Vilniečiai pasidžiaugti sniegu keliauja 30 kilometrų

Kur rasti sniego, kai laukai ir kalvos jau pliki? Patyrę slidininkai žino – Senasalyje (Vilniaus r.). Šio kaimo apylinkės – tikra anomalija, todėl tradiciniai „Snaigės“ žygiai čia rengiami jau penkiolika metų.

Vilniečiams (iš kairės): Deivydui, Matui ir Karoliui smagu savaitgaliais pabūti su slidininkų bendruomene.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniečiams (iš kairės): Deivydui, Matui ir Karoliui smagu savaitgaliais pabūti su slidininkų bendruomene.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Jucevičius.
A.Jucevičius.
Sofijos Kovalevskajos gimnazijos mokytojas V.Kuzborskis atvažiuoja su moksleiviais.
Sofijos Kovalevskajos gimnazijos mokytojas V.Kuzborskis atvažiuoja su moksleiviais.
M.Bogušas apgailestavo, kad artimieji neatvažiuoja kartu su juo paslidinėti.
M.Bogušas apgailestavo, kad artimieji neatvažiuoja kartu su juo paslidinėti.
Senasalyje dar būna sniego, kai jis Vilniuje jau būna nutirpęs.
Senasalyje dar būna sniego, kai jis Vilniuje jau būna nutirpęs.
Daugiau nuotraukų (5)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Feb 20, 2017, 11:31 AM, atnaujinta Apr 9, 2017, 6:12 PM

Kiekvienais metais kartojasi vis tas pat – sniego čia yra, kai kitur pavasaris jau įsismarkavęs. Todėl slidininkai į trasas kviečiami dar ir šį sekmadienį, jie ten rinkosi ir prieš savaitę.

„Akmeniškių miške žiema tebekaraliauja, sniego nesumažėjo ir dėl planuojamo atlydžio tikrai nesumažės. Jeigu Vilniuje lis, Senasalyje snigs ir kiek paledėjus trasos bus minkštesnės, pasislėps spygliai“, – pažadėjo nenuilstantis „Snaigės“ žygių rengėjas 74 metų Algimantas Jucevičius.

Sustoja pavežti net neprašyti

„Ne, tikrai ne paskutinis“, – užtikrino A.Jucevičius, prieš savaitę paklaustas apie „Snaigės“ žygius Senasalyje.

Jo žodžiais, Senasalio apylinkėse galima įžvelgti net dvigubą stebuklą. Pirmiausia keistenybė yra tai, kad čia paslidinėti suvažiuoja daugybė žiemos sporto mėgėjų. Nereikia net kviesti – sužino vieni iš kitų, pasidalija naujienomis internete.

Slidininkai – itin draugiški. Šeštadienio rytą Minsko plente, ties prekybos centru „Maxima“, pamatę šalikelėje stovinčius su slidėmis net neprašomi sustoja, nes žino: čia žmonės laukia, kas pavežtų į Senasalį.

Dar prieš dešimtą valandą ryto Senasalyje ima rikiuotis automobiliai. Vėliau jų būna tiek daug, kad eismui reguliuoti prireikia tvarkdario.

Kita anomalija – Barsukynės kalnas, kurio aukštis – 286 metrai, Akmenynės miškas, kuriame pilna akmenų. Galbūt dėl to čia sniegas išsilaiko ilgiau. Ūkininkai aplink Senasalį net laukus pradeda arti dviem savaitėmis vėliau.

Nesutarė su medžiotojais

5, 10, 12, 15 ar 17 kilometrų. Tokio ilgio trasos slidininkų laukė praėjusį sekmadienį. Visos jos sužymėtos, tad paklysti neįmanoma.

Tiesa, pasitaiko romantikos mėgėjų, kurie atvažiuoja su slidėmis jau temstant, kai žygis baigiasi. Tokius, kurie tvirtina, kad slidinės pasišviesdami prožektoriais, A.Jucevičius įspėja, jog jie už save atsako patys.

