Šiauliai dar neišsikapstė iš aklavietės

Kelis mėnesius besitęsianti politinė krizė Šiauliuose, atrodo, taikiai nesibaigs. Rietenas gali pristabdyti nebent pirmalaikiai rinkimai.

A.Visockas (nuotr. kairėje) stebėjosi, kodėl apie naują daugumą paskelbęs J.Sartauskas spruko iš balsavimo, bet pastarasis irgi pažėrė priekaištų merui.<br>G.Šiupario nuotr.
A.Visockas (nuotr. kairėje) stebėjosi, kodėl apie naują daugumą paskelbęs J.Sartauskas spruko iš balsavimo, bet pastarasis irgi pažėrė priekaištų merui.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas“)

Feb 3, 2017, 6:12 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 11:04 PM

Tašką Šiauliuose buvo galima padėti vakar vykusiame neeiliniame tarybos posėdyje, bet vienybės pakako tvirtinant šių metų biudžetą, reglamento pakeitimus ir balsuojant dėl išimties leisti uždarytose kapinėse palaidoti Šiaulių garbės pilietę Gražbylę Venclauskaitę, kuri mirė eidama 105 metus.

Posėdžio pradžioje buvęs meras socialdemokratas Justinas Sartauskas paskelbė apie naują iš 16 narių susidariusią daugumą. Jis pakvietė į plačią koaliciją jungtis ir nepartinį merą Artūrą Visocką su bendraminčiais.

Tačiau posėdyje nebuvo vieno naujosios daugumos nario, tad abi pusės turėjo po 15 balsų. Tiesa, pranašumas buvo A.Visocko pusėje, nes balsams pasiskirsčius po lygiai lemiamas tampa mero balsas.

Todėl antrąkart naująja dauguma pasiskelbę politikai nutarė nerizikuoti ir nebetęsti posėdžio – visi penkiolika ištraukė balsavimo korteles.

Mat kitas darbotvarkės klausimas buvo dėl administracijos direktorių laikinai pavaduojančios Giedrės Mendozos Herreros atleidimo. Į perversmininkų pusę perbėgusi liberalė pati parašė prašymą atleisti, bet tai buvo tik gudrus manevras prieš rinkėjus.

Be to, posėdyje turėjo būti svarstomi klausimai dėl mero pateiktų naujo administracijos direktoriaus ir mero pavaduotojos kandidatūrų.

Šiaulių politinei krizei išspręsti liko vos keliolika dienų. Mat iki vasario 19-osios būtina paskirti mero pavaduotoją, nes sukaks du mėnesiai, kai atleistas socialdemokratas Domas Griškevičius.

Įstatymas numato, kad vicemeras, administracijos direktorius ir jo pavaduotojai privalo būti patvirtinti per du mėnesius. Kitaip bus įvestas tiesioginis valdymas, o po to būtų skelbiami pirmalaikiai rinkimai.

Viskas prasidėjo praėjusių metų rudenį, kai dėl rietenų valdančiąją koaliciją su trenksmu paliko trys iš keturių liberalų. Taip subyrėjo 17 iš 31 tarybos nario sudaryta koalicija.

Perversmininkai atleido savivaldybės administracijos direktorių Eduardą Bivainį ir mero pavaduotoją D.Griškevičių.

Šie dėl to jau kreipėsi į teismą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.