Buvusi Kęstučio Pūko padėjėja papasakojo, kas dėjosi už uždarų jo kabineto durų

„Tai yra žmogus, kuris nejaučia pagarbos niekam: nei moteriai, nei vaikui, nei gyvūnui. Jis negerbia nieko“, – apie parlamentarą, „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos narį Kęstutį Pūką kalbėjo moteris, Seime dirbusi jo padėjėja. Moteris viešinti savo vardo ir pavardės nenorėjo, bet jie redakcijai žinomi.

Padėjėja pasakojo, kad K.Pūko jis ieškojo būtinai gražios ir vienišos pavaduotojos.<br>T. Bauro nuotr.
Padėjėja pasakojo, kad K.Pūko jis ieškojo būtinai gražios ir vienišos pavaduotojos.<br>T. Bauro nuotr.
Seimo narys Kęstutis Pūkas.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo narys Kęstutis Pūkas.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo narys Kęstutis Pūkas.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo narys Kęstutis Pūkas.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo narys Kęstutis Pūkas.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo narys Kęstutis Pūkas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 9, 2017, 3:12 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 7:43 AM

Trečiadienį pasirodė pranešimų, kad Seimo narys K.Pūkas kaltinamas seksualiai priekabiavęs prie merginų, kurias pasikviesdavo į pokalbį dėl padėjėjos darbo Seime. Merginų pasakojimus paskaičiusi dabar jau buvusi K.Pūko padėjėja nusprendė netylėti ir papasakoti, kas dėjosi už uždarų Seimo nario kabineto durų.

Pirmasis pokalbis įtarimų nesukėlė

Moteris pasakojo, kad darbinantis „tvarkiečio“ K.Pūko padėjėja pokalbis išskirtiniu parlamentaro elgesiu neišsiskyrė, jo elgesys, kaip pasakojo pašnekovė, buvo normalus.

„Aišku, kalbėjo su savo keistenybėmis, nes jis šiaip labai keistas žmogus, bet nebuvo dviprasmiškų ar tiesioginių pareiškimų ir, kol nepradėjau pas jį dirbti, kol netapau Seimo kanceliarijos darbuotoja, jis gana mandagiai su manimi elgėsi“, – pasakojo moteris.

Viskas pasikeitė pradėjus oficialiai eiti Seimo nario padėjėjos pareigas. Kaip pasakojo pašnekovė, prasidėjo teroras – rėkimas, pasityčiojimai, psichologinis spaudimas: „Negaliu nė apsakyti, kokio tai bjaurumo žmogus ir kokią jis sukelia psichologinę įtampą. Kalbėdama su kitais žurnalistais aš taip susijaudinau, kad iš studijos išėjau drebėdama.“

Darbas: ieškoti gražių, neįsipareigojusių merginų

Padėjėja dirbusi moteris pasakojo, kad jai Seimo narys K.Pūkas liepė padėti surasti antrą padėjėją. Kadangi per savo įmonės UAB „Pūkas“ paskyrą turėjo prieigą prie interneto puslapyje „CV bankas“ pateikiamų gyvenimo aprašymų, jis jau buvo nemažai jų prisirinkęs.

„Jis jau buvo prisirinkęs gyvenimo aprašymų. Visos jo atrinktos merginos buvo gražios, simpatiškos, pagal išsilavinimą teisininkės arba žurnalistės. Aš turėjau padaryti pirminę atranką – išsiųsti joms darbo skelbimą, tada telefonu surengti pirminį darbo pokalbį ir atrinkti merginas.

Esmė ta, kad visos turėjo būti jaunos, visos -aitės (mergautinėmis pavardėmis – aut.), visos teisininkės arba žurnalistės, neįsipareigojusios, neturėtų vaikinų, kad galėtų daug laiko leisti darbe, nes jam reikalinga visokeriopa pagalba ir panašiai“ – pasakojo moteris.

Skambindama kandidatėms ji delikačiai išklausdavo, ar jos turi antrąją pusę. Jei paaiškėdavo, kad taip, parlamentaro padėjėja padėkodavo už pokalbį ir pasakydavo, kad kandidatūra bus apsvarstyta Seimo nario ir, jei tiks, bus susisiekta. Merginos, turinčios vaikiną ar sužadėtinį, antro skambučio nesulaukdavo.

Merginos, kurios sulaukdavo antro skambučio, turėdavo atvykti į pokalbį su K.Pūku. Daugelis pokalbių vykdavo po darbo, o jei nutikdavo taip, kad darbo pokalbis vykdavo darbo valandomis arba jei jo padėjėja kabinete užsibūdavo ilgiau, jis su kandidate nueidavo į frakcijos salę, o paskui tą pačią arba kitą dieną su darbo ieškančia mergina keliaudavo į Seimo viešbutį.