Tiesa, viena nelaimė per žygių istoriją buvo, kai slidininkais nepatenkinti medžiotojai keturračiais išmalė trasą.

Dėl to paslidinėti atvažiavę du vienos šeimos nariai parkrito ir susilaužė kojas.

Bet pagiję abu jie tapo prisiekusiais žygių dalyviais. Tokių yra daug.

Štai praėjusį sekmadienį „Snaigėje“ dalyvavo net 547 slidininkai. Nors dauguma iš Vilniaus, atvažiuoja ir iš Panevėžio, Kauno, Elektrėnų, Širvintų, Druskininkų, kitų miestų.

O kad daugiau nesipyktų su medžiotojais, „Snaigės“ žygių dalyviai vieni kitus įspėja į gamtą nesivežti šunų, kad jie nebaidytų žvėrių.

Prie miesto – vien ledas

„Vilniuje nėra ką veikti“, – paklaustas, kodėl slidininkai renkasi Senasalį, trumpai paaiškino A.Jucevičius.

Šalia sostinės trasos jau pabodusios, be to, šiemet beveik visą žiemą jas kaustė ledas. O Senasalyje būta ir puresnio sniego.

A.Jucevičius pažįsta daugumą žygių dalyvių, gali iš anksto pasakyti, kiek kilometrų kuris nušliuoš. Yra slidininkų, kurie ir devintąją dešimtį bebaigią.

Moksleiviams – pramoga

Trys draugai Matas, Karolis ir Deivydas paslidinėti į Senasalį atvažiuoja ne pirmą kartą. Vilniečiai sakė, kad susidomėjo pasiskaitę puikių atsiliepimų apie „Snaigės“ žygius.

„Atvažiuojame, nes čia yra sniego. Be to, susirenka slidininkų bendruomenė. Kartu paslidinėti – didelis malonumas“, – tikino atvykėliai.

Sofijos Kovalevskajos gimnazijos matematikos mokytojas Vitalijus Kuzborskis džiaugėsi, kad auklėtinius pavyksta bent pusdieniui atplėšti nuo kompiuterių. „Jau ne pirmus metus atvažiuojame į Senasalį ir mūsų būrys vis didėja“, – šypsojosi V.Kuzborskis, kuris moksleivius kviečia ne tiktai slidinėti, bet ir į pėsčiųjų žygius.

Tuo metu Mykolas Bogušas apgailestavo, kad artimųjų nepavyko užkrėsti slidinėjimo aistra. Jie sako, kad slidinėti – sunkus darbas.

Tad vilnietis jau daug metų slidinėja vienas. Mėgsta jis su slidėmis apsukti vieną kitą ratą ir aplink Vilnių.

Slidės keliaus į muziejų?

M.Bogušas prisiminė ankstesnių metų „Snaigės“ žygius: „Tada sniego nereikėdavo ieškoti, jo būdavo priversta iki kovo vidurio ar dar ilgiau. O dabar žiemų nebėra.“

Vilnietis išsitraukė nuo sovietmečio išsaugotas Estijoje pagamintas slides. „Galvoju, išmėginsiu. Kiek jos gali sandėliuke dulkėti“, – šypsojosi M.Bogušas.

Prisimindamas praeitį kitas ilgametis „Snaigės“ žygių dalyvis Vytautas taip pat liūdnai atsiduso: „Gali būti, kad sulauksime laiko, kai slides tik muziejuose matysime.“

Juokaudamas jis siūlė atsidžiaugti sniegu, kad būtų apie ką vaikams ir anūkams papasakoti.

Pusė tūkstančio slidininkų, daugiausia iš Vilniaus – tiek suvažiuoja į „Snaigės“ žygius, savaitgaliais rengiamus net ne sostinėje, o Baltarusijos pasienyje esančiame Senasalyje, kur sniegas išsilaiko ilgiausiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.