Kaune – pirmas kartas, kai pavardėje leista rašyti „w“ raidę

Kauno apygardos administracinis

Sprendimas dar gali būti skundžiamas per mėnesį apeliacine tvarka.<br>V.Balkūno nuotr. iš archyvo
Sprendimas dar gali būti skundžiamas per mėnesį apeliacine tvarka.<br>V.Balkūno nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-02-23 15:41, atnaujinta 2017-04-09 11:56

Kaip informavo Europos žmogaus teisių fondas, Kauno apygardos administracinis teismas teismas ketvirtadienį įpareigojo Kauno Migracijos skyrių išduoti dviems nepilnamečiams pasus su pavarde Wade. Kaip BNS sakė fondo vadovė teisininkė Evelina Baliko, tai yra pirmasis teismo sprendimas dėl pavardžių rašybos asmens dokumentuose Kaune. Iki šiol yra paskelbta apie dvidešimt tokių sprendimų, daugiausia – Vilniuje.

Teismas priimdamas sprendimą išaiškino, kad pareiškėja ir jos šeima patiria nuolat daug nepatogumų. Byloje pateikti dokumentai, patvirtina, kad pareiškėjos šeima visur yra identifikuojama pagal originalią pavardę „Wade“ – pareiškėjos vaikai turi Jungtinės Karalystės pilietybę ir pasus, kuriuose pavardė yra su „W“. Atsižvelgta į pareiškėjos nurodytas aplinkybes, kad šeima turi nuolat įrodinėti šeimos narių tapatybę keliaudama.

Sprendimas dar gali būti skundžiamas per mėnesį apeliacine tvarka.

Kitą savaitę du sprendimus dėl pavardžių rašybos pasuose turėtų skelbti Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas – E.Baliko tikisi, kad taip bus suformuotas precedentas, kuris leistų tikėtis palankesnio institucijų požiūrio.

Lietuvoje galiojantys teisės aktai numato, kad Lietuvos piliečių dokumentuose vardai ir pavardės rašomi lietuviškais rašmenimis. Klausimą dėl raidžių rašymo originaliai dažnai kelia Lietuvoje gyvenantys lenkai ir Varšuvos politikai.

Pernai lapkritį „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis pranešė, kad svarstoma idėja pagrindiniame paso puslapyje leisti rašyti abi pavardės versijas – lietuviškais rašmenimis ir lotyniškais rašmenimis, bet registruose būtų galima naudoti tik lietuviškąjį variantą. Seimo pirmininkas „valstiečių“ atstovas Viktoras Pranckietis nežada skubinti pavardžių rašybos klausimo ir prieš tai nori platesnių diskusijų su tautinėmis mažumomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.