„Jis mane spausdavo, kad greičiau rasčiau merginą, greičiau daryčiau atrankas, kad jam norisi daugiau pokalbių. Toks jausmas, kad jis pasitenkindavo per tuos pokalbius, galbūt ne seksualiai, bet psichologiškai tai tikrai“, – kalbėjo padėjėja dirbusi moteris.

Padėjėją nuolat žemindavo

Pašnekovė pasakojo, kad Seimo narys K.Pūkas nevengdavo tiek iš jos pasityčioti, tiek laidyti dviprasmiškų užuominų. Tyčiojosi jis tiek dėl padėjėjos darbo rezultatų, tiek dėl asmeninių ir išvaizdos savybių.

„Jis sakydavo: „Jėzau, kokia tu kūda, tave atšerti reikia, tu tokia lenta, tu tokia kaip paaugliai berniukai, kuriuos p******ai mėgsta.“ Tokiais žodžiais mane užgaudavo“, – pasakojo moteris.

Tiesa, būdavo ir kitokių Seimo nario užuominų. Jis padėjėjai sakydavo, kad ji grakšti, jos labai tiesi nugara, liesdavo rankas, pečius, glostydavo nugarą. Kaip teigė pašnekovė, neatlaikiusi spaudimo skambindavo mamai ir verkdavo.

Po pokalbių sulaukdavo skambučių

Padėjėja dirbusi moteris sakė, kad paskutinis lašas buvo, kai po pokalbių Seimo viešbutyje išėjusios merginos jai paskambinusios sakydavo, kad tikrai čia nedirbs, ir papasakodavo, koks buvo tas pokalbis.

„Tada aš pasakiau, kad viskas – atrankos nedarysiu, merginoms neskambinsiu, nes negaliu prisiimti moralinės atsakomybės už tokį dalyką. Tuomet sulaukiau stipraus spaudimo dėl to, kad nesugebu rasti padėjėjos, kad aš nieko nedarau, esu niekam tikusi, dėl mano kaltės stoja visi darbai“, – pasakojo moteris.

Galiausiai moteris nusprendė išeiti iš darbo. K.Pūkas pasirašė prašymą, buvo tylus, atrodė piktas, tačiau netrukus, pasak moters, išsakė, ką mano, negailėjo piktų žodžių.

Kol pašnekovė dirbo parlamentaro padėjėja, į pokalbius atėjo kelios dešimtys merginų. Tiesa, dėl darbo kreipėsi ir vienas vaikinas, tačiau jam buvo atsakyta, kad Seimo narys ieško padėjėjos. Nė viena iš merginų, kalbintų dirbant pašnekovei, nebuvo įdarbinta.

Pasisakė politikai

Dėl K.Pūkui mestų kaltinimų pasisakė ir kiti parlamentarai. Štai Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos lyderis Gabrielius Landsbergis socialiniame tinkle rašė: „Ar pritariate, kad priekabiaujantis Seimo narys Kęstutis Pūkas turėtų netekti Seimo nario mandato?“

Kad K.Pūkas turėtų atsisakyti mandato arba jam turėtų būti rengiama apkalta, sakė ir Liberalų sąjūdžio frakcijos narė, Seimo moterų grupės pirmininkė Aušrinė Armonaitė.

„Žiniasklaidos paviešintas K.Pūko elgesys ir komentarai moterų atžvilgiu yra pasibjaurėtini. Toks elgesys visiškai nesuderinamas su Seimo nario pareigomis – K.Pūkas pažemino moteris, Seimo nario vardą, diskredituoja viso parlamento reputaciją. Civilizuotoje valstybėje po tokio skandalo politikas privalo prisiimti atsakomybę, visų atsiprašyti ir atsistatydinti. Jeigu to K.Pūkas nepadarys, Seime bus galimybė inicijuoti ir pradėti apkaltos procedūrą“, – išplatintame pranešime teigė A.Armonaitė.

Premjeras Saulius Skvernelis ragino reaguoti teisėsaugą: „Dėl pono Kęstučio Pūko. Akivaizdu, kad toks elgesys yra netoleruotinas. Kaltinimai yra labai rimti ir teisėsauga, mano nuomone, turėtų į tai reaguoti. Net ir tuo atveju, jei merginos savo iniciatyva į pareigūnus nesikreips.“

Provokacija dėl antikorupcinės veiklos

Trečiadienį teigęs, kad jam mesti kaltinimai yra provokacija, K.Pūkas tokios pozicijos laikosi ir ketvirtadienį. „Vertinu kaip provokaciją. Žmonės ateina ne dirbti, ateina jie provokuoti ir taip, tai vertinu kaip provokaciją“, – portalui lrytas.lt sakė K.Pūkas.

