Kauno rajonas prabilo apie atvejus, kai visi tampa vieno žmogaus įkaitais

Nauji iššūkiai savivaldoje reikalauja gilesnių žinių

Smurtas, patyčios ir bendravimo įgūdžių trūkumas lieka didelėmis problemomis.<br>D.Piraitytės nuotr.
Smurtas, patyčios ir bendravimo įgūdžių trūkumas lieka didelėmis problemomis.<br>D.Piraitytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 4, 2017, 9:05 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 3:47 PM

Naująją Vyriausybės programą Kauno rajono savivaldybės padalinių vadovams šią savaitę pristatė Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Algis Krupavičius.

Savivaldybėje įsitvirtinusi nuostata, kad viena svarbiausių savivaldos darbuotojų švietimo krypčių – labai išsamiai supažindinti su Seimo ir Vyriausybės priimamais teisės aktais, nes jais tenka vadovautis kasdieniame darbe.

„Gyvename laikais, kai vyksta labai daug pokyčių. Tačiau juos daro ne struktūros, o žmonės, todėl svarbu gilinti žinias ir būti pasirengus iššūkiams“, – kalbėjo Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, pasikvietęs Švietimo centro vadovus, kitus atsakingus savivaldybės darbuotojus.

Švietimo centro direktorė Laima Ruzgienė pabrėžė, kad savivaldybės darbuotojus ypač svarbu šviesti etikos, kibernetinio saugumo, korupcijos prevencijos klausimais. Artimiausioje ateityje bus nagrinėjamas Darbo kodekso taikymas praktikoje. Savivaldybės tarybos nariams parengtas planuojamų seminarų sąrašas.

Mero V. Makūno nuomone, svarbu pasiruošti ir kitiems iššūkiams. Didžiulė problema – visuomenėje plintantis smurtas ir patyčios. Kauno rajono savivaldybė viena pirmųjų šalyje ėmėsi kompleksinių priemonių sprendžiant vaikų globos ir įvaikinimo problemas. Vyksta mokymai būsimiesiems globėjams, kuriami vaikų dienos centrai, aktyviai bendradarbiaujama su policija, prokuratūra, Probacijos tarnyba.

Vis dėlto meras pastebėjo, kad kai kuriose savivaldos grandyse atsiveria vadybos spragos, ne visi įstaigų ir padalinių vadovai geba komunikuoti, kolektyvuose atsiranda įtampų ir net rimtų krizių. Pavyzdys – Raudondvario vaikų darželis „Riešutėlis“, kurio direktorė nesugebėjo tinkamai bendrauti ir su tėvais, ir su kolektyvu, dėl ko kilo protestų banga ir teko sudaryti komisiją situacijai ištirti. „Nenormalu, kai visa bendruomenė tampa vieno asmens įkaite“, – pabrėžė V. Makūnas.

Tarybos sekretoriato vyr. specialistas Antanas Bagdonas siūlė skirti daugiau dėmesio psichologinio mikroklimato kolektyvuose tyrimams, rengti seminarus, skirtus smurto prevencijai, šeimos stiprinimui ir saugios mokyklos kūrimui.

Pasitarimo dalyviai, pasak rajono mero patarėjo Edmundo Mališausko, taip pat sutarė glaudžiau bendradarbiauti su universitetais ir geriau išnaudoti turimas erdves – ne tik Švietimo centro patalpas, bet ir Raudondvario pilį, Menų inkubatorių, Turizmo ir verslo informacijos centrą.

Kauno rajone daug dėmesio skiriama neformaliajam suaugusiųjų švietimui. Jau 5-tus metus sėkmingai veikia Trečiojo amžiaus universitetas, kurio studentų gretos kasmet auga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.