Kauno tardymo izoliatoriaus finansininkė atskleidė šokiruojančių faktų

Kauno tardymo izoliatoriaus finansininkė užsimojo sugriauti šioje įstaigoje gyvuojančią pinigų švaistymo schemą. Joje galima įžvelgti ir Kalėjimų departamento vadovės Živilės Mikėnaitės pėdsakų.

R.Kazėnienė tikino iš bendradarbių išgirdusi gausybę palaikymo žodžių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
R.Kazėnienė tikino iš bendradarbių išgirdusi gausybę palaikymo žodžių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 7, 2017, 8:18 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 3:15 PM

Būtent Ž.Mikėnaitė vadovavo Kauno tardymo izoliatoriui (KTI) nuo 2011 iki 2015 metų, o vėliau gavo aukštesnį postą.

Teisingumo ministrės Mildos Vainiutės pavedimu pradėtas tarnybinis tyrimas dėl Kalėjimų departamento vadovės Ž.Mikėnaitės ir KTI laikinojo vadovo Edvardo Kviatkausko galimų finansinių bei tarnybinių pažeidimų.

Penktadienį tyrimą taip pat pradėjo Viešųjų pirkimų tarnyba, kurios specialistai ketina dirbti mažiausiai iki savaitės pabaigos.

Skandalas kilo po to, kai KTI Buhalterinės apskaitos skyriaus viršininkė Rasa Kazėnienė teisėsaugai pateikė šokiruojamų faktų.

Paaiškėjo, kad šioje įkalinimo įstaigoje valdininkė vadovauja pirčiai, kurios nėra, paslaugos ir prekės gali būti perkamos iš įmonių, galimai susijusių su izoliatoriaus darbuotojais, o kai kurios prekės galėjo būti įsigyjamos už kelis ar keliolika kartų didesnę nei rinkos kainą.

Aptiko neįtikėtiną etatą

R.Kazėnienė atskleidė, kad KTI Ūkio skyriuje yra pirties vedėjo etatas, nors pačios pirties nėra, o šias pareigas dirbanti moteris 2013 metais dar gavo Socialinės reabilitacijos skyriaus bibliotekininkės pareigas.

Du etatus užimančiai darbuotojai kas mėnesį mokamas 90 proc. dydžio atlyginimo priedas.

Pirties vedėjas organizuoja pirties darbą, užtikrina sanitarinių reikalavimų laikymąsi bei naudojamos santechnikos kokybę – tokios funkcijos numatytos pirties vedėjo pareigybės aprašyme.

Šypseną kelia ir kai kurie KTI skalbėjos pareigybės aprašymo punktai – ji privalo skubiai pranešti Ūkio skyriaus vyriausiajam specialistui ar pirties vedėjai apie skalbyklos įrenginių gedimus.

Laimėtojai nesikeičia

R.Kazėnienė taip pat nurodė, kad įstaigoje daug metų iš eilės viešuosius pirkimus laimi tos pačios įmonės – „Oro parametrai“, „Niklita“, „Vipita“, „Tis“, „Tis LT“, „Globinta“, „Arvirita“ ir „Garfus“.

Iš jų gaunamos prekės ir paslaugos kai kuriais atvejais perkamos keliolika kartų didesne nei rinkos kaina.

Buhalterės žiniomis, guolis staklėms remontuoti buvo nupirktas už 700 eurų, nors jo rinkos vertė – vos 4 eurai.

Darbuotoja pateikė ir daugiau pavyzdžių – sportuoti skirti svarmenys buvo nupirkti už 111 eurų, nors pačios įmonės interneto svetainėje nurodoma kitokia jų kaina – 60 eurų.

Maitintojai – nepakeičiami

R.Kazėnienė atskleidė, kad bendrovė „Niklita“ jau daugiau nei dešimtį metų laimi maitinimo paslaugų Kauno tardymo izoliatoriaus pirkimus, jai sudaromos išskirtinės, itin palankios patalpų ir įrangos nuomos sąlygos.

