Ministras Linas Kukuraitis išdėstė planą, kaip bus užkirstas kelias smurtui prieš vaikus

Keturi grėsmės vaikui lygmenys, vaikų paėmimas iš šeimos ir perdavimas globėjams, smurto prieš vaikus formų apibrėžimas ir vaiko teisių apsaugos skyrių centralizavimas. Tokias naujoves pristatė socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, kurios yra įtrauktos į Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo projektą ir antradienį bus pristatytos per neeilinę Seimo sesiją.

Ministras L.Kukuraitis.<br>D.Umbraso nuotr.
Ministras L.Kukuraitis.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 13, 2017, 2:21 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 4:56 AM

Pataisos dėl vaiko teisių apsaugos skyrių centralizavimo parengtos po keturmečio mirtino sumušimo Kėdainiuose.

„Sutarta dėl smurto prieš vaikus sampratos. Tai įdėta į įstatymų pakeitimų paketą, dėl kurių antradienį bus balsuojama Seime.

Sutarėme dėl pagalbos vaikui algoritmo smurto ar kitos grėsmės atveju. Išgryninome centralizuotų vaiko teisių apsaugos tarnybos ir pagalbos šeimai vaidmenis. Įstatyme įvedėme keturis grėsmės lygmenis“, – spaudos konferencijos metu žurnalistams aiškino ministras L.Kukuraitis.

Seimas pavasario sesijos metu planuoja palaiminti Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisas. Jei Seimas pritars, jos įsigalios nuo 2017 metų liepos 1 dienos.

Pataisose siūloma, kad vaiko teisių apsaugos tarnyba (VTAT) nustato vaiko situacijos grėsmės lygį (nulinis, pirmas, antras, trečias). Nustačius nulinį lygį skiriamos bendruomeninės paslaugos. Nustačius pirmą grėsmės lygį – per 5 darbo dienas, o nustačius antrą grėsmės lygį – per 1 darbo dieną organizuojamas vaiko atvejo nagrinėjimas, taikoma atvejo vadyba ir sudaromas šeimai ir vaikui pagalbos planas.

„Jei kas nors bendruomenėje identifikuotų smurto atvejį, tai turėtų pranešti policijai ir vaiko teisių apsaugos tarnybai. Vaiko teisių apsaugos specialistas tą pačią dieną turėtų susitikti su vaiku […] turėtų įvertinti vaiko grėsmės lygmenį“, – kaip pavyzdį pateikė ministras.

VTAT, nustačius trečią grėsmės lygį, vaiką skubiai paima iš jam nesaugios aplinkos ir siunčia į šeimą mobilią komandą, kuri ne vėliau kaip kitą darbo dieną pradeda intensyvų darbą su vaiko tėvais, kuris trunka 14 dienų. Atvejo vadybininkai šeimai teikia rekomendacijas ir sudaro pagalbos planą. Vaikas trečios grėsmės rizikos atveju paimamas iš šeimos ir perduodamas profesionaliems globėjams, dėl kurių įteisinimo Seimas taip pat sprendžia šiuo metu.

Jei per metus situacija šeimoje nepagerėja, atvejo vadybininkas kreipiasi į VTAT dėl leidimo vaiką paimti iš šeimos, jam nustatyti laikinąją globą ar pakeisti globėją. Pasak ministro L.Kukuraičio, vaiko teisių apsaugos tarnybos turi būti pasiekiamos kiaurą parą.

Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo projekte apibrėžiamos smurto prieš vaiką formos: fizinis smurtas, psichologinis smurtas, seksualinis smurtas, nepriežiūra. Taip pat apibrėžiama fizinių bausmių sąvoka. Bet kokia bausmė, kai fizinė jėga naudojama fiziniam skausmui, net ir nedideliam, sukelti ar fiziškai kankinti vaiką.

Centralizuojama vaiko teisių apsaugos įgyvendinimo sistema, valstybės (perduotą savivaldybėms) funkciją keičiant į valstybės vykdomą vaiko teisių apsaugos funkciją. Keičiamas savivaldybių administracijų vaiko teisių apsaugos skyrių statusas į Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos padalinius – vaiko teisių apsaugos tarnybas.

„Dalį paslaugų vaiko teisių apsaugos specialistams nuimame. Stengsimės iš to užtikrinti naktinį budėjimo rėžimą. Resursų reikės pridėti mobiliosioms komandoms. Planuojame, kad rajone būtų po mobilią komandą, kuriuose dirbtų po tris žmones ir vienas iš jų būtų psichologas“, – sakė L.Kukuraitis.

Ministras teigė, kad resursų reikės dešimties mobiliųjų komandų steigimui (30 etatų) ir ūkiniai daliai, kad jos dribtų – tai automobilių, patalpų nuomai ir išlaikymui. Tai valstybei papildomai turėtų kainuoti apie 2 mln eurų. Šiuo metu skirti 6 mln. eurų, tačiau pilnam projekto įgyvendinimui reikia 8 milijonų eurų. 

Įstatyme taip pat siekiama įtraukti nuostatą, kad vaikui nesulaukusiam 14 metų turi būti užtikrintas saugumas nakties metu. Tai reiškia, kad vaikas iki 14 metų negalėtų būti paliktas vienas naktį.

„Jei vaikas paliekamas nesaugioje aplinkoje, tai tėvai baudžiami administracinėmis baudomis“, – sakė SADM Šeimos ir bendruomenių departamento direktorė Daina Urbonaitienė.

Įstatyme taip pat siekiama įtraukti nuostatą, kad vaikas, kuris yra iki pradinio amžiaus, negalėtų likti vienas be vyresnių kaip 14 matų amžiaus asmenų priežiūros.

Taip pat pažymima, kad vaikui nesulaukusiam 14 metų turi būti užtikrintas saugumas nakties metu. Tai reiškia, kad vaikas iki 14 metų negalėtų būti paliktas vienas naktį.

„Jei vaikas paliekamas nesaugioje aplinkoje, tai tėvai baudžiami administracinėmis baudomis“, – priminė SADM Šeimos ir bendruomenių departamento direktorė Daina Urbonaitienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.