Vilniuje prasideda tradicinė Kaziuko mugė

Kasmet kovo pirmomis dienomis Vilniaus senamiesčio gatves užlieja klegantis Kaziuko savaitgalis. Šiemet Kaziuko mugė svečius pasitiks kovo 3–5 dienomis ir minės 414-ąją sukaktį.

Penktadienį sostinės centre ir senamiestyje prasideda vienas didžiausių pavasario renginių – tradicinė Kaziuko mugė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Penktadienį sostinės centre ir senamiestyje prasideda vienas didžiausių pavasario renginių – tradicinė Kaziuko mugė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Mar 3, 2017, 5:42 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 5:20 PM

Kaziuko mugė šiemet sulauks daugiau kaip pusantro tūkstančio dalyvių ir išsiskirs modernumu bei naujovėmis.

Čia bus galima susipažinti ne tik su tradiciniais amatais, įsigyti medinių šaukštų, bet ir pamatyti šalies jaunųjų dizainerių darbų, paragauti ne tik lietuviškų, bet ir užsienio šalių virtuvių patiekalų.

„Kaziukas modernėja, šurmuliuoja ir eina koja kojon su šiuolaikiniu gyvenimu“, – tikino mugės rengėjas Vytenis Urba.

Pučia naujovių vėjai

Šiemet Kaziuko mugė suskirstyta į zonas, kad pirkėjams būtų patogiau. Zonos įvairios: puodžių, drožėjų, tekstilės... Mugės žemėlapį svečiai gali rasti internete arba pačioje mugėje.

Rengėjai šiemet kviečia keliauti į mugę išmaniai ir, kaip patys sako, poniškai – išsikviesti automobilį per „Uber“ programėlę. Tiems, kurie su „Uber“ keliaus pirmą kartą, kelionė į Kaziuko mugę nieko nekainuos.

Mugės žemėlapyje pažymėtos specialios vietos, kuriose „Uber“ partneriai vairuotojai paims ir išleis keleivius. Patogiausią iš įsėdimo vietų mugės lankytojai galės pasirinkti programėlėje.

Kad į mugę atėjusiems lankytojams nekiltų problemų dėl piniginių atsiskaitymų, rengėjai ragina prekeivius turėti elektroninius kortelių skaitytuvus.

Pirmą kartą Kaziuko mugėje įrengta Dizaino alėja Arkikatedros prieigose, prie Šventaragio ir Pilies gatvių sankryžos. Čia bus galima rasti lietuviškų prekių ženklų drabužių, rankų darbo aksesuarų, juvelyrikos ir namų interjero detalių.

Monetos – dviejų nominalų

Specialiai 414-ajai Kaziuko mugei dailininkas Rytas Jonas Belevičius sukūrė dviejų nominalų kolekcines monetas, kurias bus galima įsigyti renginyje. 5 eurų moneta pagaminta iš sidabro, o 1,5 euro vertės moneta – iš vario ir nikelio lydinio.

„Pusantro euro nominalas – aliuzija į lietuvišką pusantroką, kaldintą Vilniaus monetų kalykloje XVII amžiuje. Su tuo metu siejamos ir Kaziuko mugės tradicijos“, – teigė Lietuvos banko Bankininkystės tarnybos direktorius Mindaugas Vaičiulis.

Anot M.Vaičiulio, Kaziuko mugės moneta bus siekiama pradėti kolekcinių monetų seriją, įamžinsiančią tradicines šventes – Jonines, Užgavėnes.

Koks Kaziukas be rekordo?

Lukiškių aikštės prieigose drožėjas Virgilijus Laučiūnas sieks į rekordų knygą įrašyti naują – didžiausios Lietuvos klumpės rekordą.

„Darbuosiuosi tiek, kiek reikės, kad sukurčiau autentišką lietuviškų klumpių porą, kurios aukštis sieks daugiau nei du metrus. Aš mėgstu iššūkius!“ – sakė drožėjas.

Didžiausios Lietuvos klumpės rekordo meistras pradėjo siekti prieš kelias dienas. Jeigu nepatrukdys orų sąlygos, rekordą užfiksuoti bus galima antrąją mugės dieną – šeštadienį.

Kol vyks klumpės drožybos darbai, Katedros aikštėje jaunųjų mugės dalyvių lauks „Kaziuko vaikų pasaulis“, kur visas tris dienas vyks edukaciniai žaidimai, pažintis su pasakų personažais, menų dirbtuvės, viduramžių mokyklėlė, triušių paroda ir daug kitų veiklų.

Pagerbs dangiškąjį globėją

Pirmąsyk prie Kaziuko mugės prisidės Vilniaus arkivyskupija – ji surengs dangiškojo mugės globėjo Šv.Kazimiero šventę.

Kovo 3-iąją Vilniaus arkikatedroje skambės Wolfgango Amadeaus Mozarto Karūnavimo mišios, kurias atliks Arkikatedros jaunimo choras ir choras „Ąžuoliukas“, o kovo 4 dieną Bažnytinio paveldo muziejuje – edukacinės programos ir ekskursijos.

Mugės svečiai taip pat kviečiami atvykti į Karališkąją naktį Katedroje kovo 3-iąją. Bažnytinio paveldo muziejaus direktorės Sigitos Maslauskaitės-Mažylienės teigimu, mugės dienomis Katedros aikštėje įrengtose palapinėse prisistatys 9 vienuolių bendruomenės.

Atidarymą skelbs ant „bačkos“

Mugės kultūrinės programos šeimininkas Vilniaus etninės kultūros centras irgi žada įvairiaspalvę programą.

Penktadienį Arkikatedros varpinės link pajudės šventinė kolona su miesto šeimininkais, organizatoriais bei svečiais priešaky ir 15 valandą bus paskelbtas oficialus mugės atidarymas. Tai bus padaryta nuo statinės. Statinė (liaudiškai bačka) – šių metų Kaziuko mugės simbolis.

Visomis mugės dienomis įvairiose vietose koncertuos meno kolektyvai, pasirodys gatvės cirko artistai, riteriai ir damos mokys viduramžių šokių. (LR)

Kaziuko mugės atidarymas. Kovo 3 d. 15 val. Katedros aikštė prie varpinės.

Skaičiai ir faktai

Mugėje dalyvaus apie 1600 dalyvių iš 16 valstybių.

Vilniaus senamiestyje vyksiančios Kaziuko mugės ilgis – apie 17 kilometrų.

1602 m. popiežius Klemensas VIII karalaitį Kazimierą paskelbė šventuoju. 1827 m. Vilniaus pirkliai gavo privilegiją rengti trijų dienų Šv.Kazimiero jomarką.

Kaziuko mugė vadinama viena didžiausių ir autentiškiausių mugių Baltijos šalyse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.