Mokyti parlamentarus kalbų gali tekti Seimo vertėjams

Seimo valdybai nutarus, kad parlamentarai už kalbų kursus negali mokėti iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų, mokyti kalbų Seimo narius gali būti pavesta parlamente dirbantiems vertėjams.

Seimo nariams būtina geriau išmokti užsienio kalbų.<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Seimo nariams būtina geriau išmokti užsienio kalbų.<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 4, 2017, 1:28 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 3:13 PM

„Yra tokia galimybė, kas pageidautų, galėtų šiuo klausimu kreiptis į kanceliariją ir Seimo kanceliarijoje dirbantys vertėjai galėtų suteikti anglų, vokiečių, prancūzų kalbų tam tikrus mokymus. Valdyba mano, jei Seimo vertėjai turės tam laiko, tokį mokymą galima tą daryti“, – po Seimo valdybos posėdžio penktadienį žurnalistams sakė Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja Rima Baškienė.

Pavaduotoja sakė negalinti atsakyti, ar už tokius kursus Seimo nariai turėtų susimokėti, tvirtindama, kad kol kas nėra sprendimo, o Seimo kanceliarijai tik pavesta išsiaiškinti, kiek būtų norinčių tobulinti kalbos įgūdžius.

„Nėra jokio sprendimo, tiesiog kanceliarijai pavesta išsiaiškinti (ar būtų norinčių). Kol nėra sprendimo, aš negaliu teigti, kad bus vienaip ar kitaip, tiesiog (aiškinamasi), ar bus poreikis, ir ar Seimo nariai norės tokiomis sąlygomis, kokias pasiūlytų Seimo kanceliarija“, – į klausimą, ar Seimo nariai už tokius kursus turėtų mokėti, atsakė R.Baškienė.

Tuo tarpu Seimo valdybos narys Mindaugas Bastys BNS patvirtino, kad kursai būtų nemokami, vertėjai už juos papildomo atlygio irgi negautų, nes Semo narius mokytų savo darbo valandomis.

„Kurie dirba mūsų kanceliarijoj, vertėjai, kai tarp sesijų yra laisvas laikas ir neturi darbo apkrovimo, gali sudaryti galimybę Seimo nariams tų specialistų pagalba mokytis anglų arba kitų Europos Sąjungos užsienio kalbų. Jie tai darytų darbo dienomis, kai jiems priklauso dirbti, ir kai jie neturi tų darbų, kurių tuo metu tiesiog nėra“, – sakė M.Bastys.

„Šiuo atveju tie kursai būtų nemokami“, – į klausimą, ar Seimo nariai turėtų už kursus susimokėti, atsakė M.Bastys. Priminus ankstesnį valdybos sprendimą, kai kalbų kursams neleista naudoti parlamentinei veiklai skirtų lėšų, Seimo vicepirmininkas sakė: „Buvo toks sprendimas, kadangi tai Statute nėra numatyta. Tai nėra susiję su parlamentinės veiklos išlaidomis“.

Klausiamas, ar Seimo valdyboje nekilo klausimų, jog galimybė nemokamai tobulinti savo įgūdžius dėstytojaujant Seimo kanceliarijos darbuotojams būtų piktnaudžiavimas, M.Bastys atsakė, kad „šiuo atveju tuo aspektu nebuvo kalbėta“.

„Buvo kalbėta ta linkme, kad yra darbo dienų, kada vertėjai gali tokią paslaugą suteikti, kada jiems tą dieną nėra vertimo darbų, susijusių su dokumentų vertimu ar tiesioginiu vertėjavimu, kai vyksta tarptautinės konferencijos ar panašūs dalykai“, – sakė socialdemokratas.

Seimo kanclerė Daiva Raudonienė BNS sakė, jog per valdybos posėdį tik buvo pateikta informacija, jei vertėjai turės laiko, galės talkinti Seimo nariams mokantis kalbų, ir „kol kas niekas nesvarstoma, tik pateikiama informacija, kad yra galimybė, jei reikės“.

Seimo narys konservatorius Stasys Šedbaras anksčiau pasiūlė Seimo valdybai leisti mokytis užsienio kalbų už parlamentinei veiklai skiriamas lėšas, tačiau tuomet atsakymas buvo neigiamas. „Kai į Ameriką negalėjo išvažiuoti mūsų atstovės, viena išėjo iš Seimo, kita nemokėjo angliškai, aš paklausiau, kodėl negali Seimo nariai kelti kvalifikacijos, nes Seimo nario kalbėjimas bent viena ES kalba yra būtinas čia būnant, reikia mokėti, ar prancūzų, ar anglų, Vokietija mums taip pat labai svarbi, mano manymu“, – žurnalistams savo siūlymą paaiškino S.Šedbaras.

Mokytis kalbų už parlamentinei veiklai skiriamas lėšas Seimo nariai galėjo iki 2009 metų pabaigos, tuomet šį galimybė panaikinta, nustačius konkretų sąrašą, kam leidžiama naudoti parlamentinei veiklai skiriamus biudžeto pinigus. Kalbų kursams taip pat buvo naudojamos ir Europos Sąjungos paramos lėšos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.