Lietuvos juodintojai stos prieš teismą

Aršiai prieš Lietuvos valdžią pasisakantys, iš ES ir NATO išstoti raginantys Rusijos garbintojai už savo tiesą buvo pasiryžę kovoti su ginklu rankoje – vieno įtariamojo namuose surastas nelegalus ginklas.

Kaltės nepripažįstančiam šiauliečiui Ž.Razminui gresia nelaisvė iki 10 metų.
Kaltės nepripažįstančiam šiauliečiui Ž.Razminui gresia nelaisvė iki 10 metų.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Feb 10, 2017, 6:06 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 9:52 AM

Trys sovietmečio pasiilgę ir Rusiją kaip rojų žemėje įsivaizduojantys veikėjai netrukus stos prieš teismą.

Šiaulietis Žilvinas Razminas, kaunietis Giedrius Grabauskas ir Šilutės rajono gyventojas Olegas Titorenka kaltinami nesantaikos kurstymu ir antikonstitucine veikla.

Lengviausi įtarimai šioje byloje pareikšti žurnalistu ir visuomenininku prisistatančiam G.Grabauskui. Rusiją liaupsinančio judėjimo „Vytis“ narys bus teisiamas tik dėl nesantaikos kurstymo.

Tokie įtarimai jam pareikšti dėl per kratą namuose rastų laikraščių, kuriuose raginama pakeisti Lietuvos politinę santvarką ir išstojus iš ES ir NATO pradėti draugauti su Rusija.

Ž.Razmino veikloje prokurorai įžvelgė kur kas rimtesnių nusikaltimų.

Jam pareikšti įtarimai dėl nesantaikos kurstymo, antikonstitucinių grupių kūrimo ir dalyvavimo jų veikloje bei viešų raginimų smurtu pažeisti Lietuvos suverenitetą.

Savo kaltės nepripažįstančiam Ž.Razminui už šiuos nusikaltimus gresia laisvės atėmimas iki 10 metų.

Už grotų gali atsidurti ir O.Titorenka. Jo namuose ir jo vadovaujamoje spaustuvėje per kratas buvo rasta ne tik Lietuvą juodinančios literatūros, bet ir šaunamasis ginklas.

Jam laikyti O.Titorenka leidimo neturėjo, todėl gali netekti laisvės penkeriems metams.

Dėl leistų ir po visą Lietuvą platintų brošiūrų O.Titorenkai taip pat pareikšti įtarimai dėl nesantaikos kurstymo.

„Dabar įtariamieji susipažįsta su ikiteisminio tyrimo medžiaga, po to jiems bus surašyti kaltinimai ir byla bus perduota teismui“, – „Lietuvos rytui“ sakė ikiteisminį tyrimą kontroliavusi Klaipėdos apygardos prokurorė Edita Mikalainienė.

Šis ikiteisminis tyrimas visuomenėje nuskambėjo 2015 metų kovo 19 dieną, kai tyrėjai pasibeldė į devynių visuomenei žinomų veikėjų, kviečiančių Vladimirą Putiną užimti Lietuvą, pripažįstančių Krymo aneksiją ir pritariančių Rusijos įsiveržimui į Ukrainą, duris ir atliko kratas.

Be trijų įtariamųjų, jos taip pat buvo atliktos pas Trakuose gyvenančią, NATO lėktuvus actu vaikančią Mildą Bartašiūnaitę, buvusį organizacijos „Būkime vieningi“ vadovą Vaidą Lekstutį, vilniečius Kazimierą Juraitį, Kristoferį Voišką, Jarą Valiukėną, kuris kartu su skandalingąja Neringa Venckiene ir jos šalininkais kūrė „Drąsos kelio“ partiją.

Vėliau šie asmenys buvo apklausti kaip specialieji liudytojai, tačiau nors tyrėjams ir neužteko įrodymų pasiųsti juos į teisiamųjų suolą, šie veikėjai, išskyrus V.Lekstutį, ir toliau lieka po didinamuoju stiklu.

Trėmimus vadino prasivėdinimu

V.Lekstučio atžvilgiu byla buvo išskirta ir jau nagrinėjama Klaipėdos apylinkės teisme.

Niekur nedirbantis V.Lekstutis yra teisiamas dėl savo pareiškimų socialiniame tinklalapyje „Facebook“, kuriame jis liejo liaupses Rusijai, o lietuvių trėmimus į Sibirą vadino vežimu prasivėdinti gryname ore.

Nuo V.Lekstučio kliuvo ir itin griežtai prieš Rusiją pasisakantiems konservatoriams ir liberalams. V.Lekstutis juos išvadino pedofilais, pederastais ir iškrypėliais.

Tokius jo žodžius prokurorai įvertino kaip pasityčiojimą iš kitokios seksualinės orientacijos žmonių ir politikų.

V.Lekstučiui, kuris teisme pareiškė neslepiantis savo meilės Rusijai, už komentarus gresia laisvės atėmimas iki trejų metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.