Traukiasi žemės ūkio ministro Broniaus Markausko patarėjas

Nelaukdamas teismo sprendimo iš pareigų nutarė trauktis žiniasklaidos dėmesio dėl buvusios veiklos sulaukęs už žuvininkystę atsakingas žemės ūkio ministro Broniaus Markausko patarėjas Virginijus Kirsnickas.

Žemės ūkio ministras B.Markauskas (nuotr. dešinėje) anksčiau pripažino, kad situacija su jo patarėju V.Kirsnicku yra kebli.
Žemės ūkio ministras B.Markauskas (nuotr. dešinėje) anksčiau pripažino, kad situacija su jo patarėju V.Kirsnicku yra kebli.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 10, 2017, 1:04 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 9:10 AM

Apie tai ministras penktadienį po pokalbio su patarėju pranešė savo paskyroje internete: „Taip, vakarietiškos politinės kultūros principai, kurių, deja, skirtingai nuo žiniasklaidos, Lietuvoje kažkodėl privalu laikytis tik politikams, ko gero man nepalieka didelės veiksmų laisvės, todėl, netgi nematydamas tiesioginio korupcijos pavojaus dėl patarėjo V.Kirsnicko veiklos, abejoju dėl jo galimybių produktyviai tęsti darbą ministerijoje“.

Tačiau ministras pareiškė esą klysta tie, kurie mano, kad jam priėmus patarėjo V.Kirsnicko atsistatydinimo pareiškimą, jis nebesidomės galimos korupcijos apraiškomis įvairiuose su Europos Sąjungos paramos administravimu susijusiuose Žemės ūkio ministerijos organizuojamuose projektuose.

Ministras B.Markauskas portalui sakė, kad patarėjas pats jam įteikė atsistatydinimo pareiškimą. „Per daug sudėtinga būtų ką nors įrodinėti“, – sakė „valstiečių“ ministras.

Dienraštis „Lietuvos rytas“ trečiadienį pranešė, kad V.Kirsnickui tapus B.Markausko patarėju, į keblią situaciją pateko šios ministerijos valdininkai, prieš keletą metų domėjęsi, kaip su V.Kirsnicku susijusios įmonės panaudojo Europos Sąjungos paramą.

Žemės ūkio ministerijai pavaldi Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) tuomet buvo įpareigota iš vienos su V.Kirsnicku susijusios įmonės atgauti netinkamai panaudotus Europos Sąjungos pinigus.

Ginčas dėl to persikėlė į teismus ir tęsiasi iki šiol, o ministerijos valdininkams dabar tenka bylinėtis su jų viršininko patarėju.

 Prieš dvejus metus Žemės ūkio ministerijos Vidaus audito departamento darbuotojai domėjosi, kaip panaudojama europinė parama, kurios dalį atsiriekė ir su V.Kirsnicku susijusios įmonės.

Pavyzdžiui, V.Kirsnickui priklausanti bendrovė „Drevernos žvejys“ vykdė du projektus ir per kelis kartus buvo gavusi per 110 tūkst. eurų paramą. Specialistams tada kėlė įtarimų specialiose banko sąskaitose vykusios grynųjų pinigų operacijos, taip pat užkliuvo, jog viešajam interesui skirtos investicijos buvo saugomos privačioje teritorijoje.

Ministro patarėjas taip pat priklausė ir ES lėšomis finansuojamus projektus atrinkinėjusiai žuvininkystės regiono vietos veiklos grupės „Klaipėdos rajono iniciatyvos“ valdybai, kuri šiuo metu bylinėjasi su NMA.

Agentūra nustatė, kad asociacija netinkamai panaudojo daugiau kaip 11 tūkst eurų. Juos NMA pareikalavo grąžinti, bet paramos gavėjas šį sprendimą apskundė teismui.

Nors Vyriausioji administracinių ginčų komisija bei Vilniaus apygardos administracinis teismas skundus atmetė ir nurodė, kad NMA sprendimą taikyti sankciją priėmė pagrįstai, buvo pateiktas apeliacinis skundas. Jis šiuo metu nagrinėjamas Vyriausiajame administraciniame teisme.

Penktadienį B.Markauskas pareiškė žinojęs šias su jo patarėju siejamas istorijas dar tada, kai V.Kirsnicką priiminėjo į darbą. „Aš dar ir papildomai dėl galimos rizikos paprašiau įvertinimo iš STT ir Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos. Neigiamo atsakymo dėl ketinimų skirti patarėju V.Kirsnicką iš šių institucijų negavau“, – nurodė ministras.

„Taip, pripažįstu, kad būdamas verslininku, kartu su kolegomis siekdamas savo projektams ES paramos V.Kirsnickas galbūt galėjo padaryti klaidų – tą išsiaiškins teismas, tačiau statistika rodo, kad iš beveik 900 NMA pradėtų pažeidimo tyrimų – pasitvirtino tik apie 40 proc., likusieji – žmogiškos klaidos, neatidumas, nesusikalbėjimas“, – teisinosi B.Markauskas.

Anot politiko, padėtis šalies žuvininkystės ūkyje yra stipriai taisytina – čia esą daug susipriešinimo (ypač dėl šiuo metu Seime svarstomų žvejybos įstatymo pataisų, kurios liečia vienos įmonės interesus), paprasčiausio neūkiškumo ir galimo piktnaudžiavimo: „Todėl ir norėjosi turėti patarėją, iš „vidaus“ žinantį šią sistemą bei turintį socialinių partnerių pasitikėjimą bei palaikymą“.

Atsistatydinęs patarėjas V.Kirsnickas penktadienį buvo nepasiekiamas. Anksčiau jis kalbėjo esą situacija, kurioje atsidūrė dėl asociacijos bylos su NMA, yra dviprasmiška, nesigynė, kad galėjo būti padaryta klaidų. „Bet tai turi pripažinti teismas“, – dar prieš kelias dienas trauktis nebuvo nusiteikęs V.Kirsnickas.

Kiek anksčiau iš pareigų buvo priverstas pasitraukti ir sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos patarėjas Artūras Mažrimas. Tai jis padarė pasirodžius informacijai, kad per metus Vilniaus ir Klaipėdos kazino jis buvo pralošęs 300 tūkst. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.