Astravo elektrinės statybą stabdyti siūlo eurointegracijos argumentais

Sustabdyti atominės elektrinės

ESPOO Konvencijos Vykdomojo Komiteto narys R.Švedas.<br>T.Bauro nuotr.
ESPOO Konvencijos Vykdomojo Komiteto narys R.Švedas.<br>T.Bauro nuotr.
Politinius argumentus siūlo pasitelkti ir premjeras S.Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
Politinius argumentus siūlo pasitelkti ir premjeras S.Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 20, 2017, 10:42 PM, atnaujinta Apr 9, 2017, 5:07 PM

„Sustabdyti inžinerinio objekto statybą kitoje suverenioje valstybėje teisinėmis priemonėmis yra sunkiai įmanoma, tačiau jei žiūrėtume į tai kaip į kliūtį eurointegracijai, tuomet tokia galimybė egzistuoja“, – kalbėjo R.Švedas.

Taip pat politinius argumentus siūlo pasitelkti ir premjeras Saulius Skvernelis, kurio teigimu, Baltarusijai siekiant bendradarbiavimo su bet kuria iš Europos Sąjungos šalių, turi būti keliamas Astravo atominės elektrinės klausimas.

„Turime pirmiausia per politinę prizmę turime ieškoti, kad tas subjektas nepradėtų funkcionuoti. Galime kalbėti apie dvišalius santykius – Baltarusija ir Europo Sąjungos. (...) Jeigu nori Baltarusija žiūrėti, plėtoti ekonominius, teisinius santykius su Europos Sąjungos bet kuria valstybe dvišaliu pagrindu, kalbant apie apie įvairias sankcijas, prekybinio režimo palengvinimą, turi Astravo klausiams būti pirmoje vietoje – jūs kažko norite, mes turime problemą“, – tvirtino premjeras.

Pasak „Lietuvos energijos“ valdybos pirmininko Daliaus Misiūno, jei Baltarusijoje statomos Astravo jėgainės logika paremta ekonominiais argumentais, jos statybas įmanoma stabdyti ekonominiais argumentais. Tiesa, anot jo, čia reikėtų ne tik Lietuvos, tačiau visos rinkos, su kuria jungiasi Lietuva, sutarimo.

„Lietuva yra Baltijos šalių Skandinavijos ir dalies Europos rinkos dalis. Toje rinkoje galioja tam tikros taisyklės ir jei susitariama, kad nesaugiai pagaminta elektros energija mums netinka, esant tokiam sutarimui, būtų galima ekonomiškai apriboti tokios elektros patekimą į rinką. Tai turėtų daryti rinka, vien tik Lietuvai tai padaryti būtų sudėtinga, nes kitas rinkos dalyvis gali nutarti pirkti elektrą. Jei būtų priimtas bendras sutarimas, ekonomiškai riboti elektros patekimą į rinką būtų galima. Tačiau mes nežinome, kuo paremta to projekto idėja“,- teigė D. Misiūnas.

Lietuvos parlamentinių politinių partijų lyderiai šį mėnesį sutarė glaudžiau koordinuoti elektros blokavimą iš Baltarusijos Astravo jėgainės Aštuonių partijų lyderių pasirašytame susitarime žadama vieningai paremti įstatymą, kuris jėgainę pripažintų nesaugia ir uždraustų Lietuvos energijos rinkoje prekiauti joje pagaminta elektra.

Lietuvos Vyriausybė teigia, kad 50 kilometrų nuo Vilniaus statomoje Astravo elektinėje nuolat nesilaikoma saugumo standartų. Jėgainėje bus įrengti du reaktoriai, kurių kiekvieno galia – 1200 megavatų. Pirmąjį reaktorių planuojama įjungti 2019-aisiais, o antrąjį – 2020 metais.

Baltarusija Lietuvos priekaištus atmeta ir sako, kad jėgainėje bus taikomi aukščiausi saugumo standartai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.