Dėl Darbo partijos bylos sulaikyta prokurorė Rita Aliukonienė paleista po apklausos

Teisėsaugos pareigūnai ketvirtadienį atliko kratas Vilniaus apygardos prokuratūroje, sulaikyta šios prokuratūros skyriaus vadovė prokurorė Rita Aliukonienė. Prokurorė įtariama prekyba poveikiu stambiu mastu Darbo partijos baudžiamojoje byloje, kurioje gruodžio mėnesio pabaigoje buvo paskelbtas Aukščiausiojo teismo sprendimas.

Rita Aliukonienė įtariama prekyba poveikiu.
Rita Aliukonienė įtariama prekyba poveikiu.
Rita Aliukonienė.
Rita Aliukonienė.
BNS žiniomis, teisėsaugos pareigūnai ketvirtadienį atlieka kratas Vilniaus apygardos prokuratūroje.<br>lrytas.lt nuotr.
BNS žiniomis, teisėsaugos pareigūnai ketvirtadienį atlieka kratas Vilniaus apygardos prokuratūroje.<br>lrytas.lt nuotr.
Prokuroras M.Jovaiša.<br>D.Umbraso nuotr.
Prokuroras M.Jovaiša.<br>D.Umbraso nuotr.
Prokuroras M.Jovaiša.<br>D.Umbraso nuotr.
Prokuroras M.Jovaiša.<br>D.Umbraso nuotr.
Prokuroras M.Jovaiša.<br>D.Umbraso nuotr.
Prokuroras M.Jovaiša.<br>D.Umbraso nuotr.
Prokuroras M.Jovaiša.<br>D.Umbraso nuotr.
Prokuroras M.Jovaiša.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lina Bartkutė, BNS

Feb 23, 2017, 10:38 AM, atnaujinta Apr 9, 2017, 12:49 PM

„Ikiteisminio tyrimo objektas yra galimas poveikis Aukščiausiame Teisme nagrinėtoje Darbo partijos byloje.

Galime tik pasakyti, kad atlygis buvo didelės vertės, tai yra didesnis negu 250 MGL dydžio sumos (9 500 Eur). Konkrečios sumos neįvardysime taip pat“, – spaudos konferencijoje teigė Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Martynas Jovaiša.

Prokurorė buvo sulaikyta

M.Jovaiša BNS teigė, kad R.Aliukonienė po apklausos paleidžiama, o į teismą dėl jos suėmimo kreiptasi nebus.

„Apklausa jau baigta, ji bus paleista šiandien. Nebus prašoma suėmimo, nes tam nėra pagrindo“, – BNS ketvirtadienio vakarą sakė M.Jovaiša. 

M.Jovaiša taip pat patvirtino, kad R.Aliukonienei pateikti įtarimai prekyba poveikiu stambiu mastu. 

Ketvirtadienį prokurorė buvo sulaikyta, o pareigūnai atliko kratas. Taip pat yra generalinio prokuroro sprendimas, atliekamas tarnybinis patikrinimas. Sudaryta tarnybinio patikrinimo komisija.

„Tarnybinis patikrinimas yra šiek tiek platesnės apimties, dėl tam tikrų dalykų, kurie nėra ikiteisminio tyrimo objektai“, – sakė prokuroras M.Jovaiša.

Pasiteiravus, ar prokurorė prašė atlygio, ar jai buvo siūlomas atlygis, prokuroras M.Jovaiša tiksliai neatsakė. „Būtent 226 straipsnio 4 dalis numato atsakomybę už reikalavimą, susitarimą paimti kyšį arba kyšio priėmimą, už poveikį tam tikriems asmenims, kad jie teisėtai ar neteisėtai veiktų ir vykdytų įgaliojimus.

Dėl konkrečių aplinkybių, kuriomis buvo galimai padaryta ši nusikalstama veika, šiuo metu nekomentuojame, kad nepakenktume ikiteisminiam tyrimui“, – Generalinėje prokuratūroje kalbėjo prokuroras.

M.Jovaiša neatskleidė, kada buvo pradėtas tyrimas, tik paminėjo, kad jis buvo „pradėtas ne šiandien, o šiek tiek anksčiau“.

V.Uspaskichas: Darbo partiją nori panaudoti tarpusavio kovai

Darbo partiją kažkas nori panaudoti tarpusavio kovai, teigia šios partijos garbės pirmininkas ir nuteistasis Darbos partijos „juodosios buhalterijos“ byloje Viktoras Uspaskichas, komentuodamas naujausią ikiteisminį tyrimą dėl galimos prekybos poveikiu.

„Tyrimas vyksta ne dėl Darbo partijos, dėl prokurorės. (...) Jeigu kažkur dėl kažko yra tyrimai, bet ne dėl Darbo partijos. Darbo partiją nori panaudoti eilinį kartą tarpusavio kovai kas nors“, – ketvirtadienį BNS sakė V.Uspaskichas.

Jis teigė tik iš BNS sužinojęs apie atliekamą tyrimą, o sulaikytos Vilniaus apygardos prokurorės pavardė jam negirdėta.

„Televizoriaus nežiūriu jau metus, laikraščių neskaitau, internetą kada turiu laiko pažiūriu, bet dabar neturiu laiko, nežiūriu. Jūs paskambinote, pranešėte, aš žinau“, – sakė iš politikos pasitraukęs V.Uspaskichas.

„Pavardė (prokurorės Ritos Aliukonienės – BNS) man nežinoma, ji mūsų byloje nedalyvavo. Mes nebuvome su tokia pavarde supažindinti, todėl man sunku ką nors komentuoti. Teismo sprendimas – galutinis ir neskundžiamas. Kas ten ką žaidžia, kas ten kokią vietą nori atsilaisvinti, aš nežinau“, – kalbėjo jis.