Paklaustas, ar žodžiai ir pasiūlymai, kuriuos merginos teigia girdėjusios iš K.Pūko, yra tiesa, jis sakė, kad pokalbis su žmogumi gali būti įvairus, o ištrauktais iš pokalbio konteksto žodžiais ne visada galima tikėti.

„Čia yra politinio pasitikėjimo darbas, čia ne į kasą parduotuvėje žmogus ateina dirbti. Įleidi jį į savo kabinetą, savo darbus. Tai ir tariesi su žmogumi dėl laiko, kiek jis gali jo skirti palikęs asmeninį gyvenimą.

Ir toje vietoje mane išvertė į kitą pusę, kad man rūpi, su kuo ji gyvena ir pan. Man tiesiog rūpi, kad turėtų laiko dirbti.

Aišku, tai labai nemalonus dalykas, bet pasigavo dabar tie, kurie manęs labai nemyli, kadangi dirbu prieš politinę korupciją, dirbu griežtai. Mane paprovokavo pokalbyje ir padarė skandalą.

Žinote, aš turiu šeimą, žmoną, vaikų. Aš nevaikštau į klubus, man nereikalingi jokie restoranai, aš neinu į juos nežinia kiek metų. Man nereikalingas joks priekabiavimas, ką, ji įsivaizduoja, kad yra geresnė už mano žmoną?“ – kalbėjo Seimo narys.

Grožis Seime svarbu

Paprašytas paaiškinti, ar tikrai ieškant merginos į padėjėjos vietą, svarbiausi kriterijai buvo grožis ir tai, kad neturėtų antrosios pusės, Seimo narys atsakė, jog išvaizda dirbant parlamente yra svarbi, o ar merginos vienišos, klausęs tik todėl, kad žinotų, ar jos gali skirti pakankamai laiko darbui.

„Kriterijai tokie, manau, kad dirbant Seime, kur reikia atstovauti ir visa kita, tai išvaizda kažkiek reikšmės turi. Bet kad ji neturėtų galimybės dirbti, neturėtų laiko, tai tada ką kalbėti? Laiko turi turėti žmogus“, – sakė parlamentaras.

Pasak K.Pūko, su juo dirbantis žmogus turi galėti skirti laiko visų dokumentų peržiūrai, patikrinimui ir kitiems būtiniems darbams, tad asmuo, kuris turi šeimą, vaikų ar studijuoja, jam dirbti vargu ar galėtų.

Pakeltas balsas dėl netinkamo darbo

Paklaustas, ar tikrai su buvusia padėjėja kalbėjo šiurkščiai, kėlė balsą ir vartojo netinkamus žodžius, parlamentaras atsakė, kad kai padėjėja dirbo netinkamai, nepakankamai gerai, galėjo nesusivaldyti ir ją apšaukti.

„Vienas žmogus niekada nebūna, kuris galėtų vienaip ar kitaip ateiti be niekur nieko ir ką nors sakyti. Jeigu man žmogus nepadaro, neklauso arba nesusikalba su manimi, tai reikalauju, bet ne visiems žmonėms patinka, kai pareikalauji. Man reikia pagalbos, o ne ginčytis su kuo nors, aiškinti, jei nesupranta“, – sakė K.Pūkas ir pridūrė, kad visada siekia išklausyti žmogų ir nori būti išklausytas.

Šiuo metu K.Pūkas turi vieną padėjėją, tiesa – vyrą, Karolį Bruder, 76-erių politikos analitiką.

Bando susidoroti?

Išgirdęs, kad kiti parlamentarai siūlo jam atsisakyti mandato ar kelti apkaltą, K.Pūkas atsakė: „Jiems būtų labai patogu, kad atsisakyčiau mandato, kad mane numestų dėl nieko ir kad prapultų tas žmogus, kuris kovoja su korupcija.“

Jis teigė, kad G.Landsbergio vedami TS-LKD Kaune Seimo rinkimų metu fiasko patyrė dėl jo darbo.

„Aš viešinau visus jų darbus, žinau ką ir dėl ko jie daro. Ant šito momento Matijošaitis (Kauno meras – aut.) milijoną pamokėtų, kad mane išdaužytų, nes jo visus darbus ištraukiau, viešinau, skundžiau prokuratūrai“, – dėstė K.Pūkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.