Arūnas Dumalakas. Akivaizdu, sulauksime bjauraus rudens

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (2)

Arūnas Dumalakas

Mar 11, 2017, 6:00 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 5:26 AM

Tačiau kai baubus ima piešti net energetikai, darosi nebejuokinga. Atrodo, jau jiems reikėtų patylėti. Juk elektros energija, dujos pinga, šildymas – taip pat.

Jau balandžio 1-ąją šilumos ūkį iš bendrovės „Vilniaus energija“ perims Vilniaus šilumos tinklai. Tuose miestuose, kur šioje energetikos srityje ėmė tvarkytis savivaldybės kontroliuojamos įmonės, šildymas atpigo.

Bet ne Vilniuje. Kalbama, kad ketvirtadaliu atpigęs šildymas kitą sezoną tiek pat gali pabrangti.

Pagrįstos šios kalbos ar ne? Jeigu po 15 metų nuomos iš prancūzų šilumos ūkį perimantys Vilniaus šilumos tinklai bus priversti skolintis – taip.

O taip nutiktų, jeigu naujiesiems savininkams neužtektų pajamų darbuotojų atlyginimams.

Apskritai Vilniaus šilumos tinklai vaizduojami kaip berniokas nuplyšusiomis kelnėmis. Esą jų kišenėse švilpauja vėjai. Ar tai išgirdę „Vilniaus energijos“ darbuotojai skubės pereiti dirbti į naująją įmonę?

O kur dar sklindančios kalbos, kad Vilniaus šilumos tinklai esą samdosi teisininkus, kurie ieško būdų, kaip nutraukti kolektyvinę sutartį. Beje, šioje srityje energetikai yra vieningi kaip vairuotojai ar pedagogai.

Negi tiek prisiklausęs šilumos katilo operatorius eis pas naująjį darbdavį?

Atrodo, kad Vilniaus šilumos tinklai turėtų iš kailio nertis siekdami prisivilioti patyrusius darbuotojus. Tačiau savivaldybės kontroliuojama įmonė elgiasi valdiškai. Ne kažin ką paaiškino, kaip energetikai dirbs naujomis sąlygomis.

Vilniaus šilumos tinklų atstovai ramina, kad bėdos nėra, nenorą dirbti po savivaldybės sparnu pareiškė tik „Vilniaus energijos“ vadovai.

Bet ir naujieji šeimininkai sėja nerimą aiškindami, kad „Vilniaus energija“ nėra linkusi visapusiškai bendradarbiauti, tad šilumos ūkio turto, informacinių technologijų sistemų ir duomenų perdavimo procesas gali būti labai komplikuotas.

O kaip dėl šildymo brangimo? Štai čia naujieji šeimininkai eiliniams vilniečiams įvaro drebulį pareikšdami, kad sieks užtikrinti sąžiningą šilumos kainą.

Prisiminkime, kad apie sąžinę kalbėjo politikai, nubraukę pridėtinės vertės mokesčio lengvatą šildymui. Esą nesąžininga, kad 9, o ne 21 procentą mokėjo ir varguoliai, ir pasiturintys gyventojai.

Bet bjauriausia, kad dar šiam šildymo sezonui nepasibaigus baimę varo ne tik politikai. Baugina ir dvi turtą besidalijančios įmonės. O jų įkaitais tampa visi vilniečiai.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.