LAT teisėjas Viktoras Aidukas traukiasi iš pareigų

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėjas Viktoras Aidukas nusprendė trauktis. Apie tai informavo LAT atstovė. Apie tai pranešė kovo 10 d., susitikęs su Aukščiausiojo Teismo pirmininku Rimvydu Norkumi, jis įteikė atsistatydinimo pareiškimą.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėjas Viktoras Aidukas nusprendė trauktis.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėjas Viktoras Aidukas nusprendė trauktis.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 10, 2017, 8:38 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 6:48 AM

Kaip nurodoma pareiškime, apsisprendimą lėmė nevienareikšmės diskusijos viešojoje erdvėje šių metų vasario 23 d. pradėjus tyrimą dėl Vilniaus apygardos prokuratūros skyriaus vadovės Ritos Aliukonienės, kuriame teisėjas V.Aidukas apklaustas kaip specialusis liudytojas.

Prokurorė įtariama prekyba poveikiu stambiu mastu vadinamojoje „Darbo partijos juodosios buhalterijos“ baudžiamojoje byloje, kurioje gruodžio mėnesio pabaigoje buvo paskelbtas Aukščiausiojo Teismo sprendimas.

Pareiškime teisėjas nurodo galįs garantuoti, kad Darbo partijos byla Lietuvos Aukščiausiajame Teisme buvo nagrinėjama skaidriai ir nešališkai. Tačiau suprasdamas, kad susiklosčiusių aplinkybių tyrimas reikalauja laiko, ir siekdamas kuo greičiau išsklaidyti bet kokias abejones Lietuvos Aukščiausiojo Teismo – aukščiausios kvalifikacijos profesionalų – veiklos skaidrumu, matąs vienintelę galimybę – atsistatydinti iš teisėjo pareigų ir dalyvauti tyrime tiek, kiek bus reikalinga.

Patvirtindamas, kad gautas atsistatydinimo pareiškimas, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Rimvydas Norkus sakė, kad tai apgalvotas žingsnis, svarbus ir sistemai, ir pačiam teisėjui. „Dirbant įtampoje, gal net be pasitikėjimo ar stingant jo, sunku tikėtis sėkmės“, – įvertino Teismo vadovas.

Kol bus sprendžiamas atleidimo iš pareigų klausimas, teisėjas V. Aidukas bylų nenagrinės. Jam suteiktos nemokamos atostogos.

Atsistatydinimas – grįžimo prie V.Vonžutaitės bylos dieną

Apeliacinis teismas penktadienį po devynių mėnesių pertraukos grįžo prie Darbo partijos byloje nuteistos Vitalijos Vonžutaitės bylos. 

Pernai birželį teismas atidėjo Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ byloje nuteistos tuometinės parlamentarės bylos nagrinėjimą, kadangi visa bylos medžiaga buvo Aukščiausiajame Teisme.

Parlamentarės byla nuo pagrindinės bylos buvo atskirta 2015 metų gegužę prokuratūros prašymu, nes moteris laukėsi ir negalėjo dalyvauti teismo posėdžiuose. 

Pernai gruodžio pabaigoje Lietuvos Aukščiausiasis Teismas paskelbė galutinį ir neskundžiamą verdiktą Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ byloje. Po šio sprendimo atnaujinamas V.Vonžutaitės bylos nagrinėjimas.

Darbo partijos bylos nagrinėjimo Aukščiausiajame Teisme aplinkybes šiuo metu tiria prokurorai. Atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl galimos prekybos poveikiu. 

Vasario pabaigoje kaip specialusis liudytojas apklaustas Darbo partijos bylą kartu su kitais Aukščiausiojo Teismo teisėjais nagrinėjęs teisėjas V.Aidukas. 

Įtarimai pateikti Vilniaus apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyriausiajai prokurorei Ritai Aliukonienei. Valstybės kaltintojas Generalinės prokuratūros prokuroras S.Verseckas sako, kad šis ikiteisminis tyrimas V.Vonžutaitės bylos nagrinėjimui įtakos neturi. 

„Situacija yra delikati, bet situacija tokia, kad yra galiojantis Aukščiausiojo Teismo sprendimas Darbo partijos byloje“, – BNS sakė prokuroras S.Verseskas. 

Jis teigė, kad įstatymas išnagrinėtos bylos atnaujinimą numato tik tada, kai įsiteisėjusiu nuosprendžiu nustatyta, kad teisėjai piktnaudžiavo tarnybine padėtimi.

Šiuo atveju vykdomas tik ikiteisminis tyrimas. 2013 metų liepą nuosprendį paskelbęs Vilniaus apygardos teismas tuometinę parlamentarę V.Vonžutaitę įvardijo partijos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho dešiniąja ranka, už sukčiavimą ir apgaulingą apskaitos tvarkymą jai skirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė.

Nuosprendį apskundė ir prokuratūra, kuri prašo griežtinti bausmę, ir nuteistoji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.