Minimas ir Lietuvos aukščiausiojo teismo teisėjas

Prokuratūra pranešė, kad įtariamųjų byloje gali būti ir daugiau, tačiau neatskleidė, ar tyrime figūruoja ir vienas Lietuvos aukščiausiojo teismo teisėjas.

BNS žiniomis, tyrime figūruoja ir vienas Lietuvos aukščiausiojo teismo teisėjas.

Viešojoje erdvėje pasirodžius informacijai apie tyrimą, kuriame minimas ir Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas, Teismo pirmininkas Rimvydas Norkus kreipėsi į generalinį prokurorą.

Prašoma Aukščiausiajam Teismui pateikti informaciją, kuri galima pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo proceso kodeksą ir nepakenktų ikiteisminio tyrimo interesams.

Įtariama prekyba poveikiu

„Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis pradėjo ikiteisminį tyrimą Vilniaus apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyriausiąją prokurorę R.Aliukonienę įtariant prekyba poveikiu. Šiuo metu vyksta proceso veiksmai, įskaitant kratas darbo, gyvenamojoje bei kitose vietose. Prokurorė sulaikyta“, – rašoma prokuratūros pranešime.

Generalinio prokuroro sprendimu pradėtas ir tarnybinis patikrinimas. Dėl prokurorės nušalinimo nuo pareigų bus sprendžiama artimiausiu metu.

Organizuoti šį ikiteisminį tyrimą, jam vadovauti ir kontroliuoti pavesta Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamentui.

R.Aliukonienės sutuoktinis advokatų profesinės bendrijos „Markevičius, Gerasičkinas ir partneriai“ advokatas Rimantas Aliukonis BNS sakė kol kas neturintis jokios informacijos apie žmonos sulaikymą ir jai pareikštus įtarimus.

Sulaukė pareigūnų dėmesio ir anksčiau

Lrytas.lt primena, kad R.Aliukonienė yra sulaukusi pareigūnų dėmesio ir anksčiau. Dar 2009 metais advokatas Rimantas Aliukonis ir jo žmona prokurorė apskundė kratą jų namuose atlikusių Kauno pareigūnų veiksmus.

Pareigūnai tuo metu buvo susidomėję galimu kyšininkavimu.

Tuomet žiniasklaidoje teigta, jog R.Aliukonienė su tyrimu nėra susijusi, o prokurorai greičiausiai neturėjo advokato patalpų kratai reikalingų specialių leidimų.

„Tai, kas vyko mūsų namuose trečiadienio vakarą, nuo pradžios iki pabaigos buvo neteisėta. Mes pareigūnų veiksmus skųsime“, – 2009 metais kalbėjo R.Aliukonienė.

Pats R.Aliukonis BNS sakė, kad tyrimas tuomet buvo nutrauktas teismui pripažinus, jog kratos buvo neteisėtos.

Faktą apie R.Aliukonienės sulaikymą ir kratas Vilniaus apygardos prokuratūroje anksčiau BNS patvirtino laikinasis jos vadovas Anatolijus Koržovas. Vilniaus apygardos prokuratūros Pirmasis baudžiamojo persekiojimo skyrius yra atsakingas už nužudymų ir kitų sunkių nusikaltimų tyrimus.

Nemalonumų turi ir kita prokurorė

Šiuo metu vyksta teismo procesas ir dėl kitos Vilniaus prokurorės. Kauno apygardos teismas trečiadienį ėmėsi bylos, kurioje buvusi Vilniaus apygardos prokurorė Lilija Balaišienė kaltinama kyšininkavimu.

Buvusi prokurorė L.Balaišienė vakar teisme teigė nepripažįstanti kaltės. Į trečiadienio teismo posėdį neatvyko L.Balaišienės advokatė, todėl bylos nagrinėjimas atidėtas.

Dėl advokatės užimtumo atšauktas ir ketvirtadienį numatytas posėdis.

Teisėjų kolegija pastebėjo, kad buvusios prokurorės pasirinkta advokatė yra labai užsiėmusi, tad bus itin sudėtinga parinkti visiems tinkamą laiką. Tačiau L.Balaišienė teigė pageidaujanti būtent šios advokatės ir ja pasitikinti: „Ji žino bylos esmę, dalyvavo ikiteisminiame tyrime, yra gerai susipažinusi su byla.“

Kitas posėdis byloje numatytas kovo 6 dieną.

Po posėdžio buvusi prokurorė teigė nepripažįstanti kaltės: „Negaliu pripažinti, nes jokio nusikaltimo nepadariau.“

L.Balaišienė kaltinama tuo, kad 2014 metais dirbama prokurore savo ir kartu už prekybą poveikiu teisiamo Vadimo Pachomovo naudai netiesiogiai per jį iš vieno vilniečio pareikalavo 20 tūkst. eurų kyšio ir paėmė 10 tūkst. eurų kyšį už jo atžvilgiu palankų proceso sprendimų priėmimą.

Prokurorė buvo sulaikyta 2014 metų gruodžio pabaigoje. Tuo metu ji dirbo Antrajame baudžiamojo persekiojimo skyriuje. Sulaukusi įtarimų ji buvo nušalinta nuo pareigų, o jos atžvilgiu pradėtas tarnybinis patikrinimas, tačiau prokurorė pateikė prašymą atleisti iš darbo savo noru.

Šį prašymą prokuratūra privalėjo tenkinti, o per 14 dienų nespėjus baigti tarnybinio patikrinimo dėl prokurorės veiklos jis turėjo būti nutrauktas ją atleidus iš darbo. L.Balaišienė ketino išeiti iš prokuratūros ir jau buvo išlaikiusi advokatūros egzaminą. Šiuo metu ji dirba advokatų kontoros „Stj Legal“ direktore.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.