi padėkos žodžiai

Apleistų transporto priemonių važiuojamoje kelio dalyje nebeliko, bendruomenės interesas apgintas. Jaunas, ambicingas ir iniciatyvus trejus metus Šiaulių miesto ir rajono policijos komisariate dirbantis Kaimiškosios policijos nuovados tyrėjas Tomas Kaminskas bei jam savo patarimais talkinęs Viešosios policijos skyriaus viršininkas Eugenijus Takuševičius tikslą pasiekė tik po daugiau nei metus trukusio darbo.

Penktadienį Šiaulių apskrities policijos viršininko Rimanto Bobino kabinete J.Kaščiuškienė Aukštelkės bendruomenės vardu padėkojo ne vienerius metus juos kamavusią problemą išspręsti padėjusiems pareigūnams.

Pavaldinių darbu pasidžiaugė ir R.Bobinas: „Tereikia pareigūno iniciatyvos, noro bei užsispyrimo ir problemos nebelieka“.

Šiaulių apskrities policijos viršininkas aukštelkiškių interesus apginti padėjusiems pareigūnams padėkojo už sąžiningą tarnybą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.