Arūnas Dumalakas. Tik neatimkite teisės stumdytis eilėse!

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (2)

Arūnas Dumalakas

Mar 4, 2017, 6:00 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 3:55 PM

Priežastis – jau iki skausmo pažįstama auginantiems vaikus. Mažylio registracija į ugdymo įstaigą – didžiulis išbandymas.

Kodėl taip yra? Ar į mokyklas negalima registruoti be triukšmo, be streso ir tėvams, ir savivaldybei, kuri užpilama skundų lavina? Nejaugi valdininkai neišmoko registracijos į vaikų darželius pamokų?

O gal kalti tėvai, kurie be reikalo skuba, neperskaito instrukcijų, nesugeba jų laikytis pildydami prašymus?

Savivaldybė tikėjosi, kad registracijos dieną sulauks daugybės klausimų, tačiau nemanė, kad jų bus tiek daug. Ir pasipylė jie gerokai anksčiau, prieš savaitę.

Atrodo, savivaldybė šį kartą pasistengė, kad viskas vyktų sklandžiai, net piešinėliais pavaizdavo, kaip reikėtų elgtis. Aiškiau lyg ir būti negali: prašymus iki gegužės 26-osios rekomenduojama pateikti būsimų pirmokų tėvams arba jeigu vaikas keičia mokyklą.

Visais kitais atvejais prašymai registruojami nuolat, skubėti lyg ir nereikia.

Taip pat savivaldybė pateikė dvidešimt klausimų ir atsakymų, kurie gali kilti moksleivių tėvams. Pridėjo ir krūvą aprašų, taisyklių. Ko dar?

Atrodo, vienintelis klausimas galėjo likti tik tiems, kuriems kompiuteris iki šiol yra neatrasta sala.

Ką tokiems daryti? Išeitis yra: reikia nueiti į bet kurios mokyklos raštinę ir darbuotojas palydės, pasodins prie kompiuterio, padės užpildyti prašymą. Tiesa, savivaldybė visa tai paaiškino internete, kuris nedraugaujančiam su kompiuteriu taip pat nepasiekiamas.

Tačiau tėvai vis tiek pavasarį pasitiko nemiegodami, nors buvo aiškiai parašyta, kad registracija prasidės nuo 9 valandos ryto.

Nors registracija buvo vadinama šiuolaikiška, naudojantis interaktyviuoju žemėlapiu, spragų, deja, liko.

Tarkime, įvedus deklaruojamos gyvenamosios vietos adresą „Tuskulėnų“ arba „Tuskulėnų g.“, buvo pasiūlomos visai kitos mokyklos. Tėvams nebuvo suprantama ir kaip pateikti vaiko gimimo liudijimo originalą. Nejaugi juo pamosuoti prieš kompiuterio ekraną?

Nelabai aišku ir kaip reikėtų redaguoti duomenis, ką daryti suradus, kad jie registracijos skiltyse dingo.

O savivaldybė džiūgavo: naktinių eilių nebeliko, pamiršdama, kad daugybė vilniečių kovo 1-ąją pasitiko sėdėdami prie kompiuterių. Nepatikėję, kad prašymo pateikimo laikas visai nesvarbu.

Ir vis dėlto kodėl tiek daug vilniečių jau naktį puolė registruoti savo atžalų į mokyklas, nors tai puikiausiai gali padaryti ir kovo 17-ąją, ir balandžio 15-ąją? Ar tai nedemonstruoja nepasitikėjimo valdžia?

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.