Prieštaraujant su „Niklita“ pasirašytoms sutarties sąlygoms, nuomojamas įstaigos inventorius, kuriuo naudojasi maitinimą teikianti bendrovė, remontuojamas iš įstaigai skirtų lėtų.

Štai praėjusiais metais atliktas 12 tūkst. eurų kainavęs šaldymo įrenginių, kuriais naudojasi „Niklita“, remontas, nors pačių įrenginių balansinė vertė siekia 2 tūkst. eurų.

Galbūt šią bendrovę lydi sėkmė, nes jos savininko žmona dirba izoliatoriuje?

Nors KTI yra viena mažiausių įkalinimo įstaigų Lietuvoje, jos patiriamos išlaidos prekėms ir remonto darbams įsigyti yra didžiausios.

KTI biudžetas siekia 3 mln. eurų per metus.

Anot R.Kazėnienės, galima surasti ir daugiau viešuosius pirkimus nuolat laiminčių įmonių, kurios susijusios su aukštas pareigas einančiais KTI darbuotojais.

Skunde teisėsaugai nurodyta, kad KTI Ūkio skyriaus vedėjas Pranas Vaškys yra įmonių „Vipita“, „Tis“ ir „Tis LT“ akcininkas.

Jaučia didelį palaikymą

– Kodėl būtent dabar paskelbėte skandalingų faktų, – „Lietuvos rytas“ paklausė R.Kazėnienės.

– Norėjau tai padaryti dar 2012-aisiais. Vėliau dvejus metus buvau išėjusi vaiko priežiūros atostogų.

Turėjau vilties, kad kas nors pasikeis, tačiau grįžusi įsitikinau, kad jokių pokyčių neįvyko.

Įtakos turėjo ir politinė situacija. Turiu vilties, kad šiuo metu būsiu geriau išgirsta, ir atrodo, kad taip nutiko.

– Kaip reagavo bendradarbiai, įstaigos vadovai?

– Galvoju ne tik apie save, bet ir apie aplinkinius. Man įdomiausia kiekvieną dieną sunkiai ir sąžiningai dirbančių žmonių nuomonė, jaučiu didelį jų palaikymą.

Su vadovu tik aptarėme situaciją. Jis ramaus būdo žmogus – pokalbis vyko be jokio pykčio.

Kaip matote, esu gyva ir sveika. (Juokiasi.)

– Ar galima suskaičiuoti, kiek pinigų galėjo būti iššvaistyta?

– Apie tai dar anksti kalbėti, reikia gerai ištyrinėti visus dokumentus, įvertinti pirktų gaminių bei paslaugų kainas.

Vien 2012–2013 metais izoliatorius galėjo permokėti 60–70 tūkstančių eurų. Viešųjų pirkimų tarnybos specialistai daugiausia dėmesio skirs 2015–2016 metų pirkimams, tačiau gali būti įvertinti ir ankstesni, jeigu kuri nors įmonė ir vėliau laimėdavo konkursus.

Išdrįso prabilti apie vokelius

R.Kazėnienė – ne pirma moteris, pateikusi skandalingų faktų apie įmonę, kurioje dirba.

2006-aisiais tuomečio Darbo partijos vadovo Viktoro Uspaskicho šeimos valdomos Krekenavos agrofirmos darbuotoja Dalia Budrevičienė papasakojo apie įmonėje veikiančią vadinamąją juodąją buhalteriją.

Mėsos sūdymo ceche dirbusi moteris viešo renginio metu paklausė V.Uspaskicho, kodėl dalis atlyginimo dalijama vokeliuose.

Politikas nesugebėjo paaiškinti, kiek tai truks, o įmonės darbuotoja ir vėliau neišsižadėjo savo žodžių. Atleistai iš darbo D.Budrevičienei pavyko prisiteisti apie 24 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.