Vaikai Vilijampolės globos namuose buvo prievartauti apie metus

Nepilnamečiai Vilijampolės globos

Tiek nukentėjusieji, tiek įtariamasis yra asmenys su specialiaisiais poreikiais.<br>G.Bitvinsko nuotr. iš archyvo
Tiek nukentėjusieji, tiek įtariamasis yra asmenys su specialiaisiais poreikiais.<br>G.Bitvinsko nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 13, 2017, 1:50 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 5:05 AM

„Turime apie metų laikotarpį ir kiekvienas iš vaikų buvo seksualiai išnaudojami nuo vieno iki trijų kartų“, – pirmadienį per spaudos konferenciją sakė jis.

Seksualinio prievartavimo Vilijampolės globos namuose tyrime nustatyti devyni nukentėjusieji. Jauniausiam nukentėjusiajam yra 12 metų, vyriausiam – 20 metų.

„Pas ikiteisminio tyrimo teisėją apklausti trys nepilnamečiai, artimiausiu metu, rytoj, bus apklausiami dar du nepilnamečiai. Šiandien šiems vaikams yra teikiama socialinė pagalba, dirbama su globos namais „Užuovėja“, kurie yra Vilniuje“, – sakė vyriausiasis prokuroras.

Visi nukentėjusieji yra berniukai. Tiek jie, tiek įtariamasis yra asmenys su specialiaisiais poreikiais.

„Apklausos yra ganėtinai komplikuotos, bet tikrai galima gauti informacijos, reikšmingos tyrimui, ir jos yra pakanka, kad kalbėtume apie tam tikrą laiką, nusikaltimų skaičių“, – sakė prokuroras.

Jis neatmetė galimybės, kad gali atsirasti daugiau nukentėjusiųjų ir daugiau įtariamųjų.

Tyrimas pradėtas gavus globos namų direktorės kreipimąsi, tą pačią dieną sulaikytas nepilnametis įtariamasis. Teisėsauga turi įtarimų, kad darbuotojai netinkamai reagavo ir laiku nenustatė galbūt nusikalstamos veikos, todėl atliekamas tyrimas dėl darbuotojų veiksmų.

Atliekant ikiteisminį tyrimą planuojama apklausti visus Vilijampolės globos namų darbuotojus, dirbusius su vaikais.

„Ieškoma galimybės atsakyti į klausimus, kodėl apie metus tie vaikai buvo seksualiai prievartauti“, – sakė vyriausiasis prokuroras.

Anksčiau minėjęs, kad atliekant šį tyrimą teisėsaugai trūksta psichologų, D.Valkavičius sakė, kad ši problema išlieka.

„Labai dažnai kalbama, kad psichologų yra pakankamai, tačiau noriu atkreipti jūsų dėmesį, kad mes kalbame apie tuos psichologus, kurie gali ikiteisminio tyrimo metu gauti iš vaikų mums reikalingą informaciją.

Jeigu kalbėtume apie psichologus, kurie gali teikti psichologinę pagalbą, tai jų išties yra pakankamai, tačiau kai reikia ikiteisminio tyrimo metu dalyvauti procese, bendrauti su vaiku, gauti iš jo tyrimui reikšmingų duomenų, tuos duomenis vėliau teikti, (...) tai išties yra labai sudėtinga“, – sakė jis.

Itin sudėtinga situacija, pasak prokuroro, buvo pirmosiomis tyrimo dienomis, kai per 48 valandas teisėsaugai reikėjo surinkti pakankamai įrodymų, kad įtariamajam būtų skirta kardomoji priemonė.

D.Valkavičius atkreipė dėmesį, kad tai labai specifinė byla. Planuojama tirti nukentėjusiųjų bei įtariamojo psichologinę ir psichinę būklę – tuomet taip pat turėtų paaiškėti, ar įtariamasis geba valdyti savo veiksmus ir už juos atsakyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?