Prezidentūra apie skandalo krečiamus LAT ir prokuratūrą: „Neliečiamųjų nebėra“

Praėjusią savaitę praūžęs skandalas, kai po atliktų kratų buvo sulaikyta Vilniaus apygardos prokurorė Rita Aliukonienė, kuriai buvo pareikšti įtarimai, o kaip specialusis liudytojas apklaustas Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėjas Viktoras Aidukas, pasiekė ir prezidentūrą.

„Tai yra ženklas, kad neliečiamųjų nebėra ir sistema negali dangstyti vieni kitų“, – sakė M.Lingė.<br>lrytas.lt montažas.
„Tai yra ženklas, kad neliečiamųjų nebėra ir sistema negali dangstyti vieni kitų“, – sakė M.Lingė.<br>lrytas.lt montažas.
Prezidentės patarėjas M.Lingė.<br>T.Bauro nuotr.
Prezidentės patarėjas M.Lingė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 28, 2017, 8:22 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 10:16 PM

Prezidentės patarėjas vidaus politikos klausimais Mindaugas Lingė paklaustas ar prezidentė džiaugiasi atvejais, kai už rankos pagaunami korupciniais veiksmais užsiimantys pareigūnai, atsakė, kad nėra nei kuo labai džiaugtis, nei ko labai liūdėti.

„Iš tikro, matome tokią realybę, kai iš vienos pusės galima įžvelgti džiuginančių momentų, kad pati sistema rodo, kad joje nebėra neliečiamųjų pusių, netgi tų, kurie vykdo teisingumą tarpe.

Kai pradeda rodyti kažkokius ženklus, kad yra kažkokios bėdos ir trūksta skaidrumo, yra galimai ir neteisėta, nusikalstama veikla ir kad tokius pareigūnus, tokius žmones paliečia teisingumo ranka, iškeliami tokie klausimai, tai be abejonės pozityvu“, – „Žinių radijo“ laidoje „Opozicija“ kalbėjo M.Lingė.

Jis teigė, kad aukštų teisėtvarkos pareigūnų atžvilgiu atliekami tyrimai yra paskata visuomenei pasitikėti šia sistema ir pamiršti dažnai minimus neliečiamuosius, dvigubus standartus ir pan.

„Tai yra ženklas, kad neliečiamųjų nebėra ir sistema negali dangstyti vieni kitų“, – sakė M.Lingė.

Pasitikėjimo neprideda

Prezidentės patarėjas neslėpė, kad tokie skandalai pasitikėjimo sistema nestiprina, bet prisideda prie galimybės jį stiprinti ateityje.

„Tikrai būtų daug blogiau, jei žmonės tarpusavyje šnekėtų ir žinotų tuos atvejus, patirtų tą neteisingumo jausmą savo asmenine patirtimi matydami, kad nieko nevyksta“, – sakė M.Lingė.

Beprecedentis atvejis

Jis taip pat sakė, kad toks atvejis, kai korupcijos byloje linksniuojamas LAT teisėjas yra beprecedentis, tad ir jo tyrimo procedūros visai kitokios.

Jei būtų siekiama atleisti teisėją, tai turėtų nuspręsti Seimas, nes LAT pirmininkas galių nušalinti teisėją neturi. Pasak prezidentės patarėjo, toks pareigūnas atleidžiamas apkaltos proceso metu.

Skandalas supurtė prokuratūrą ir teismą

Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad skandalas Vilniaus prokuratūroje kilo tada, kai prokurorės Ritos Aliukonienės darbo vietoje ir namuose buvo atliktos kratos. Po jų prokurorė buvo sulaikyta, tačiau ją apklausus paleista.

Kaip specialusis liudytojas apklaustas ir teisėjas Viktoras Aidukas. Jis savo versija penktadienį išdėstė LAT pirmininkui Rimvydui Norkui, tačiau pastarasis sakė negalintis jos atskleisti dėl vykstančio tyrimo.

Teisėsaugai pradėjus krėsti aukštus pareigūnus, paaiškėjo, kad šis tyrimas susijęs su Darbo partijos bylos nagrinėjimu Aukščiausiame Teisme. Paklaustas, kokios įtakos Darbo partijos juodosios buhalterijos bylos nutarčiai galėjo turėti V.Aidukas, LAT pirmininkas atsakė, kad LAT bylos yra nagrinėjamos kolegialiai ir šioje byloje buvo sudaryta išplėstinė septynių teisėjų kolegija. Taip esą daroma tada, kai byloje kyla sudėtingas teisės klausimas.

Kaip teisėjų kolegija balsavo Darbo partijos byloje, R.Norkus pasakyti negalėjo. Jis teigė, kad kol kas kalbėti apie juodosios buhalterijos bylos peržiūrėjimą yra gerokai per anksti.

„Tai labai tolima ir hipotetinė perspektyva, apie kurią šiandien svarstyti yra per anksti, todėl abstrakčiai galiu paminėti, kad proceso atnaujinimo galimybė yra tik tada, jeigu įsiteisinus teismo nuosprendžiui yra nustatoma, kad bylą nagrinėję teisėjai nusikalstamai piktnaudžiavo“, – sakė R.Norkus.

Kilus skandalui teisėjas V.Aidukas pasiprašė išleidžiamas atostogoms, kurios truks dvi savaites. Kitą savaitę jis apsispręs ar trauksis iš pareigų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.