Saulius Skvernelis apie Kauno tardymo izoliatorių: „Jei pasitvirtins – turi būti priimti griežčiausi sprendimai“

Premjeras Saulius Skvernelis teigė, kad Kalėjimų departamentui yra pareikšti svarūs įtarimai ir reikia palaukti tyrimo išvadų. S.Skvernelis pažymėjo, jei pasitvirtins faktai dėl padarytų pažeidimų, turi būti priimti patys griežčiausi sprendimai.

Saulius Skvernelis apie Kauno tardymo izoliatorių: „Jei pasitvirtins – turi būti priimti griežčiausi sprendimai“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis apie Kauno tardymo izoliatorių: „Jei pasitvirtins – turi būti priimti griežčiausi sprendimai“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 9, 2017, 7:41 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 11:51 AM

„Vienareikšmiškai turi būti atsakymai duoti ir, jei tie faktai pasitvirtins, turi būti priimti patys griežčiausi sprendimai“, – Žinių radijuje ketvirtadienio rytą kalbėjo premjeras.

Teisingumo ministrė Milda Vainiutė šią savaitę žada priimti sprendimą dėl Kalėjimų departamento ir Kauno tardymo izoliatoriaus vadovų nušalinimo nuo pareigų, kol vyksta tarnybinis patikrinimas jų atžvilgiu.

„Tai signalizuoja visuomenei, matyt, tai, kas nėra labai didelė naujiena. Turėjome ir kitokių įstaigų kitose ministerijose, kur buvo gana giliai įsišaknijęs depotizmas, neskaidrūs viešieji pirkimai, įvairūs „mirusių dūšelių“ įdarbinimai. Faktas tik tas, ar yra nusiteikimas ir noras atitinkamoje srityje ministrui matyti situaciją, ar jos nematyti“, – teigė S.Skvernelis.

Pasak premjero, gerai, kad yra tokių žmonių, kurie mato problemas, netyli ir kreipiasi į atitinkamas institucijas. Premjero manymu, tokius žmones reikėtų skatinti.

Vyriausybės vadovas aiškino, kad šiandien neturime mechanizmo, kas galėtų tirti smulkiąją korupciją.

„Manau, kad Vidaus ir Teisingumo ministerijos atlikusios tyrimą tikrai gebės susitvarkyti su pavaldžia įstaiga ir tas įsišaknijusias problemas išspręsti. Jei kalbame apie sisteminį sprendimą, tai matome galimybes, kaip ir kokiu būdu stiprinti tas imunitetines funkcijas arba vidaus saugumo funkcijas tokiose specialiose ministerijose ir įstaigose kaip, pavyzdžiui, Kalėjimų departamentas. Tikrai yra visos teisinės prielaidos šitam departamentui tvarkytis“, – sakė premjeras.

Situaciją Kauno tardymo izoliatoriuje taip pat tiria Viešųjų pirkimų tarnyba, Valstybės kontrolė bei Vyriausioji tarnybinės etikos komisija. Jos nagrinėja ikiteisminį tyrimą atsisakiusios pradėti Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pateiktą informaciją.

Pati STT atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl piktnaudžiavimo Kauno tardymo izoliatoriuje pagal jo darbuotojos, Buhalterinės apskaitos skyriaus viršininkės Rasos Kazėnienės pareiškimą. Pareigūnė šį sprendimą yra apskundusi prokurorams.

Kontrolės institucijos nagrinės viešųjų pirkimų pažeidimus Kauno tardymo izoliatoriuje, taip pat galimus viešųjų ir privačių interesų konfliktus ir neefektyvų valstybės turto naudojimą. R.Kazėnienės skunde STT, be kitų dalykų, rašoma, kad Kauno tardymo izoliatoriuje pirties vedėja vadovauja pirčiai, kurios nėra, paslaugos ir prekės gali būti perkamos iš įmonių, galbūt susijusių su izoliatoriaus darbuotojais, o kai kurios prekės galėjo būti įsigyjamos už kelis ar keliolika kartų didesnę nei rinkos kainą.

Savo pareiškime teisėsaugai R.Kazėnienė taip pat nurodė, kad įstaigoje daug metų iš eilės viešuosius pirkimus laimi tos pačios įmonės: „Oro parametrai“, „Niklita“, „Vipita“, „Tis“, „Tis LT“, „Globinta“, „Arvirita“ ir „Garfus“. Pareiškime teigiama, kad iš šių bendrovių prekės ir paslaugos kai kuriais atvejais perkamos keliolika kartų didesne nei rinkos kaina. Pavyzdžiui, iš įmonės „Arvirita“ nupirktas guolis staklėms taisyti. Anot izoliatoriaus buhalterės, šio guolio rinkos vertė siekia maždaug keturis eurus, tačiau jis nupirktas už 700 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.