Seimo scenoje – paini garsaus operos solisto Vytauto Juozapaičio arija

Jei sodriu balsu moralizuoji kitus, dar ne visuomet reiškia, kad pats esi tyras. Tokia išvada kirba žvelgiant į konservatoriaus Seimo nario, žinomo dainininko Vytauto Juozapaičio kai kuriuos žingsnius.

V.Juozapaitis aiškino, kad daugelis jo užmojų gali būti siejama su asmeniniais reikalais.<br>V.Balkūno nuotr.
V.Juozapaitis aiškino, kad daugelis jo užmojų gali būti siejama su asmeniniais reikalais.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 8, 2017, 6:44 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 10:37 AM

V.Juozapaitis neseniai įregistravo Valstybės ir savivaldybių turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo įstatymo pataisas.

Tiksliau – siūlymą papildyti įstatymą nuostata, kad valstybė ir savivaldybė gali panaudos pagrindais suteikti nekilnojamąjį turtą viešosioms įstaigoms, kurios užsiima „suaugusiųjų tretiniu mokymu“, tačiau tarp jų dalininkų nėra valstybės ar savivaldybės.

Pataisa – lyg šeimos įstaigai

Konservatorius aiškinamajame rašte tvirtino, kad registruoti šią pataisą jį paskatino Stasio Lozoraičio senjorų akademijos kreipimasis.

Tačiau lyg tyčia pats V.Juozapaitis su šeima turi būtent tokią organizaciją, kuri irgi atitinka įstatymo pataisose išvardytus kriterijus. Tai viešoji įstaiga V.Juozapaičio edukacinis kultūros ir meno centras.

Šią įstaigą dar 2009 metais įsteigė pats V.Juozapaitis, kuris kartu su savo žentu Arūnu Polionovu buvo ir jos dalininkas, ir vadovas. Dabar šiai organizacijai vadovauja Seimo nario žmona dainininkė Eglė Juozapaitienė.

Viešoji įstaiga skelbiasi, kad tiek vaikus, tiek suaugusiuosius moko šokti įvairių stilių šokius, taip pat įvairių žanrų dainavimo, sceninio elgesio, rengia metodinius seminarus. Tokia veikla patenka į tokių plačių sąvokų kaip „suaugusiųjų švietimas“ ar „tęstinis mokymas“ rėmus.

Teisininkai pasigedo aiškumo

V.Juozapaičio pateiktos įstatymo pataisos pirmiausia užkliuvo Seimo Teisės departamentui.

„Nėra aišku, kokiais argumentais remiantis iš visų viešųjų įstaigų yra išskiriamos būtent viešosios įstaigos, tenkinančios visuomenės interesą suaugusiųjų tęstinio mokymo srityje, ir tik joms būtų suteikta teisė panaudos pagrindais gauti valstybės ir savivaldybių turtą“, – suabejojo Seimo teisininkai.

Be to, departamentas priminė, kad įstatymai apskritai nenumato suaugusiųjų tęstinio mokymo kaip atskiros švietimo paslaugų formos.

Sutapimas – tik teorinis?

Atsižvelgdamas į šias pastabas V.Juozapaitis šiek tiek pakoregavo savo pataisas, tačiau vis tiek įrašė sąvoką „suaugusiųjų tęstinis mokymas“, o aiškinamajame rašte jau prabilo apie vadinamuosius trečiojo amžiaus universitetus, kurie esą ir yra jo pagrindinis rūpesčio objektas.

„Lietuvos rytui“ konservatorius irgi tvirtino, kad pagrindinis jo motyvas – noras padėti S.Lozoraičio senjorų akademijai ir kitoms panašaus pobūdžio įstaigoms.

Bet paklaustas, ar ši pataisa negali būti pritaikyta ir jo įsteigtai viešajai įstaigai, politikas šiek tiek sutriko: „Na, teoriškai turbūt gali.“

Tačiau netrukus V.Juozapaitis ėmė aiškinti, kad jokios veiklos, kuri galėtų būti kvalifikuojama kaip jo pataisoje įvardijamas „suaugusiųjų tęstinis mokymas“, ši įstaiga nevykdo, be to, jis pats esą niekaip nedalyvauja to centro veikloje.

„Mano, kaip Seimo nario, veikla tokia, kad teoriškai daugelis mano iniciatyvų gali būti siejama su mano paties reikalais.

Tačiau šiuo atveju tikrai taip nėra“, – tikino politikas.

Kitiems buvo reiklus

Praėjusią kadenciją V.Juozapaitis buvo Seimo Etikos ir procedūrų komisijos narys, kėlęs aukščiausius skaidrumo reikalavimus kitiems.

Vienas aštrios konservatoriaus kritikos objektų buvo tuometis kairiųjų kultūros viceministras Darius Mažintas. Ant pastarojo buvo kritęs šešėlis, kai jo kuruojama Lietuvos kultūros taryba skyrė solidžią paramą viceministro anksčiau įkurtai viešajai įstaigai.

Nors D.Mažintas tuomet aiškino nebeturintis jokių sąsajų su šia įstaiga, V.Juozapaitis griausmingai ragino kultūros ministrą Šarūną Birutį prisiimti asmeninę atsakomybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą