Griaunamas kino teatro „Lietuva“ pastatas

Baigus smulkesnius darbus,

Kino teatras „Lietuva“ buvo pastatytas 1965 metais.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kino teatras „Lietuva“ buvo pastatytas 1965 metais.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kino teatras „Lietuva“ buvo pastatytas 1965 metais.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kino teatras „Lietuva“ buvo pastatytas 1965 metais.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kino teatras „Lietuva“ buvo pastatytas 1965 metais.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kino teatras „Lietuva“ buvo pastatytas 1965 metais.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 22, 2017, 6:24 AM, atnaujinta Apr 9, 2017, 2:58 PM

Trečiadienio rytą planuojama nuo pastato nuimti užrašo „Lietuva“ raides, po to bus pradėti didieji griovimo darbai. Dar vertinama, ar užrašo nereikia restauruoti – jį vėliau ketinama saugoti MMC saugykloje. Svarstoma, ar užrašas galėtų būti integruotas ir naujajame pastate ir kokia forma tai būtų galima padaryti.

Nugriovus istorinį sovietmečiu statytą kino teatrą, jau balandžio pradžioje bus pradėtas statyti MMC, darbus užbaigti planuojama iki 2018-ųjų vidurio.

Žymaus JAV architekto Danielio Libeskindo suprojektuota meno erdvė bus skirta pristatyti Viktoro ir Danguolės Butkų sukauptą modernaus lietuvių meno kolekciją. Ji apima laikotarpį nuo 1960-ųjų iki šių dienų. Joje per 4300 tapybos, fotografijos ir kito vaizduojamojo meno kūrinių.

Trijų aukštų pastate bus didelė ekspozicinė, mažesnė salė ekspozicijoms su biblioteka, vieša lauko terasa, administracinės patalpos. Pirmame aukšte bus įrengtas holas, į jame vyksiančius renginius bus galima užsukti nemokamai, veiks kavinė.

Didžiojoje salėje ekspozicijos bus keičiamos dukart per metus, mažojoje – dažniau, siekiant pristatyti kuo didesnį spektrą lietuvių menininkų. Neatmetama, kad ateityje čia bus galima pamatyti ir darbų ne tik iš Butkų kolekcijos.

Ankstesnių pastato ir sklypo savininkų siekius griauti kino teatrą ir statyti vietoj jo komercinius objektus ne kartą protestais stabdė visuomenininkai.

Kino teatras „Lietuva“ buvo pastatytas 1965 metais, 1997 jis rekonstruotas. Teatras galutinai uždarytas 2005-aisiais, po kelerius metus trukusio privatizacijos proceso bei vykusių diskusijų tarp Vilniaus savivaldybės bei Kultūros ministerijos dėl tolesnės jo veiklos. Pastatą įsigijusi bendrovė „Rojaus apartamentai“ ketino čia statyti butus, komercines patalpas, taip pat skelbė apie planus įrengti kino sales. 2006-aisiais kilo protestų banga dėl kino teatro planuojamo griovimo, kelerius metus verslininkai bylinėjosi su protestuotojais dėl žalos atlyginimo.

Pastatyti meno centrą vietoje kino teatro sumanė modernaus meno kolekcininkas, buvęs įmonių grupės „Fermentas International“ akcininkas V. Butkus. Jo bei partnerių įmonė „MMC projektai“ (buvusi „LKT projektai“) sklypą ir pastatą iš buvusių savininkų įsigijo prieš kelerius metus. MMC statomas tik privačiomis lėšomis. MMC teigia, kad idėjos įgyvendinimas, neįskaitant lėšų, reikalingų kolekcijai sukaupti, mecenatams Butkams atsieis daugiau nei 10 mln eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.