Vilniaus politikai pritarė rusiškos Senamiesčio mokyklos reorganizavimui

Vilniaus politikai trečiadienį dar

Senamiesčio mokykloje mokosi apie 200 rusakalbių moksleivių.<br>M.Kulbio nuotr.
Senamiesčio mokykloje mokosi apie 200 rusakalbių moksleivių.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 22, 2017, 2:01 PM, atnaujinta Apr 9, 2017, 2:04 PM

Pagrindinę mokyklą dėl per mažo vaikų skaičiaus planuojama prijungti prie Liepkalnio pagrindinės mokyklos. Čia dėstoma rusų ir lenkų kalbomis. 

Taryba pritarė kelių tarybos narių siūlymui atidėti klausimą iki kito posėdžio, kadangi buvo gauta mokyklos bendruomenės peticija, kurią reikėtų įvertinti. 

Mokyklos bendruomenės atstovai prie savivaldybės anksčiau ne kartą rengė piketus. Jie priešinasi reorganizacijai tikindami, kad senamiestyje nebeliks nė vienos rusiškos mokyklos. Be to, tėvai nesirengia vaikų vesti į Liepkalnio mokyklą dėl blogų sąlygų, prasto susisiekimo. Pabrėžiama, kad lietuviškos klasės pradinukams Senamiesčio mokykloje galėtų būti atidarytos ir neįvykdžius reorganizacijos, o tai padėtų rusakalbių moksleivių pilietiškumui, didesnei integracijai. 

Tuo metu Liepkalnio mokyklos vadovybė nurodė, kad  mokykla, kurioje dėstoma lenkų ir rusų kalbomis, niekuo nenusileidžia sąlygomis aplinkinėms ugdymo įstaigoms. 

Tarybos narė socialdemokratė Auksė Kontrimienė dar prieš tai buvo pateikusi pasiūlymą atidėti reorganizacijos svarstymą iki 2020-ųjų, tuomet taryba nepritarė. 

Šis klausimas praėjusiame tarybos posėdyje sukėlė daug emocijų, po jo apsižodžiavus merui Remigijui Šimašiui ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovui Jaroslavui Kaminskiui, salę paliko opozicijos atstovai ir posėdį nelikus kvorumo teko nutraukti. 

J.Kaminskis tikino, kad praktika parodė, jog sujungiant dvi mokyklas, tik apie penktadalį prijungiamos įstaigos moksleivių pereina į naująją mokyklą. 

„Kaip rodo praktika, nei viena, nei kita mokykla iš to naudos neturės (...). Ta suma duoda naudą tik popieriuje ir popieriuje ji išnyks“, – sakė jis. 

Vicemeras konservatorius Valdas Benkunskas pabrėžė, kad sprendimas nėra lengvas, bet kasmet Švietimo ir mokslo ministerija savivaldybei primena, jog Vilniaus švietimo įstaigose yra per 7 tūkst. laisvų vietų. Jis pabrėžė, kad reorganizacija bus daroma jautriai, o atsilaisvinusios patalpos leis įkurti naują lietuvišką mokyklą, tai daroma šiemet laukiant 700 daugiau pirmokų nei pernai. 

„Deja, Senamiesčio mokykla yra ta mokykla, kuri nuo 2009 metų prarado 59 procentus savo moksleivių. Priežastys gali būti objektyvios, subjektyvios, bet šiandien nebegalime leisti sau tokios prabangos laikyti mokyklą pustuštę. Tuo labiau, kad pasiūlytas reorganizavimo būdas sujungti mokyklą su Liepkalnio mokykla leis išsaugoti gerąsias senamiesčio mokyklos tradicijas, puoselėti jas“, – sakė vicemeras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.