Po naktinės dramos seniūnas skubėjo į Gedgaudiškės kaimą: išvydo liūdną vaizdą

Tik išaušus antradienio rytui Skaudvilės seniūnijos darbuotojai nuvyko į Gedgaudiškės kaimą, kur naktį iš girtaujančių tėvų policija paėmė septynis vaikus ir išvežė į globos namus, o šeima iš viso augina 17 vaikų. Seniūnijos darbuotojai išvydo nemalonų vaizdą.

Pirmadienio naktį Gedgaudiškės kaime iš girtavusių tėvų paimti 7 vaikai, nors šeimoje iš viso auga 17 vaikų.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Pirmadienio naktį Gedgaudiškės kaime iš girtavusių tėvų paimti 7 vaikai, nors šeimoje iš viso auga 17 vaikų.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Pirmadienio naktį Gedgaudiškės kaime iš girtavusių tėvų paimti 7 vaikai, nors šeimoje iš viso auga 17 vaikų.<br>A.Barzdžiaus asociatyvioji nuotr.
Pirmadienio naktį Gedgaudiškės kaime iš girtavusių tėvų paimti 7 vaikai, nors šeimoje iš viso auga 17 vaikų.<br>A.Barzdžiaus asociatyvioji nuotr.
Pirmadienio naktį Gedgaudiškės kaime iš girtavusių tėvų paimti 7 vaikai, nors šeimoje iš viso auga 17 vaikų.<br>D.Umbraso asociatyvioji nuotr.
Pirmadienio naktį Gedgaudiškės kaime iš girtavusių tėvų paimti 7 vaikai, nors šeimoje iš viso auga 17 vaikų.<br>D.Umbraso asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 7, 2017, 10:03 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 3:07 PM

„Šiandien nuvykome pas juos, o mama sunkiai suskaičiuoja, kur jos vaikai. Jei reikia surašyti – sunkiai surašo, ar jie mokykloje, ar „Šaltinėlyje“ (Tauragės vaikų globos namuose). Jie prisipažįsta, kad vakar buvo neblaivūs, ir matyti, kad dar šiandien abu tėvai pagiringi.

Jie jaudinasi dabar, kad negaus pašalpų už vaikus. Jie moka užtektinai gudrauti, meluoti, tad kiek likę nuoširdumo pas juos, negalėčiau vertinti. Žodžiai kartais gali būti gražūs, bet darbai skiriasi“, – pripažino Skaudvilės seniūnas Virginijus Būdvytis.

Seniūnas, su darbuotojais antradienį nuvykęs į Gedgaudiškės kaimą, išvydo, kad 40-metė moteris po vakarykščio girtavimo dar buvo neišsiblaiviusi. Namuose jie rado sėdinčią motiną, 47 metų tėvą ir jų pilnametį sūnų, o nepilnamečiai vaikai buvo išvežti.

„Ir anksčiau niekam nebuvo paslaptis, kad šeima girtauja. Ji įrašyta į rizikos šeimų sąrašą, ir problemų ten dažnai būdavo. Lankydavo juos socialiniai darbuotojai“, – neslėpė seniūnas.

Policija tuose namuose taip pat būdavo dažnas svečias. Vienas iš sūnų yra nuteistas lygtinai ir iki 22 val. turi būti namuose, todėl policija taip pat važiuodavo patikrinti.

Mažamečius vaikus ne kartą buvo išvežę į Tauragės vaikų globos namus, kai namie būdavo girtaujama, tačiau po kurio laiko vaikus buvo grąžinti į šeimą ir tėvams globos teisės nebuvo apribotos.

Skaudvilės seniūnas teigė, kad jo krašte yra tik viena tokia šeima, kuri turi net 17 vaikų: „Kitos šeimos jiems tikrai neprilygsta. Po dešimtmečio bus septyniolika šeimų ir dabar jie mato gyvą problemą, todėl po kokių dešimties metų galime turėti didžiulę bėdą.“

5 nepilnamečių vaikų namuose nebuvo, nes jie mokosi Skaudvilės specialiųjų poreikių pagalbinėje mokykloje. Ten vaikai būna visą savaitę, o savaitgaliais grįžta namo. Tėvams už paslaugas mokėti nereikia, nes vaikai maitinami ir prižiūrimi iš savivaldybės lėšų.

„Vaikai fiziškai yra gyvybingi ir sveiki. Po sniegą gali basi lakstyti – jie yra geležinukai ir užsigrūdinę. Vaikams šeimoje trūksta priežiūros, kas juos ten pamokys skaičiuoti, rašyti, todėl tokie pakliūva į specialiąją mokyklą“, – teigė seniūnas.

Vėlyvą pirmadienio vakarą policija gavo pranešimą, kad Gedgaudiškės kaime tėvai yra neblaivūs ir yra mažamečių vaikų. Nuvykę pareigūnai namie rado girtutėlius tėvus su kompanija. Tėvui nustatytas 3,19 prom., o motinai – 2,14 prom. girtumas.

Pareigūnai surinko septynis vaikus, kurių mažiausiajam vos 4 mėnesiai, ir išvežė į Tauragės vaikų globos namus, o vieną vaiką – į Skaudvilės specialiųjų poreikių pagalbinę mokyklą.

Šeima iš viso augina 17 vaikų (iš kurių 12 – nepilnamečiai). 5 nepilnamečių vaikų namuose nebuvo, nes jie mokosi Skaudvilės specialiųjų poreikių pagalbinėje mokykloje. Policijos pareigūnai bandė prisikviesti Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojus, tačiau jie nekėlė telefono ragelio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.