Sostinėje siekiama uždrausti nelegalias darželių rinkliavas

Trečiadienį sostinės savivaldybės taryba svarstė svarbų, darželius lankančių vaikų tėvams, sprendimą. Siūlyta pakeisti mokesčio už ugdymą ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigose tvarką. Tuo siekiama užkirsti kelią darželiuose renkamoms nelegalioms rinkliavoms.

Padidintu mokesčiu siekiama užkirsti kelią darželiuose renkamoms nelegalioms rinkliavoms.<br>T. Bauro nuotr.
Padidintu mokesčiu siekiama užkirsti kelią darželiuose renkamoms nelegalioms rinkliavoms.<br>T. Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-02-22 14:41, atnaujinta 2017-04-09 13:56

„Noriu pažymėti, kad šis projektas buvo derinamas su Vilniaus miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigų vadovų asociacija, taip pat buvo aptartas ir su Nacionaliniu aktyvių mamų sambūriu bei Lietuvos tėvų forumu.

Tėveliai sutiko, vadovai džiaugiasi. Keičiamas vienas tarybos sprendimo, patvirtinto 2014 metais, punktas ir koreguojami kai kurie aprašo punktai bei įvardijamas konkretus priedas, kuriame aiškiai įvardytos priemonės, už kurias renkamas ugdymo mokestis. Lygiai taip pat nurodoma, už ką draudžiama rinkti rinkliavas“, – pristatydama projektą kalbėjo Kristina Cibulskytė, laikinai einanti Vilniaus miesto savivaldybės ikimokyklinio ugdymo skyriaus vedėjos pareigas.

Kaina didės 3 eurais

Pakeistas ugdymo mokestis vienam vaikui padidėtų trimis eurais per mėnesį. Iki šiol šis mokestis buvo 15 eurų, tačiau siūloma, kad jis pakiltų iki 18 eurų. Tai reikštų, kad viena diena vaikui kainuotų 0,14 eurų brangiau ir kaina kiltų nuo 0,72 eurų iki 0,86 eurų.

Socialiai remtinoms šeimoms šis mokestis kiltų šešiais centais per dieną ir vietoje 0.29 eurų, būtų 0,35 eurų. Šių šeimų vaikams ir toliau būtų teikiamas nemokamas maitinimas.

Kokia bendra suma būtų surinkta per metus, K.Cibulskytė pasakyti negalėjo, tačiau teigė, kad mokestį didinti trimis eurais buvo nutarta pasitarus su interesuotomis grupėmis.

„Buvo kalbama tiek su ikimokyklinio ugdymo įstaigų asociacija, tiek su tėveliais ir buvo ieškoma kompromiso, kad nebūtume apkaltinti, kad maksimaliai padidinome kainą“, – sakė K.Cibulskytė.

Dėl sankcijų spręs bendru sutarimu

Savivaldybės tarybos nariui Žilvinui Šilgaliui buvo neaišku, kaip bus siekiama užtikrinti, kad net ir renkant padidintą mokestį, darželių auklėtojos papildomai nerinktų pinigų iš tėvų.

K.Cibulskytė teigė, kad teikiame pasiūlyme aiškiai nurodyta už ką galima ir negalima rinkti pinigus iš tėvų, tuo tarpu savanoriškos tėvų dovanos į tai nėra įtraukiamos.

„Yra tėvų paramos fondai, yra tėvelių, kurie nori ir gali paremti. O kokios bus taikomos sankcijos (už nelegalių rinkliavų rinkimą – aut.) kalbėsime su pačiais vadovais, nes nenorime būti monstrais ir skriausti vadovų, nes tada kitą kartą taryba klaus, kodėl juos skriaudžiame. Viskas bus sprendžiama bendru sutarimu“, – sakė K.Cibulskytė.

Trečiadienį buvo pritarta projekto pateikimui, jis bus aptariamas Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo bei Sveikatos ir socialinių reikalų komitetuose, o kitame tarybos posėdyje bus svarstomas projekto priėmimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.