Buvęs kriminalinės policijos vadovas įvertino Ievos Strazdauskaitės dingimą: „Rimtas įvykis“

Jau tris paras ieškoma dingusios 26-erių Ievos Strazdauskaitės. Policija skyrė daug dėmesio merginos paieškoms, o tyrimą perėmė Kriminalinės policijos biuras. Keliamos įvairios versijos, o artimieji organizuoja paieškas apylinkėse, kur, manoma, mergina galėjo būti prieš dingimą.

Alvydas Sadeckas teigė, kad versijos gali būti įvairios, bet ragino neprarasti vilties.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Alvydas Sadeckas teigė, kad versijos gali būti įvairios, bet ragino neprarasti vilties.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dingusi Ieva Strazdauskaitė.<br>„Lrytas.lt“ nuotr.
Dingusi Ieva Strazdauskaitė.<br>„Lrytas.lt“ nuotr.
Automobilis, kuriuo dingimo dieną važiavo mergina.<br>„Lrytas.lt“ nuotr.
Automobilis, kuriuo dingimo dieną važiavo mergina.<br>„Lrytas.lt“ nuotr.
Dingusi Ieva Strazdauskaitė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Dingusi Ieva Strazdauskaitė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2017-03-08 11:20, atnaujinta 2017-04-08 09:59

Vienas šalies Kriminalinės policijos biuro kūrėjų, buvęs jos vadovas Alvydas Sadeckas sakė, kad versijos iš tikrųjų gali būti įvairios, o įvykių atomazga – netikėta. Jis taip pat teigė, kad labai gerai yra tai, jog tyrimą perėmė Kriminalinės policijos biuras.

„Tai yra iš tikrųjų rimtas įvykis. Norėtųsi prognozuoti, kad paieškos bus sėkmingos ir, duok Dieve, viskas bus gerai, mergina bus rasta gyva. Reikia vertinti policijos darbą, labai gerai tai, kad tyrimą perėmė Kriminalinės policijos biuras, puiku, kad įsitraukė visuomenė, žiniasklaida. Paieška yra didelio masto, turėtų duoti rezultatų“, – naujienų portalui lrytas.lt trečiadienį sakė A.Sadeckas, šiuo metu esantis užsienyje.

Svarbu, kad paieška pradėta iš karto

Daug metų teisėsaugoje dirbęs A.Sadeckas teigė manantis, kad policija naudoja visas turimas ir galimas priemones, tačiau atvejis nėra iš lengvųjų.

„Kriminalinės policijos biuras, aišku, tiria įvairias versijas, nes jų iš tikrųjų gali būti labai įvairių, mat kol kas visiškai neaiškūs nei motyvai, nei aplinkybės. Tikiu, kad naudojamas visas priemonių arsenalas“, – kalbėjo A.Sadeckas.

Jis teigė, kad vienas svarbiausių dalykų yra tai, kad merginos artimieji iš karto pranešė apie jos dingimą, paieška buvo pradėta nedelsiant ir buvo galima sekti karštais pėdsakais.

Versijų vertinti nenori

Versijų, kas galėjo nutikti I.Strazdauskaitei, keliama įvairių. Minimos pagrobimo, nužudymo versijos, trumpai buvo aptariama ir savižudybės versija, tačiau Kriminalinės policijos biuro vadovas Rolandas Kiškis informavo, kad merginos dingimas susijęs su nusikalstama veika.

Paklaustas, kokia versija jam atrodo realiausia, A.Sadeckas sakė nenorintis vertinti iškeltų versijų.

„Žinau daugmaž visas versijas, įsivaizduoju, ką kolegos mano. Turiu mintyse savo versiją, bet vertinti, komentuoti nenorėčiau“, – sakė pašnekovas.

Jis pasakojo, kad tiriant nusikaltimus versijos vertinamos pagal tai, ar jos perspektyvios, ar ne. Viena gali būti perspektyvesnė už kitą ir pan.

„Sunku pasakyti, kuria kryptimi kolegos dirba. Jeigu tai buvo nusikalstama veika, natūraliai kyla klausimas, ar tai buvo pašalinis, svetimas žmogus. Suprantama, kad tikrinama aplinka, ryšiai, kontaktai, bet iš esmės gali būti dvi kryptys: viena – kad tai buvo netikėta, kad ji buvo nelauktai sustabdyta kelyje, o kita – kad tai susiję su pažįstamais“, – kalbėjo A.Sadeckas.

Neskelbti versijų – sveikintinas sprendimas

Buvęs kriminalinės policijos vadovas neslėpė, kad paieškos užsitęsė ilgokai, tačiau tikina, jog vilties prarasti dar nereikėtų. Jis taip pat pagyrė policijos pareigūnų sprendimą viešai neskelbti visų turimų versijų.

„Visiškai pritariu policijos pareigūnams, kurie neskleidžia savo versijų, nekalba apie tai, išskyrus keletą mėgėjų. Jeigu kalbi apie versiją, tai kalbi apie žmones. Jei tai yra nusikaltimas, tada skelbdamas savo versiją perspėji galimus nusikaltėlius.

O situacijų būna visokių – net ir pačių netikėčiausių. Tyrimas sudėtingas, bet reikia tikėtis, reikia manyti, kad ji gyva“, – sakė A.Sadeckas.

Patirtis – didelį atgarsį sukėlusios bylos

Paklaustas, ar darbe teko susidurti su panašiomis istorijomis, A.Sadeckas nedvejodamas atsakė, kad dirbant yra buvę visko: „Prisiminkite ir įvykius, skelbtus viešojoje erdvėje, paieškas, kurios būdavo rezonansinės. Ir jos tikrai labai įvairiai pasisukdavo.

Yra buvę, kad dingsta žmogus, o paskui atsiranda pats. Po to, būdavo, paaiškėja dingimo, nebendravimo su artimaisiais motyvai.“

Tačiau, pasak A.Sadecko, yra buvę ir kur kas sudėtingesnių, ne taip gerai pasibaigusių istorijų. Jis kalbėjo ir apie buvusio „Mažeikių naftos“ vadovo Gedemino Kiesaus, jo sūnaus Valdo ir jų vairuotojo Alfonso Galmino nužudymą.

2000-aisiais G.Kiesus su vairuotoju išvyko į Vilnių, kur oro uoste turėjo pasitikti iš Jungtinės Karalystės grįžusį sūnų Valdą. Vakare, grįžtant į Mažeikius, autostradoje Vilnius–Panevėžys visureigį, kuriame keliavo trise, sustabdė kelių policijos pareigūnais persirengę Panevėžio nusikalstamos Tulpinių grupuotės nariai.

Jie aukas nuvežė į netoli Panevėžio esančią sodybą, kur kankindami išreikalavo banko sąskaitų duomenų ir aukas nužudė. Vairuotojas A.Galminas buvo pasmaugtas, o G.Kiesus ir jo sūnus – nušauti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?