Vėl blyksi Seimo narių legalių atostogų miražai

Artėjant Seimo pavasario sesijai valdantieji suskubo girtis nuveiktais milžiniškais darbais, bet paaiškėjo, kad kai kurie jų nė nepradėti – pakrikę parlamentarai bene labiausiai trypčioja dėl jų atostogų įteisinimo.

Darbo grupės vadovas A.Nekrošius galėjo nedaug ką pasakyti.<br>T.Bauro nuotr.
Darbo grupės vadovas A.Nekrošius galėjo nedaug ką pasakyti.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 6, 2017, 10:37 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 11:58 AM

Seimo pirmoji vicepirmininkė „valstietė“ Rima Baškienė praėjusią savaitę pasigyrė, kad speciali darbo grupė baigia apsispręsti dėl parlamentarų atostogų.

Politikė žadėjo, kad penktadienį darbo grupė taip pat tars žodį dėl to, jog už praleistus Seimo posėdžius parlamentarams nebūtų mokama alga, o gyvenantieji viešbutyje turi susimokėti už komunalines paslaugas.

Bet tokie optimistiniai pažadai nustebino kitus sausio mėnesį sudarytos darbo grupės narius. Jie „Lietuvos rytui“ prisipažino, kad nė karto nebuvo susirinkę į posėdį.

Kilo daug diskusijų

Pirmasis šios darbo grupės, kuriai vadovauja Seimo vicepirmininkas „valstietis“ Arvydas Nekrošius, posėdis buvo sušauktas tik praėjusį penktadienį. Čia buvo nupūstos dulkės nuo prieš penkerius metus Seime svarstyto, bet taip ir nepriimto dokumento ir nutarta jį tobulinti.

„Buvo pritarta nuostatai, kad Seimo nariui atlyginimas nebūtų mokamas už praleistą posėdį.

Taip pat siūloma Seimo nariui, kuris eina ministro pareigas, iš ministerijos mokamą atlyginimą mažinti per pusę“, – „Lietuvos rytui“ pranešė A.Nekrošius.

Dėl kitų projekto punktų esą kilo nemažai diskusijų, todėl bus prašoma jas dar svarstyti Seimo frakcijose. Pavyzdžiui, nesutariama dėl parlamentinei veiklai skiriamų lėšų.

Nuomonės niekas neklausė

Dar labiau nuomonės išsiskyrė dėl siūlomų 45 dienų trukmės atostogų ir dėl išeitinių išmokų. Ginčijamasi, ar palikti dabartinę tvarką, kai neišrinktiems Seimo nariams mokama nuo 2 iki 6 vidutinių atlyginimų dydžio kompensacija, ar pereiti prie Darbo kodekso nuostatų.

Diskusijos dėl atostogų atnaujintos „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio iniciatyva. Iškart po rinkimų jis pareiškė, jog iš Seimo narių tyčiojamasi, nes teisę atostogauti turi kiekvienas šalies pilietis.

Tačiau atostogų įteisinimas patinka ne visiems parlamentarams.

Antai Linas Balsys pareiškė esąs visiškai patenkintas tvarka, kai tarp Seimo sesijų politikai savo laiką gali suplanuoti patys: „Ar ją reikia keisti tik tam, kad R.Karbauskis galėtų nuvykti į Ispaniją? Kas pavaduotų atostogaujančius Seimo narius?

Konstitucinis teismas išaiškino, kad Seimo nariai turi teisę atostogauti, bet neprivalo. Tai reiškia, kad, jei nevyksta posėdžiai ir nėra rinkėjų pageidavimų susitikti, galiu turėti kelias laisvas dienas.“

Tariasi ir sprendžia vieni

L.Balsys stebėjosi kalbomis, kad darbo grupė jau baigia darbą, nors nė karto nebuvo susirinkusi, o jis pats nėra gavęs jokios medžiagos.

Kvietimo į posėdį negavo ir socialdemokratas Algimantas Salamakinas, o išgirdęs, kad darbo grupė jau baigia darbą, tepasakė: „Man ši Seimo kadencija – kažkoks stebuklų laukas.“

Politikas mano, jog „valstiečiai“ taip elgiasi, nes įsivaizduoja turintys vos ne konstitucinę daugumą ir galintys vieni viską spręsti, o visi kiti yra tarsi jų valios vykdytojai.

Tuo metu vakarykščiame darbo grupės posėdyje dalyvavęs konservatorius Stasys Šedbaras įsitikinęs, kad iki kokių nors susitarimų dar labai toli.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.